Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä toimivaan kulttuurisesti moninaiseen työyhteisöön

Kuvassa eri-ikäisiä ja eri taustaisia henkilöitä.
KuvaShutterstock
Kuvassa eri-ikäisiä ja eri taustaisia henkilöitä.
Toimiva kulttuurisesti moninainen työyhteisö ei synny ajan kanssa itsestään - siihen pitää panostaa.

Ammattiliitto Pron tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta kertoo viisi vinkkiä kulttuurisesti moninaisen työyhteisön toiminnan tueksi.

1. Otetaan kaikki mukaan

Eri taustoista tulevat ihmiset tuovat työyhteisöön mukaan oman näkökulmansa ja osaamisensa. Molemminpuolinen kulttuurinen sopeutuminen vaatii hyvää yhteistyötä. Tätä helpottavat hyvä perehdytys, yhteiset säännöt, hyvät palautetaidot ja avoin vuorovaikutus.

2. Monimuotoisuutta tulee johtaa

Pelkkä monimuotoisuus itsessään ei tuota hyötyä, vaan sitä on johdettava niin, että sen hyödyt saadaan valjastettua. Vaatii rohkeutta tunnustaa, että johtamisen toimintatavoissa ja malleissa tarvitaan muutosta. Esihenkilöllä on suuri rooli. 

3. Yhteistyö työhyvinvoinnin kehittämiseksi

On tärkeää, että esihenkilöt, henkilöstöhallinto, työterveyshuolto ja luottamushenkilöt tekevät yhteistyötä työhyvinvoinnin kehittämiseksi, erityisesti puheeksi otossa ja työkyvyn arvioinnissa. Tarvittaessa tarjolla tulee olla tukea ja lisäkoulutusta.

4. Työyhteisön tulee osata käsitellä ristiriitoja

Vaadi johdolta selkeää prosessia ja osaamista syrjintään ja rasismiin puuttumisessa - kyse on turvallisuudesta ja työyhteisön hyvinvoinnista.

5. Älä vaikene rasismista ja syrjinnästä

Syrjivät rakenteet eivät ole kenenkään yksittäisen henkilön syy, mutta on meidän jokaisen vastuulla omalta osaltamme rohkeasti tuoda ne esille, purkaa niitä ja puuttua syrjintään.

YK:n kansainvälistä rasisminvastaista päivää vietetään vuosittain 21.maaliskuuta.