Piilotyöpaikka ei ole mikään uusi asia, puskaradiot ovat laulaneet aina. Olemme kautta historian kyselleet naapureilta, tunteeko tämä ketään, joka tulisi tekemään asiaa X.
– Piilotyöpaikoissa ei ole mitään ihmeellistä, pelottavaa tai monimutkaista. Suulas ihminen voi kysyä vaikka koiralenkeillä tutuksi tulleelta toiselta koiranomistajalta, millä toimialalla tämä onkaan töissä ja millainen tilanne työpaikalla on. Ja kertoa jääneensä itse työnhakijaksi ja etsivänsä kivaa firmaa, minne mennä töihin. Periaatteessa työpaikka voi löytyä ihan mistä vain, Arffman Finland Oy:n yhteyspäällikkö Minna Kotilainen kertoo.
Hän on etsinyt työnhakijoille piilotöitä yli 20 vuoden ajan.
Piilotyöpaikka ei ole julkisessa haussa
Nimensä mukaisesti piilotyöpaikka on piilossa oleva työpaikkamahdollisuus työnhakijalle. Se on työpaikka, jota ei aiota, voida tai haluta avata julkiseen hakuun. Yrityksissä on viikoittain tilanteita, että joku sairastuu tai irtisanoutuu. Aina työnantaja ei ole myöskään muistanut ennakoida eläkkeelle jäämistä tai vanhempainvapaata.
– Etenkin jos toimitusjohtaja jättää yrityksen tai työntekijöitä lähtee useampia kerralla, voi tilanne olla arka, eikä siitä haluta kertoa julkisesti. Silloin rekrytään hiljaisesti uutta työvoimaa, ettei tilanne vaikuta yrityksen imagoon ja myyntiin.
Toimitusjohtajia mutta enenevissä määrin tavallisiakin työntekijöitä haetaan hiljaisesti myös suorahaun eli headhuntauksen kautta. Headhuntereille voi ilmiantaa itse itsensä esimerkiksi avoimella hakemuksella.
Tee pohjatyö huolellisesti
Aina työnantaja ei ole edes ymmärtänyt tarvetta uudelle työntekijälle, joten piilotyöpaikoista puhutaan myös tarvetyöpaikkoina. Tarjoamalla yritykselle vaikkapa tuoretta tekoäly- tai digimarkkinointiosaamista saattaa työnhakija luoda tarpeen omalla tulokulmallaan.
– Tähän tarvitaan ehkä vähän sellaista hissipuheosaamista, että osaa kertoa mitä olisi yritykselle tarjoamassa. Pohjatyö tulee tehdä hyvin, että tietää yrityksen nykytilan ja sen, millaista osaamista siellä ei ehkä vielä ole.
Olennaista piilotyöpaikkojen etsinnässä onkin juuri huolellisesti tehty pohjatyö.
– Randomilla sinne tänne soittaminen ei ole järkevää, vaan se, että teet yrityksistä nykytila-analyysia ja katsot niiden taloustiedot ja kasvumahdollisuudet. Esimerkiksi Kasvu Openissa kerrottiin juuri, että pienyritysten työvoimatarve nousee tulevina vuosina, siinäkin on vinkki piilotyöpaikkojen suhteen, Kotilainen havainnollistaa.
Omaa osaamistaan kannattaa päivittää aktiivisesti ja seurata, millaisia taitoja erityisesti tarvitaan. Esimerkiksi kyberturvallisuusasiat ovat nyt pinnalla.
– Mieti myös, mitä työelämältä odotat ja mihin haluat itsesi antaa. Piilotyöpaikkoja on kaikkialla, joten valitse omiin arvoihisi sopivia yrityksiä.
Positiivisella otteella LinkedInissä
Monista työpaikoista vinkkaillaan nykyään somessa, joten piilotyöpaikan voi löytää vaikka Facebookista. Myös LinkedIn on monille aktiivinen työnhaun kanava. Kotilainen kannustaa kontaktoimaan siellä rohkeasti työnantajia ja rekryfirmojen toimitusjohtajia.
– LinkedInissä voi hyvin lähettää viestiä, että hei, haluaisin verkostoitua, minulla on tällaista osaamista, jos tulee eteen työpaikkoja, niin olen erittäin kiinnostunut tekemään yhteistyötä rekryfirmanne kanssa.
Olennaista on olla positiivinen ja kehua muita, sillä LinkedInissä kaikki data tallentuu. Se ei siis ole oikea paikka purkaa työttömyyden turhaumia. Sen sijaan sopivaan kohtaan jätetty positiivinen kommentti voi poikia kutsun työhaastatteluun.
– Jos olet vaikka hakemassa myyntialalle ja vastaat jollekulle, että onpas kiva kommentti, minullekin tällaiset myynnin kylmäsoitot on ihan tosi kiva juttu, saattaa joku myyntijohtaja sen postauksen pohjalta laittaa sinulle viestiä, että sinulla oli kiva postaus ja kommentti tuolla LinkedInissä, tulisitko meille haastatteluun?
Soittamalla erotut
Työantajat etsivät työntekijöitä hiljaisesti myös erilaisista tietokannoista, kuten Työmarkkinatorilta, minne voi ilmoittaa omat tietonsa. Kaikki eivät kuitenkaan käytä somea tai halua tehdä itselleen työnhaun profiilia esimerkiksi tietosuojasyistä. Silloin voi hyödyntää erilaisia yrityslistauksia ja olla yhteydessä suoraan yritykseen. Pelkkä avoimen hakemuksen lähettäminen ei kuitenkaan koskaan riitä, vaan aina tulisi myös soittaa perään. Puhelimessa voi viitata lähettämäänsä hakemukseen.
– Tuo puhelussa esiin, että olet perehtynyt yritykseen ja ehdota itsevarmasti tapaamista. Älä säikähdä, jos langan toisessa päässä kuulostetaan äkäiseltä tai kiireiseltä. Kiitä mahdollisuudesta esitellä itsesi ja kysy, voitko soittaa tuonnempana uudestaan. Aktiiviset henkilöt muistetaan.