Hyppää pääsisältöön

Hyvä tulos ja paljon onnistumisia koronavuonna

Ihminen tutkii lukuja grafiikasta.
Ammattiliitto Pron viime vuoden tulos oli vahva ja voitollinen. Jäsenhankinta sujui historiallisen hyvin. Henkilöstö ja jäsenistö ottivat uudet toimintatavat menestyksekkäästi käyttöön.

Hyvä tulos ja paljon onnistumisia koronavuonna

Julkaistu 23.04.2021 klo 16:30
Uutiset
Ammattiliitto Pron viime vuoden tulos oli vahva ja voitollinen. Jäsenhankinta sujui historiallisen hyvin. Henkilöstö ja jäsenistö ottivat uudet toimintatavat menestyksekkäästi käyttöön.

Ammattiliitto Pro teki hyvän tuloksen poikkeuksellisesta koronavuodesta huolimatta. Liiton tilinpäätös oli 46,2 miljoonaa ylijäämäinen. Vahva tulos tukee liiton neuvotteluvoimaa tulevalla neuvottelukierroksella.

- Tulos on hyvä ja työtä on tehty oikein hyvin. Saimme aikaan paljon onnistumisia tänä kummallisena ja poikkeuksellisena vuonna, talousjohtaja Jani Salenius sanoo tyytyväisenä.

Koronaepidemian myötä henkilöstö kehitti uusia toimintatapoja, jotta esimerkiksi koulutukset saatiin verkkoon jäsenten ulottuville. Tapahtumia korvattiin webinaareilla ja jäsenistön pikkujoulutkin vietettiin verkossa. Jäsenistö otti uudistukset hyvin vastaan, sillä esimerkiksi jäsenwebinaarien osallistujamäärät kasvoivat viime vuoden aikana.

Toimintatapojen muutoksilla oli myös vaikutuksia liiton varsinaisen toiminnan kuluihin. Säästöjä kertyi noin 3 miljoonaa. Liiton varsinaiseen toimintaan kului 29,1 miljoonaa, eli kulut pysyivät liki vuoden 2019 tasolla (29,3). Taseen loppusumma nousi 252 miljoonaan, kasvua vuoteen 2019 verrattuna oli 26 prosenttia. Pron edustajisto hyväksyi tilinpäätöksen kokouksessaan 23. huhtikuuta.

Henkilöstön määrä kehittyy suunnitellusti

Asiantuntijaorganisaation yksittäinen kuluerä olivat henkilöstökulut, joita kertyi 14,9 miljoonaa. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli viisi prosenttia, sillä henkilöstön määrä pieneni kahdeksalla työntekijällä. Vuoden 2020 aikana liitto työllisti keskimäärin 150 henkilöä, jotka työskentelivät pääosin edunvalvonnan, koulutuksen ja muiden palveluiden asiantuntijatehtävissä.

Henkilöstömäärän kehitys on seurausta viime vuosien määrätietoisesta henkilöstöpolitiikasta, jossa jokainen rekrytointi on tehty erittäin tiukan harkinnan perusteella.

– Henkilöstön määrä on hyvässä tasapainossa jäsenmäärään nähden.

Huippuvuosi jäsenhankinnassa

Pro panosti jäsenhankintaan, mikä tuotti myös erinomaista tulosta. Suoran jäsenhankinnan osalta vuosi oli liiton historian paras. Uusia jäseniä liittyi yli 6000 vuoden 2020 aikana.

Yksi esimerkki uudesta jäsenhankinnasta olivat ProViikot, joita liitto vietti viime syksynä ensimmäistä kertaa. ProViikkojen aikana järjestettiin erilaisia tapahtumia verkossa, järjestettiin virtuaalikahveja työpaikoilla, lanseerattiin houkutteleva liittymistarjous ja tarjottiin yhteistyökumppaneiden etuja kampanjahinnoin. Jäsenhankkijoiden työtä tuettiin myös uusimalla materiaaleja.

Uusien jäsenten virta on jatkunut vahvana myös tänä vuonna. Vuoden alusta Vakuutusväen Liiton jäsenet liittyivät Ammattiliitto Prohon, ja vahvistivat näin finanssialan yhteistä edunvalvontaa.

Neuvotteluvuosi näkyy tuloksessa

Pron tuloksessa näkyy työmarkkinoiden turbulenssi ja vaikea neuvottelukierros. Osassa neuvotteluista asiat eivät ratkenneet ilman valtakunnansovittelijan apua. Vaikeimpia olivat teknologia- ja metsäteollisuuden neuvottelut.

– Vaikea neuvottelukierros tuntui myös taloudessa. Liitto maksoi jäsenilleen lakkoavustuksia 3,4 miljoonalla, mikä on ennätystasoa Pron historiassa.

Sijoitustoiminnan tuotot viime vuoden tasolla

Sijoitustoiminta tuotti 53 miljoonaa eli tuotot olivat liki viime vuoden tasolla (52,6). Sijoitustoiminnan suurimmat tulot tulivat Kojamon osakkeiden myynnistä, josta liitto sai 44 miljoonaa.

– Osakkeiden myynti perustuu sijoitussuunnitelman tavoitteeseen vähentää yhden yksittäisen yhtiön painoa koko sijoitusomaisuudessa, Jani Salenius kertoo.

Konsernin tase

Viime vuoden konsernitulos oli 43,7 (42,6) miljoonaa.  Konsernin taseen loppusumma oli 289 (241) miljoonaa. Konsernin tase muodostuu Ammattiliitto Pron toiminnasta ja sen kaikkien tytäryhtiöiden toiminnasta. Liiton muodostaman konsernin yhtiöiden päätoimiala on matkailu ja se kärsi vuonna 2020 ennen kokemattomasta kriisistä koronaviruspandemian vaikutuksesta. Erityisesti Levin alueen yhtiöt sekä Majvik kärsivät viime vuonna. Yhtiöiden toiminta oli pahimmillaan kokonaan suljettuna ja liikevaihdot laskivat merkittävästi normaalista tasosta.

 

Pro lukuina 2020

Jos haluat grafiikan suuremmaksi, klikkaa tästä (pdf)