Hyppää pääsisältöön

Ansiosidonnaista saavien määrä tuplaantui pandemiavuonna 2020

Ihmisjoukko kävelee eteenpäin.
Koronavuosi aiheutti kovan kasvun Työttömyyskassan Pron hakijamääriin ja etuusmenoihin. Kassa pystyi pitämään käsittelyaikatakuusta kiinni. Henkilöstö venyi poikkeusoloissa.

Ansiosidonnaista saavien määrä tuplaantui pandemiavuonna 2020

Julkaistu 08.03.2021 klo 06:00
Uutiset
Kirjoittanut
Satu Lehmuskoski
Koronavuosi aiheutti kovan kasvun Työttömyyskassan Pron hakijamääriin ja etuusmenoihin. Kassa pystyi pitämään käsittelyaikatakuusta kiinni. Henkilöstö venyi poikkeusoloissa.

Pron työttömyyskassa oli kovilla viime vuonna. Ansiosidonnaisen päivärahan hakijamäärät yli kaksinkertaistuivat vuoden 2020 aikana. Viime vuonna ansiopäivärahaa maksettiin noin 19 000 hakijalle, vuotta aiemmin hakijoita oli noin 8 500.

- Hakijoiden määrä nousi huikeasti. Uusia hakijoita tuli yli 10 000, kassanjohtaja Mervi Ruokola kertoo.

Hakemusvyöry näkyy myös maksetuissa euroissa. Viime vuonna työttömyyskassa Pro maksoi jäsenilleen lähes 110 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin summa oli 69 miljoonaa.  Prolaisista aloista työttömyys kuritti erityisesti lentoalaa, paljon lomautuksia koettiin myös teollisuuden puolella.

Henkilöstö venyi valtavasti

Poikkeuksellinen vuosi vaati poikkeusjärjestelyjä. Kaikki käsiparit suunnattiin etuuksien käsittelyyn esimiehistä lähtien, jotta jäsenet saavat rahansa mahdollisimman nopeasti.

- Yksikään uusi hakemus ei mene automaattisesti eteenpäin, vaan aina tarvitaan etukäsittelijä tekemään ensimmäinen ratkaisu.

Ja käsiteltävää riitti, sillä hakemusten määrä liki tuplaantui edellisvuoteen verrattuna. Viime vuonna erilaisia hakemuksia tuli yli 45 000 kappaletta enemmän kuin vuonna 2019.

Lakimuutokset työllistivät

Työttömyyden kasvaessa myös yhteydenottojen määrä lisääntyi ja palvelukanavat ruuhkautuivat. Lisäksi koronatilanne poiki paljon määräaikaisia lakimuutoksia, jotka piti saada kassan maksatusjärjestelmään. Etuuskäsittelijöiden piti omaksua lakimuutokset ja tulkita niitä päätöksiä tehdessään.  Lakimuutoksista piti myös tiedottaa jäsenille sekä liiton luottamusmiehille ja muille neuvontatyössä oleville henkilöille.

Erityisen hankalaksi työtilanteen teki se, että suuri osa uusista hakijoista oli lomautettuja. Kassalle jäi hyvin lyhyt aika valmistautua heidän hakemuksiinsa, koska koronaoloissa lomautusten ilmoitusaikaa lyhennettiin 14 vuorokaudesta viiteen.

- Lomautetut tulevat tosi nopealla aikataululla eikä heidän tuloonsa pystytä ajoissa varautumaan, Mervi Ruokola kuvailee.

Kaiken tämän ohella henkilöstö otti digiloikan ja siirtyi etätyöhön koronan takia. Aiemmin etätyötä oli kokeiltu vain pienessä pilottihankkeessa.  Viime vuosi olikin varsin vaativa ja rankka henkilöstölle.

- Henkilöstö teki työtä kovan paineen alla. Meillä oli kova huoli henkilöstön jaksamisesta emmekä yhtään pystyneet ennakoimaan sitä, kauanko kauan tilanne jatkuu.

Tuntityöntekijöitä ja tekniikkaa avuksi

Työmäärän kasvu oli niin raju, että omin voimin urakasta ei selvitty. Kassa sai houkuteltua takaisin töihin muutamia eläköityneitä sekä opintovapaalla olleen työntekijän. Lisäksi palkattiin seitsemän tuntityöntekijää.

- Juoksimme kilpaa ajan kanssa, mutta pystyimme pitämään kiinni 30 vuorokauden käsittelyaikatakuusta korona-aikanakin.

Tekniikka valjastettiin myös työntekijöiden avuksi. Kesällä otettiin käyttöön OivaBotti, joka auttaa kassan kotisivuilla peruskysymyksissä, kuten siinä, miten kirjaudutaan sähköiseen palveluun tai miten pitkiä käsittelyajat ovat. Robotointitekniikan ansiosta myös tiettyjä rutiinivaiheita saatiin pois käsittelystä.

Iso hatunnosto henkilöstölle

Mervi Ruokola on hyvin kiitollinen henkilöstön sitoutumisesta ja venymisestä vaikeissa oloissa.

- Iso hatunnosto koko henkilöstölle. Viime vuosi oli hurja, mutta hienosti siitä selvittiin.

Ruokola kiittää myös kassan jäseniä, jotka suhtautuivat ymmärtäväisesti käsittelyaikojen pitenemiseen ja antoivat työrauhan henkilöstölle.

Tilanne on rauhoittunut muttei ennallaan

Koronan uusin aalto ei näy Työttömyyskassa Prossa viime kevään tapaan. Tilanne on tasaantunut ja uusien hakemusten käsittely sujuu jälleen noin kahdessa viikossa.

Koronapiikki on kuitenkin edelleen näkyvissä, sillä paljon prolaisia on yhä lomautettuna. Osalla lomautukset ovat muuttunut irtisanomisiksi.

- Emme ole vieläkään ihan koronaa edeltäneessä tilanteessa. Työttömyyskassa Pron jäsenten työttömyysaste viime vuoden lopussa oli 8,36 prosenttia, kun vuoden 2019 se oli 5,15 prosenttia, Ruokola sanoo.

Kaikkien 15–74-vuotiaiden suomalaisten työttömyysaste oli vuonna 2020 keskimäärin 7,8 prosenttia, kun se vuonna 2019 oli 6,7 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan miesten työttömyysaste nousi 8,0 prosenttiin ja naisten 7,5 prosenttiin.

Työttömyyskassa Pron nykyiset käsittelyajat  löytyvät täältä