Pro Uutiset/ lähde: EVL
Työmarkkinajärjestöjen tavoitteena oli yhdessä kirkon kanssa selvittää järjestelyt, joilla loppiainen ja helatorstai voitaisiin siirtää kiinteästi lauantaipäiviin.
Evankelis-luterilaisen kirkon mielestä kirkollisten juhlapäivien siirto olisi ongelmallinen kristillisen perinteen ja ekumeenisen yhteistyön näkökulmasta.
Suomessa on 11 vuotuista arkipyhää, joista yhdeksän on perustaltaan kirkollisia ja kaksi, vappu ja itsenäisyyspäivä, yhteiskunnallisia. Käsitettä arkipyhä ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta työelämän näkökulmasta ne ovat palkallisia vapaapäiviä. Arkipyhien vaikutuksesta työaikaan määrätään muun muassa työaikalaissa, vuosilomalaissa sekä virka- ja työehtosopimuksissa.
Suomessa keskivertoa vähemmän arkipyhiä
Yhtenä perusteluna loppiaisen ja helatorstain arkipyhäaseman poistamiselle oli esitetty, että ne lyhentävät suomalaisten työaikaa suhteessa muihin maihin ja vähentävät työn tuottavuutta.
Selvityksessä todetaan, että työaikavertailu on riippuvainen tutkimusteknisistä rajauksista. Kun huomioidaan myös osa-aikatyötä tekevät työntekijät, suomalaisten säännöllinen viikkotyöaika on EU-maiden keskiarvoa pidempi.
Selvitykseen sisältyvän vertailun mukaan Suomessa on vertailumaiden keskiarvoa vähemmän arkipyhiä, joten siirtoa ei voida perustella niiden määrästä johtuvalla kilpailuhaitalla. Vertailumaissa aina arkipäiväksi sijoittuvien pyhäpäivien määrä oli keskimäärin 3,3 ja liikkuvien pyhäpäivien määrä keskimäärin 8. Suomessa vastaavat luvut ovat kolme ja kuusi.
Arkipyhät edistävät hyvinvointia
Kirkko korostaa myös arkipyhien vaikutusta hyvinvointiin, vaikka vaikutusta työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin onkin vaikea arvioida. Kirkon mielestä vapaiden vähentäminen olisi ristiriidassa työurien pidentämistavoitteen kanssa.
– Selvitys osoittaa, miten kirkollinen traditio pyhäpäivineen tukee hyvinvointia. Se luo elämänrytmiä ja pitää yllä työn ja levon sekä arjen ja pyhän vuorottelua, arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa.
– Kirkollisiin juhlapäiviin puuttumisella menetettäisiin yhteiskunnan hyvinvoinnin ja ihmisten jaksamisen näkökulmasta huomattavasti enemmän kuin saavutettaisiin.
Selvityksen taustalla on työmarkkinakeskusjärjestöjen viime vuonna solmima työllisyys- ja kasvusopimus, jossa sovittiin selvitettävän kirkon kanssa, voitaisiinko loppiainen ja helatorstai siirtää lauantaihin. Selvitystyöhön osallistuivat evankelis-luterilaisen kirkkohallituksen lisäksi EK, SAK, STTK, KT Kuntatyönantajat, Valtion työmarkkinalaitos, Akava sekä Kirkon työmarkkinalaitos.