Umicores laborant och arbetsplatshandledare Virve Rantala delar riktigt gärna med sig av sin kompetens och kunskap om branschen och yrket.
– Det är fint då jag ser att den studerande får en aha-upplevelse om sitt eget kunnande.
Suomen Oppisopimusosaajat ry belönade Rantala i oktober 2023 som årets arbetsplatshandledare. Enligt motiveringen kan hon ge positiv och konstruktiv respons.
Det är på handledarens ansvar att vägleda arbetspraktikanterna och läroavtalsstuderandena, men hon lär sig och utvecklas även själv då de studerande tar med sig den nyaste kunskapen från läroanstalterna till arbetslivet. Handledningen i sig kräver stark människokännedom.
– Det finns olika sätt att lära sig och handledningen måste anpassas efter det. Vissa lär sig genom att lyssna och se, andra igen vill anteckna allt noggrant.
Under årens lopp har Rantala handlett många människor under arbetspraktik eller med läroavtal, vilka blivit på den vägen och nu arbetar i Umicore – en av dem är nuvarande laboratoriechefen.
Tid och frihet att lära sig
Rantalas arbetsgivare Umicore Finland sysselsätter nästan 400 människor i Karleby. Företaget är del av belgisk koncern. I Karleby framställs råmaterial till batterimaterial för koncernens övriga fabriker – i praktiken förädlar man kobolt.
Rantala känner huset ut och in, för hon har arbetat i Umicore och dess föregångare redan i 28 år. Hennes egentliga arbete som laborant innehåller testning av råmaterial och slutprodukter. Hon blev arbetsplatshandledare år 2007, då den dåvarande laboratoriechefen föreslog det.
– I början fick jag tre dagars utbildning på cochningsföretaget Pohto och efter det har jag regelbundet gått utbildningar i Pohto och i Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu.
Laboratoriet har två ansvariga arbetsplatshandledare som sköter planeringen av praktik och kontakterna till läroanstalter. Arbetsplatshandledaren kan använda sin arbetstid till handledningen enligt behov.
– Också de andra handledarna handleder. Arbetet görs som skiftarbete, vi kan inte alltid vara på plats. I laboratoriet är vi också annars mycket öppna, man får alltid fråga vem som helst.
Hela branschen saknar kunnigt folk
För tillfället är batteriindustrin och anslutande branscher i stark tillväxt i och med elektrifieringen i världen. Också Umicore är en efterfrågad praktikplats: det kommer många ansökningar och alla villiga kan inte alltid tas in. Bra abetstagare är efterfrågade.
–Vi hittar ofta för oss lämpliga personer av arbetspraktikanterna, som det sedan görs läroavtal med. Så utbildar vi arbetstagare också för oss själva.
Man vill ändå inte svartsjukt hålla kvar alla. Även Rantala vill handla för hela branschens väl.
– Det är viktigt att studerandena ser många slags jobb under studietiden. Grundlaboratoriearbetet är samma men också i det här storindustriområdet finns många olika slags arbetsplatser och branscher.
Det betalas lönetillägg för uppgifterna som arbetsplatshandledare, men den egentliga motivationen till att handleda måste man hitta i sig själv. En bra handledare är öppen och lätt att närma sig.
– Jag vill själv vara hela tiden närvarande. Ibland säger de som handleds ”härligt då du berättar det där lugnt, man hinner också lära sig något”. Det här är även kundbetjäningsjobb. Jag kan inte ha en dålig dag eller åtminstone kan jag inte visa det för praktikanten. Jag finns här för hen.