Hyppää pääsisältöön

Henkilöstövähennykset heikentävät opetusta Tampereen yliopistossa

Tampereen yliopiston henkilöstövähennykset vaikuttavat opetukseen.
Tampereen yliopiston rajut henkilöstövähennykset tuntuvat opetuksessa. Tukipalveluiden töitä on siirtynyt professoreille ja opettajille.

Henkilöstövähennykset heikentävät opetusta Tampereen yliopistossa

Julkaistu 12.05.2022 klo 14:55
Uutiset
Tampereen yliopiston rajut henkilöstövähennykset tuntuvat opetuksessa. Tukipalveluiden töitä on siirtynyt professoreille ja opettajille.

Tampereen yliopiston tukipalveluista vähennettiin loppuvuodesta yli 200 henkilöä. Nyt vähennykset tuntuvat opiskelijoiden arjessa. Professoreiden ja opettajien pitää käyttää keskimäärin 65 tuntia eli yli puolitoista työviikkoa vuodessa tekniseen kirjaamistyöhön. Aika on poissa esimerkiksi opiskelijoiden ohjaamisesta ja gradujen tarkastamisesta.  

- Luottamusmiehet toivat yt-neuvotteluissa moneen kertaan esiin tukihenkilöstön merkityksen yliopiston laadukkaalle toiminnalle. On valitettavaa, että Tampereen yliopisto ei halunnut kuulla henkilöstön edustajia yt-neuvotteluissa eikä halua kuulla heitä edelleenkään, sopimusalavastaava Jukka Hämäläinen toteaa.

Tukipalveluista irtisanottiin työntekijöitä, joille kirjaamistyö aiemmin kuului. Nyt käytetään kymmeniä työvuosia opetukseen ja ohjaukseen varattua aikaa teknisiin kirjauksiin vuosittain.

- Vähennykset näkyvät raadollisella tavalla yliopiston päätuotteessa eli opetuksessa.

Tampereen yliopisto perusteli henkilöstövähennyksiä ydintoimintoihin keskittymisellä sekä tukipalveluiden käyttäjälähtöisellä ja kustannustehokkaalla järjestämisellä.

- Käyttäjälähtöisyys ja kustannustehokkuus ovat tästä kaukana, Hämäläinen huomauttaa.

Professorien ja opettajien työtunti maksaa jopa kolminkertaisesti sen, mitä se maksaisi tukipalveluiden assistenttityönä. Eikä tehokkuutta suinkaan lisää se, että järjestelmiin erikoistuneita henkilöitä on pistetty pihalle.

Henkilökunta voi huonosti

Tampereen yliopiston ongelmat tuntuvat myös luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen työmäärissä. Henkilöstö voi huonosti ja sen työmotivaatio on laskenut. Sama näkyy myös työhyvinvointikyselyn tuloksissa. Erityisen huonot arviot sai yliopiston johtaminen.  

Luottamushenkilöt ihmettelevät yliopiston tapaa kohdella henkilöstöään. Sen sijaan, että johto pyrkisi korjaamaan työhyvinvoinnin ongelmia, se jatkaa tylyä linjaansa.