Dolda arbetsplatser är inget nytt fenomen, djungeltelegrafen har alltid funnits. Vi har genom historien frågat grannar om de känner någon som kunde göra X.
– Det är inget konstigt, skrämmande eller komplicerat med dolda arbetsplatser. En pratglad människa kan till exempel fråga en annan hundägare, som man lärt känna på hundpromenader, i vilken bransch hen arbetar och hurdan situation det är på arbetsplatsen. Och berätta att man själv är arbetssökande och letar efter ett trevligt företag dit man kunde söka sig på jobb. I princip kan en arbetsplats hittas var som helst, berättar Arffman Finland Oy:s kontaktchef Minna Kotilainen.
Hon har letat efter dolda arbetsplatser för arbetssökande i över 20 års tid.
En dold arbetsplats är inte offentligt öppen
Som namnet säger är en dold arbetsplats en arbetsplatsmöjlighet som är gömd för arbetssökande. Det är en arbetsplats man inte ämnar, kan eller vill öppna för att sökas offentligt. I företag finns det varje vecka situationer då någon blir sjuk eller säger upp sig. Arbetsgivaren har heller inte alltid kommit ihåg att förutse att någon går i pension eller blir familjeledig.
– Speciellt om vd:n lämnar företaget eller flera arbetstagare gör det på en gång, kan situationen vara känslig och man vill inte berätta det offentligt. Då rekryterar man i tysthet ny arbetskraft, så att situationen inte inverkar på företagets image och försäljning.
Det söks verkställande direktörer, men i allt högre grad även vanliga arbetstagare, direkt, det vill säga via så kallade headhunters. Man kan själv anmäla sig till headhunters exempelvis med en öppen ansökan.
Gör grundarbetet noggrant
Ibland har arbetsgivaren inte ens insett behovet av ny arbetstagare, så man talar också om dolda arbetsplatser som ”behovsarbetsplatser”. Genom att erbjuda ett företag till exempel ny kompetens inom AI eller digital marknadsföring kan en arbetssökande tänkas skapa ett behov med sin egen infallsvinkel.
– För det här behöver man kanske kunna pitcha, berätta vad man kunde erbjuda företaget. Man bör göra ett bra grundarbete för att känna företagets nuläge och hurdan kompetens där kanske saknas.
Väsentligt i sökandet efter dolda arbetsplatser är just noggrant gjort grundarbete.
– Det är inte klokt att ringa hit och dit på måfå utan det att du gör en analys av företagens nuläge och ser ekonomiska uppgifter om dem och deras tillväxtmöjligheter. Till exempel berättades det nyligen i Kasvu Open att behovet av arbetskraft i små företag ökar de kommande åren, det är också ett tips om dolda arbetsplatser, åskådliggör Kotilainen.
Det lönar sig att aktivt uppdatera sin egen kompetens och följa med hurdana färdigheter det speciellt behövs. Cybersäkerhetsfrågor är till exempel nu aktuella.
– Fundera också på vad du förväntar dig av arbetslivet och för vad du vill ge av dig själv. Det finns dolda arbetsplatser överallt, så välj företag som passar dina egna värderingar.
Med positivt grepp i LinkedIn
Nuförtiden tipsas det om många arbetsplatser i sociala medier, så man kan hitta en dold arbetsplats till exempel i Facebook. LinkedIn är också en aktiv kanal för jobbsökning. Kotilainen uppmuntrar till att där modigt ta kontakt med arbetsgivare och verkställande direktörer för rekryteringsföretag.
– I LinkedIn kan man bra sända meddelanden som hej, jag skulle vilja nätverka, jag har sådan här kompetens, om arbetsplatser dyker upp är jag mycket intresserad av samarbete med ert rekryteringsföretag.
Det väsentliga är att vara positiv och berömma andra, för i LinkedIn sparas all data. Det är alltså inte rätt ställe att ge utlopp för frustrationen över arbetslöshet. Däremot kan en positiv kommentar som getts på lämpligt ställe leda till kallelse till intervju.
– Om du som exempel söker ett säljjobb och svarar någon, vilken trevlig kommentar, jag gillar verkligen också sådana säljsamtal, kan en försäljningschef skicka ett meddelande baserat på det inlägget och säga att du hade trevligt inlägg och kommentar i LinkedIn, skulle du komma till oss för en intervju?
Genom att ringa urskiljer du dig från mängden
Arbetsgivare letar även i det tysta efter arbetstagare i olika databaser såsom i Työmarkkinatori, dit man kan anmäla uppgifter om sig. Alla använder ändå inte sociala medier eller gör en profil för jobbsökning, till exempel av datasekretessorsaker. Då kan man utnyttja olika företagsförteckningar och direkt ta kontakt till företaget. Det räcker likväl aldrig med att bara sända en öppen ansökan, utan man borde alltid ringa efteråt. I telefonen kan man hänvisa till ansökan man sänt.
– För under samtalet fram att du bekantat dig med företaget och föreslå självsäkert ett möte. Bli inte skrämd om personen i andra ändan låter argsint eller stressad. Tacka för möjligheten att få presentera dig och fråga om du kan ringa senare på nytt. Aktiva personer kommer man ihåg.