Hoppa till huvudinnehållet

Pros jämställdhets- och likvärdighetspris till försäkringsbolaget If för fördomsfri pilot

Tasa-arvopalkinto
BildMarkus Sommers
Tasa-arvopalkinto
If Skadeförsäkring främjar mångfald genom att erbjuda sina arbetstagare möjlighet att ersätta allmänna fridagar med helger i sin egen kultur, livsåskådning eller religion.

Pro belönar arbetsgivaren för fördomsfri och progressiv prövning, som berättar om företagets kultur, där man högaktar mångfald, och om ett äkta engagemang för att främja likvärdighet i arbetslivet.

Förra året inleddes det vid If Skadeförsäkring Finlands filial ett pilotprojekt på arbetsgivarens initiativ om ersättning av allmänna fridagar med helger i enlighet med arbetstagarens egen kultur, livsåskådning eller religion. Försöket omfattar vissa helger.

– Projektet öppnar upp för en ny färsk synvinkel att granska och utveckla arbetsplatsens praxis så den blir mer jämställd även för andra funktioners del, berömmer Pros direktör Minea Pyykönen.

If har proffs med mycket olika bakgrund, till exempel i IT-uppgifter, och önskemål om att beakta helgdagar enligt den egna kulturen kom ursprungligen från personalen. Möjligheten har under året utnyttjats i alla nordiska länder.

 Vi vill visa uppskattning för våra anställda, att alla våra arbetstagare blir sedda och beaktade. Vi vill samtidigt visa att vi är ett lockande företag för personer med olika bakgrund, säger Ifs Head of Nordic Employment Relations and HR Compliance Marketta Helokunnas.

Kliv mot ett jämlikare arbetsliv

Arbetsgivaren har fått bra respons på försöket och inte bara av de anställda som använt sig av möjligheten.

– Det är fråga om en mycket framstegsvänlig sak, rentav ett slags kliv mot ett jämlikare arbetsliv. Arbetsgivaren tog initiativet, men det krävdes ett lokalt avtal för att främja saken och vi från arbetstagarsidan förhöll oss från början positivt till det hela, berättar huvudförtroendeman Merja Koistinen.

Tasa-arvopalkinto

Fackförbundet Pros ansvariga branschombudsman Jukka Moilanen, Pros ordförande Jorma Malinen, Ifs Head of Nordic Employment Relations and HR Compliance Marketta Helokunnas och Pros ansvariga branschombudsman Viivi Osala.

 

If har redan i flera år satsat på mångfald, bland annat genom att anställa en direktör som fokuserar på det, Head of Diversity, Equity and Inclusion. Enligt Koistinen syns satsningen också i praktiken.

– Lönekartläggning togs i bruk i alla länder. Nyheterna och informationen i intranet finns också på engelska. Vi har olika anvisningar och kurser angående likvärdighet. Det har bildats egna grupper, såsom queer@if och women@if, för att stöda olika slags gemenskap, räknar Koistinen upp.

Mångfalden har i Finland blivit en fråga om företagskultur. Den är en resurs som främjar utvecklandet av sättet att fungera på arbetsplatsen.

– Utgångspunkten för en mångformig arbetsgemenskap är likvärdigt och jämställt bemötande av alla arbetstagare. Det förutsätter förstående, godkännande och uppskattning av olikhet, konstaterar Minea Pyykönen.

Pros jämställdhets- och likvärdighetspris

Fackförbundet Pro delar ut jämställdhets- och likvärdighetspris en gång per år till en Pro-arbetsplats, medlem eller aktör som har gjort en insats för jämställdhets- och likabehandlingsarbete. Pros medlemmar och anställda kan föreslå pris till person eller aktör som utmärkt sig i jämställdhetsarbete.

Fackförbundet Pros styrelse väljer mottagare av priset. Pro har delat ut jämställdhetspris sedan år 2018, det vill säga i år delades det ut redan för sjunde gången.