Hyppää pääsisältöön

Ict-alan lakko innosti nuoret mukaan

Henna Petersen on telemarkkinointiyritys Enian Jyväskylän toimiston luottamusmies.
Lakko on avannut alle 30-vuotiaiden silmät ammattiliiton ja työehtosopimuksen merkitykselle, sanoo luottamusmies Henna Petersen. Monelle lakko on työuran ensimmäinen.

Ict-alan lakko innosti nuoret mukaan

Julkaistu 14.05.2022 klo 08:06
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lakko on avannut alle 30-vuotiaiden silmät ammattiliiton ja työehtosopimuksen merkitykselle, sanoo luottamusmies Henna Petersen. Monelle lakko on työuran ensimmäinen.

Ict-alan lakkoa on takana lähes kolme viikkoa. Telemarkkinointiyritys Enian Jyväskylän toimiston luottamusmies Henna Petersenin mukaan lakkorintama on pysynyt hyvin, ja lakkolaiset ovat hyvällä mielellä. Lakon alusta lähtien Prohon on liittynyt 1 100 uutta ict-alan jäsentä.

– Meidän työpaikallamme lakossa on kolme neljäsosaa ihmisistä, vain muutama henkilö on töissä. Välillä tulee kyselyitä siitä, mikä on tilanne, mistä neuvotteluissa kiikastaa ja millä ehdoilla Pro voisi sovintoesityksen hyväksyä. Ihmiset ovat sitä mieltä, että jatketaan lakkoa niin kauan kuin tarvitsee, Petersen sanoo.

Petersenin mukaan jäsenet ymmärtävät lakon takana olevat syyt, palkkaratkaisuun ja paikalliseen sopimiseen liittyvät haasteet.

– Olen kertonut, että työnantaja haluaa heikentää työehtosopimusta lisäämällä paikallista sopimista. Lisät eivät määräytyisi enää tessin mukaan, vaan niistä olisi mahdollista sopia erikseen. Jäsenet ovat sitä mieltä, että heikennykset eivät ole oikein, jos tilalle ei saa mitään.

Työuran ensimmäinen lakko

Ict-alalla on paljon alle 30-vuotiaita työntekijöitä, joista osa on ensimmäisessä työpaikassaan tai tekee töitä opintojen ohessa. Monelle kyseessä on työuran ensimmäinen lakko.

– Niin se on minullekin. Todella hyvin nuoret ovat lähteneet mukaan liittoon jo ennen lakkoa. Lakkovaroituksen tultua he tulivat sankoin joukoin juttelemaan ja olivat kiinnostuneita, Petersen kertoo.

Monelle ensimmäisessä työpaikassaan olevalle ammattiliiton toiminta on vierasta. Siksi keskusteluissa pitää usein lähteä liikkeelle työehtosopimuksen ja työlainsäädännön perusteista sekä käytännön esimerkeistä. Esimerkiksi siitä, että lomaraha ei tule lainsäädännöstä vaan tessistä.

– Moni ei tiedä näitä asioita, jos kukaan ei ole niistä kertonut. Harva lähtee työuran alussa omatoimisesti lukemaan Suomen lakia tai tessiä. Täytyy olla joku, joka ikään kuin suomentaa tessin heille, Petersen sanoo.

Luottamusmiehillä kiireiset ajat

Petersen kiittelee Pron kattavaa tiedotusta, jonka ansiosta lakkoon liittyviä kyselyitä tulee vain vähän. Lisäksi lakkoavustusten maksaminen on sujunut ongelmitta. Töitä liiton luottamustehtävissä toimivilla on silti riittänyt.

– Naureskelin työsuojeluvaltuutetun kanssa, että luottamusmiestehtäviä ehti jo parin ensimmäisen lakkoviikon aikana olla enemmän kuin koko parin viime vuoden aikana. Välillä olen rentoutunut, laittanut puhelimen äänettömälle ja WhatsAppin hetkeksi kiinni.

Vajaat kaksi vuotta luottamusmiehenä toimineen Petersenin mukaan lakko on antanut hänelle paljon hyvää kokemusta. Samalla hän on päässyt avaamaan työntekijöille entistä paremmin liiton ja tessin tärkeyttä.

– Lakko ja tes eivät koske pelkästään tätä hetkeä, sillä monella nuorella on yli 40 vuotta työuraa edessä. Jos nyt antaa periksi ja tessiin tulee heikennyksiä, se voi vaikuttaa pitkän aikaa. Vaikka meidän työpaikallamme ei ole sunnuntaitöitä tai ylitöitä, seuraavassa työpaikassa voi olla.