Hyppää pääsisältöön

Hyötyykö jäsen Pron osakkuudesta VVO:ssa?

Miksi Pro on mukana omistamassa pienituloisten vuokra-asuntoja, ja miksi vuokrat nousevat? Tähän ja muihinkin kysymyksiin vastaavat VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen ja Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Pro Uutiset/Pirkko Koivu, kuva Tiina Pelkonen

VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen, mikä on VVO ja mikä sen tarkoitus on?

Tarjoamme monipuolisia ja turvallisia vuokra-asumisen ratkaisuja erilaisiin elämäntilanteisiin. Olemme liiketoiminnallisin tavoittein toimiva yritys, jolla on myös yleishyödyllistä toimintaa. VVO-yhtymä Oyj:n osakkeenomistajia on yhteensä 60. Suurimmat osakkaat ovat eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma, joiden lisäksi merkittäviä omistuksia on myös ammattiliitoilla. Pro on seitsemänneksi suurin omistaja.

VVO on Suomen suurin yksityinen vuokranantaja ja Suomen suurin kiinteistöomistaja asuntokannan arvolla mitattuna.

Millaista tulosta VVO tekee?

Asunto-omaisuuden käypä arvo oli 3,6 miljardia euroa vuonna 2014 ja 3,9 miljardia euroa kesäkuussa 2015.

Liikevaihto 2014 oli 367,9 miljoonaa euroa, edellisvuonna 346,6 miljoonaa. Tulos ennen veroja oli 90,3 miljoonaa euroa, edellisvuonna 75,9 miljoonaa. Uudistuotantoon, ostoihin ja asuntokannan korjaamiseen käytettiin yli 250 miljoonaa euroa. Jakokelpoisesta tuloksesta jaettiin osinkoina 22,2 miljoonaa euroa. Voitonjaosta päättävät osakkaat, jakokelpoisesta tuloksesta merkittävän osan omistajamme jättivät yhtiöön uusien vuokra-asuntojen rakentamiseksi.

Miksi vuokra-asumisella tehdään voittoa?

Vain elinvoimainen yritys pystyy kehittämään toimintaansa, me pidämme asunnot kunnossa ja rakennamme uusia. Tavoitteena on, että vuonna 2018 meillä on 45 000 asuntoa kasvukeskuksissa, kun nyt on 41 000.

Asuntojemme keski-ikä on 30 vuotta, joten toimimme pitkäjänteisesti ja vastuullisesti torjumalla korjausvelkaa. Käytämme asuntojen korjaamiseen esimerkiksi tänä vuonna 100 miljoonaa euroa, mikä on neljä euroa asuinneliömetriä kohti kuukaudessa koko asuntokannallemme jaettuna.

Millaista vuokraustoimintaa VVO harjoittaa?

Toimimme kahdella brändillä, Lumo ja VVO. VVO-brändin alla tarjotaan valtion tukeman tuotannon omakustannusperiaatteella vuokrattavia asuntoja. Vuokralaisen varallisuus ja asunnon tarve vaikuttavat asunnon saantiin. Näiden asuntojen keskimääräinen neliövuokra oli kesäkuussa 2015 12,78 euroa.

Vapaarahoitteisen Lumo-brändin alla vuokraamme markkinaehtoisia asuntoja. Niiden neliövuokrat ovat keskimäärin 13,87 euroa. Lumo-asuntoja on 27 000 ja VVO-asuntoja 14 000.

VVO-konserni ei ole markkinoiden halvin, muttei myöskään kallein vuokranantaja. Tutkimuksen mukaan noin 90 prosenttia asukkaista on valmis suosittelemaan VVO-konsernin asuntoja, eli asukkaat ovat tyytyväisiä.

Miksi vuokrat nousevat vuosittain, vaikka korot ovat alhaalla?

VVO-asunnoissa vuokrien nousu on ollut viime vuosina noin kaksi ja Lumo-asunnoissa kolme prosenttia vuodessa. Vaikka korot eivät ole nousseet, asuntojen ylläpitokustannukset ovat kallistuneet vuosittain. Eniten tässä vaikuttavat jätemaksujen, energiatariffien ja kiinteistöveron nousu.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, kuinka iso osakas Pro on VVO:ssa?

Pron omistusosuus on 7,5 prosenttia. Pron lisäksi muitakin ammattiliittoja on osakkaina. Täytyy muistaa, että 7,5 prosentin omistusosuudella ei saa määräysvaltaa. Kun on kysymys yhtiöstä, joka tuottaa vuokra-asumista, on hyvä, että olemme osakkaana mukana katsomassa sen päätöksiä.

Millaisia osinkoja Pro saa VVO:sta, ja miten osinkorahat käytetään?

VVO jakoi osakkailleen viime vuonna osinkoa 22,2 miljoonaa euroa, josta Pron osuus oli noin 1,65 miljoonaa euroa. Osingot ovat tärkeä osa ammattiliiton taloutta, käytämme sen jäsenten palveluihin. Jos haluamme tuottaa jäsenille parasta palvelua, on mietittävä, miten se rahoitetaan, jäsenmaksuilla vai ulkoisilla rahanlähteillä. Ellei ammattiliitto voi olla mukana kannattavassa liiketoiminnassa, olisi pohdittava joko jäsenmaksun nostoa tai palvelujen heikentämistä.

Millä tavalla Pron tavoitteita tukee voittoa tuottava vuokrausbisnes?

Myös meidän jäsenten ja vuokra-asukkaiden etu on, että vuokra-asuntoja on tarjolla.

Olemme tyytyväisiä niin kauan, kuin VVO:n jakokelpoisesta tuloksesta puolet käytetään uuden asuntokannan rakentamiseen, kuten nyt tapahtuu. On täysin Pron linjan mukaista, että erityisesti pääkaupunkiseudulla lisätään vuokra-asuntojen rakentamista. Ilman uutta asuntotuotantoa nykyinen vuokrataso nousisi entisestään. Millä näitä uusia asuntoja rakennettaisiin, ellei vuokratuotoilla?

 

VVO:n taustaa:

29.1.1969 SAK ja sen 16 jäsenliittoa sekä E-osuustoimintaliike allekirjoittivat Valta-kunnallisen vuokratalo-osuuskunnan perustamisasiakirjan. Osuuskunnan tavoitteena oli vastata asuntopulaan ja tarjota kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kaupungeista.

Vuonna 1997 VVO muutettiin osakeyhtiömuotoon. Ammattiliitoista VVO:n omistajia ovat Pron lisäksi muun muassa Metalliliitto, JHL, Rakennusliitto ja PAM.