Hyppää pääsisältöön

Alkossa tavoitteena on maailmanluokan asiakaspalvelu

Image
Alkoon ja sen asiakaspalveluun liittyy monenlaisia mielikuvia. ”Pitkäripaisten” lisäksi monopoliyhtiö palvelee asiakkaitaan myös digitaalisissa kanavissa.

Alkossa tavoitteena on maailmanluokan asiakaspalvelu

Julkaistu 25.04.2019 klo 08:40
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Alkoon ja sen asiakaspalveluun liittyy monenlaisia mielikuvia. ”Pitkäripaisten” lisäksi monopoliyhtiö palvelee asiakkaitaan myös digitaalisissa kanavissa.

Alkon myymälöissä on meneillään yksi vuoden kiireisimmistä ajoista, onhan kevään juhlakausi alkamassa. Myymälöissä palvellaan ja neuvotaan asiakkaita ruoan ja juoman yhdistämisestä. Nykyisin vinkkejä sopivan juoman valintaan saa myös digitaalisessa muodossa.

Prolaisella tiimiesimies Juha Westerholmilla on pitkä ura alkolaisena ja Alkon toimihenkilöt ry:n jäsenenä. Hän tuli kausimyyjäksi opiskeluaikana ja jäi sille tielleen. Aika nopeasti hän tajusi, että asiakaspalvelun kehittäminen oli ”hänen juttunsa”. Myyjätehtävien jälkeen hän toimi myymäläpäällikkönä ja lopulta Westerholmin vastuulla oli kolme myymälää Länsi-Uudellamaalla. 

Kolmisen vuotta on vierähtänyt nykyisessä tiimiesimiehen tehtävässä. Westerholmia pyydettiin tuolloin mukaan perustamaan verkkokauppatukea verkkokaupan tukiryhmään, jonka vastuulla oli Alkon verkkokaupan sisäinen asiakaspalvelu. Kaikkiaan uraa monopoliyhtiön palveluksessa on takana toistakymmentä vuotta.

– Asiakaspalvelu eri muodoissaan on kaikkien alkolaisten DNA:ssa, Westerholm kertoo.

Digitalisaation ja verkkokaupan myötä asiakasta myös palvellaan monissa uusissa kanavissa: verkkokaupassa palvellaan chatin kautta, lisäksi käytössä ovat sosiaalisen median eri kanavat, puhelinpalvelua ja sähköpostia unohtamatta. Chatin avulla voidaan tarjota asiakkaille henkilökohtaista palvelua verkkosivuilla. Alkon verkkosivut myös tunnistavat, missä asiakkaat sivustolla liikkuvat, joten heitä voidaan lähestyä henkilökohtaisilla viesteillä. Westerholmin mukaan asiakasta oikealla tavalla oikeaan aikaan lähestymällä saavutetaan hyvä palvelukokemus. 

– Monikanavaisuus tekee asiakaspalvelusta kiinnostavaa, Westerholm sanoo.

Olipa kanava mikä hyvänsä, Alko tavoittelee maailmanluokan palvelua. 

Vastuullinen keskustelija

Vastuullisuus on yksi Alkon toiminnan pääpilareista. Se näkyy monin eri tavoin, myymälöissä esimerkiksi perinteisesti myyntirajoituksina myynninvalvontana ja erilaisina viestintäsisältöinä kaikissa kanavissa valistuskampanjoina. Alko haluaa toimia myös yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä alkoholin käyttöön liittyen. Entistä enemmän huomiota kiinnitetään myös koko tuotantoketjun vastuullisuuteen esimerkiksi viinitiloilta lähtien.

Ruoka, juoma ja hyvä elämä

Alkolaisia yhdistää myös intohimoinen suhtautuminen ruoan ja juoman yhdistämiseen. Westerholmilla intohimo kohdistuu viineihin, erityisesti puna- ja valkoviineihin. Hän on suorittanut viiniopinnoissaan erittäin arvostetun WSET:n Diploman diplomin.

Mahdollisiin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu jatkaa opintoja vielä seuraavalle, Master of Wine –tasolle. Tutkinnon on tähän mennessä Suomessa suorittanut vain kolme ihmistä.

– Työnantajalle kiitos siitä, että on ollut mahdollisuus päästä maistamaan viinejä näin monipuolisesti ja analyyttisesti, hän sanoo.

Juha Westerholmin vapaa-aika kuluu viinien lisäksi pitkäaikaisen musiikkiharrastuksen parissa.

– Musiikki ja viini kuuluvat hedonistin hyvään elämään.

Lomilla hän matkailee vaimon kanssa – ja tietenkin viinialueille tai ainakin niiden välittömään läheisyyteen. Suosikkipaikkoja ovat Burgundi Ranskassa sekä Saksassa Rheingaun ja Moselin alueet, joissa yhdistyvät upeat maisemat ja maailmanluokan viinit.

 

Juomavinkit kevään juhliin

1. Vapunpäivän perinteinen brunssi: pöydässä on silliä, graavattua kalaa ja perunasalaattia. Laseissa on kuohuvaa juomaa työn ja kevään juhlistamiseksi. Vaan minkälainen kuplajuoma kalapöydän kaveriksi sopii?

Kalapöydän hyviä kavereita ovat esimerkiksi trendaavat, hedelmäiset ja ryhdikkäät Blanc de Noirs -samppanjat. 

2. Uuden ylioppilaan tai tutkinnon suorittaneen valmistujaiset:  kahvipöydässä on  suolaista ja makeaa sen seitsemän sorttia: esimerkiksi suolaisia piiraita ja täytekakku. Valmistuneen kunniaksi nostetaan malja: mikä vieraille maistuisi?

Puolikuiva kuohuviini on varma valinta, unohtamatta hyviä alkoholittomia kuplivia. 

 

3. Mökillä grillataan yöttömän yön kunniaksi. Grillissä tirisee possun ribsejä ja grillattuja kasviksia. Mitä juomaa possun kaveriksi iltaa istuville?

Possun ribseille kannattaa kokeilla tummia lagereita tai vaikkapa perinteisempiä ale-oluita. 

 

Maistele avoimin mielin

Viineistä kiinnostunutta aloittelijaa Juha Westerholm neuvoo maistelemaan paljon ja avoimin mielin, sillä makuaistia pystyy treenaamaan.

Jos haluaa oppia lisää ruoan ja juoman yhdistelmistä ja treenata viinituntemustaan, voi osallistua vaikkapa Alkon järjestämiin Etiketti-pruuveihin.  Pruuvit ja viiniseurat ovat myös oiva tapa verkostoitua muiden samanhenkisten kanssa.