Hyppää pääsisältöön

Harrastustoiminta kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista

Nainen hymyilee ja pitää cv:tä edessään.
Harrastustoiminta antaa arvokasta osaamista myös työelämään. Kirjaa tämä osaaminen ylös ja ylläty, mitä kaikkea osaatkaan.

Harrastustoiminta kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista

Julkaistu 06.09.2022 klo 10:18
Blogit
Kirjoittanut
Sari Lassila
Harrastustoiminta antaa arvokasta osaamista myös työelämään. Kirjaa tämä osaaminen ylös ja ylläty, mitä kaikkea osaatkaan.

Viime viikonloppu oli yleisurheilufanin yksi vuoden kohokohtia, kun Suomi kohtasi Ruotsin maaottelussa Olympiastadionilla. Tällä kertaa olin mukana katsomon sijaan kentällä toimitsijatehtävissä, ja mikä huikea viikonloppu se olikaan.

Arjen koittaessa aloin pohtia, minkälaista osaamista olen kerryttänyt tai vahvistanut urheiluseuratoiminnassa. Yhteistyötaidot ja vuorovaikutustaidot ovat isossa roolissa urheiluseuran vapaaehtoistoiminnassa. Kun tuen, autan, kehun, kiitän ja kannustan, me kaikki jaksamme ja pärjäämme paremmin sekä jaksamme toimia yhteisen päämäärän puolesta. Kun näitä taitoja harjoittaa vuodesta toiseen niin työelämässä kuin harrastustoiminnassakin, voi sanoa olevansa osaaja näissä asioissa.

Tiimin johtamista olen päässyt treenaamaan lasten kilpailuissa lajijohtajana. Tärkein roolini on ollut huolehtia siitä, että kaikki ryhmäni toimitsijat tietävät omat tehtävänsä ja että kaikilla on riittävä osaaminen tehtävän hoitamiseen. Kilpailutapahtuma on yleensä nopea, joten on osattava tehdä nopeita ratkaisuja eli olen päässyt treenaamaan myös päätöksentekokykyäni. Hyvin olennaista on myös valmistelu- ja suunnitteluosaaminen sekä ajanhallinta. Ilman sääntöjen kertausta ja muuta huolellista valmistautumista kilpailun vieminen aikataulun mukaan ei sujuisi niin hyvin. Näitä taitoja tarvitaan työelämässä, joten harrastustoimintani on tässäkin kohtaa kartuttanut työelämässä tarvittavaa osaamista.

Itsensä kehittäminen on tärkeää. Olen kouluttautunut yleisurheilutuomariksi ja pitänyt osaamista yllä toimimalla säännöllisesti eri toimitsijatehtävissä. Myös työelämässä on koko ajan opiskeltava uutta ja vietävä opittua asia käytäntöön, että taito pysyy yllä. Yksi hyvä tapa pitää omaa osaamista yllä on jakaa omaa osaamistaan muille. Tätä olen tehnyt niin seuratoiminnassa kuin työelämässäkin.

Kun sinä seuraavan kerran päivität omaa cv:täsi tai otat esille omia vahvuuksiasi ja osaamisalueitasi, muista kirjata ylös myös niitä asioita, joita olet oppinut harrastusten parissa. Yllätyt, kuinka paljon osaamista kertyy työelämän ulkopuolella. Niin minäkin yllätyin.

Kirjoittaja on sopimusalavastaava, joka on vapaa-ajallaan innokas seuratoiminta-aktiivi ja penkkiurheilija