Hoppa till huvudinnehållet

Fem tips för en fungerande mångkulturell arbetsgemenskap

Kuvassa eri-ikäisiä ja eri taustaisia henkilöitä.
BildShutterstock
Kuvassa eri-ikäisiä ja eri taustaisia henkilöitä.
En fungerande mångkulturell arbetsgemenskap uppstår inte över tid av sig själv – man måste satsa på den.

Fackförbundet Pros jämställdhetsexpert Tanja Lehtoranta ger fem tips för stöd av en kulturellt mångfaldig arbetsgemenskap.

1. Alla tas med

Människor med olika bakgrund hämtar med sig sina egna synvinklar och kunskap till arbetsgemenskapen. Ömsesidig kulturell anpassning kräver ett gott samarbete. Det underlättas av bra introduktion, gemensamma regler, goda responsfärdigheter och en öppen interaktion.

2. Mångfald bör ledas

Mångfald i sig ger inte nytta utan den måste ledas. Det kräver mod att erkänna att det behövs ändring i modellerna och verksamhetssätten för ledarskap. De närmaste cheferna spelar en stor roll.

3. Samarbete för att utveckla arbetshälsa

Det är viktigt att cheferna, personaladministrationen, företagshälsovården och förtroendepersonerna samarbetar för att utveckla arbetshälsan, speciellt i att ta upp saker till diskussion och i bedömning av arbetsförmåga. Vid behov bör det finnas tillgång till stöd och fortbildning.

4. Arbetsgemenskapen bör kunna behandla konflikter

Kräv av ledningen en tydlig process och kompetens gällande diskriminering och ingripande i rasism – det är fråga om trygghet och välbefinnande i arbetsgemenskapen.

5. Förtig inte rasism och diskriminering

Diskriminerande strukturer är inte någon enskild persons fel, men det är allas vårt ansvar att för egen del modigt föra fram dem, riva dem och ingripa vid diskriminering.

 

FN-dagen mot rasism firas  den 21 mars.