Hyppää pääsisältöön

Lapset perjantaina mukaan töihin

Perjantaina 23. marraskuuta vietetään Lapsi mukaan töihin -päivää. – Vanhemman ammattinimike ja työpaikka saattaa olla lapsen tiedossa, mutta harva tietää, mitä työssä oikeasti tehdään, kertoo sopimusala-asiamies Piia Säkkinen Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset

Kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta toivoo perheiden puhuvan työstä nykyistä enemmän, sillä nuorten työelämätiedot ovat hataria.

Moni nuori ammentaa työelämätietämyksensä mediasta, jossa korostuu uutisointi kielteisistä asioista. Tietämättömyys hankaloittaa myös ammatinvalintaa. Moni nuori päättää jatkokoulutuksestaan ja ammatinvalinnastaan kovin puutteellisin tiedoin.

Nämä ovat syistä siihen, miksi Ammattiliitto Pro on toista kertaa mukana Lapsi mukaan töihin -päivässä perjantaina 23. marraskuuta.

Pron sopimusala-asiamies Piia Säkkinen ottaa perjantaina omat lapsensa mukaan tutustumaan työelämään Ammattiliitto Pron Helsingin keskustoimistoon.

– Sopimusala-asiamies ammattinimikkeenä ei kerro oikein mitään siitä, mitä työ pitää sisällään tai millaista asiantuntija- ja toimihenkilötyö on. Lapsen on helpompi miettiä omaa uraansa ja elämänsuunnitelmaansa, kun hän pääsee tutustumaan työpaikalla erilaisiin tehtäviin ja näkee ihmisiä erilaisissa ammateissa.

Mitä vanhempi oikeasti työpaikalla tekee?

Säkkinen kertoo, että päivän aikana työssäkäyvä aikuinen voi ottaa lapsen mukaan töihin tutustumaan työelämään.

– Tarkoituksena on se, että päivän aikana lapsi ihan oikeasti tutustuu työelämään, työpaikkaan, työympäristöön ja siihen, mitä oma vanhempi tai tuttu aikuinen tekee. Vanhemman ammattinimike ja työpaikka saattaa olla lapsen tiedossa, mutta harva tietää, mitä työssä oikeasti tehdään.

Lapsi on aikuisen vastuulla

Kun työnantajalta on saatu päivään suostumus, on hyvä kertoa asiasta työyhteisölle. Samalla kannattaa varmistaa säännökset, jotka liittyvät työpaikan työturvallisuuteen ja tietosuojaan. Lainsäädännön puitteissa aikuisen kanssa toimistolla vieraileva lapsi rinnastetaan vierailijaan eikä vahingon sattuessa päiväkodin tai koulun vakuutus korvaa lapsen tapaturmaa.

– Etukäteen on hyvä sopia, missä työpaikan tiloissa lapsi saa liikkua ja missä ei. Kuten päiväkodissa tai koulussa, myös työpaikalla lapsen vaatetuksen pitää sopia tilanteeseen. Kannattaa varautua vaihtamaan esimerkiksi talvisaappaat sisäkenkiin, kertoo Säkkinen.

Huomioi myös henkinen työsuojelu

Työpaikalla lapsi voi kohdata tilanteita, jotka pelottavat tai lapsi ei ymmärrä miksi jokin asia tapahtuu.

Joskus työpaikalla joku voi esimerkiksi korottaa ääntään tai olla ärsyyntynyt tilanteesta, jota lapsi ei ymmärrä.

– Siksi on tärkeää miettiä, mihin työtilanteisiin lapsen voi ottaa mukaan. Lapselle voi jäädä negatiivinen kuva työpaikasta ja työpäivästä, jos hän ei ymmärrä, mitä tapahtuu, Säkkinen jatkaa.

Tekemistä ja toimintaa lapsen iästä riippuen

Kun lapsi lähtee mukaan työpaikalle, kannattaa päivä sekä tekeminen suunnitelle lapsen iän mukaan. Työnantajan kanssa voi sopia, järjestetäänkö esimerkiksi useammalle lapselle työpaikan tutustumiskierros vai seuraako lapsi koko päivän oman ohjaajan työskentelyä. Työnantaja voi tarjota lapselle lounaan henkilöstöravintolassa tai keksejä iltapäiväkahvin yhteydessä.

Esimerkiksi yhteinen lounas tai vanhemman työpisteeseen tutustuminen saattaa olla naperolle päivän kohokohta.

– Lapsi ei jaksa istua monen tunnin palavereissa. Suunnittele päivä niin, että pystyt hoitamaan työt ja kertomaan lapselle, mitä juuri sillä hetkellä teet. Varaudu myös vastaamaan lapsen kysymyksiin, Säkkinen ohjeistaa.

Kuusi tuntia voi olla ala-asteikäiselle pitkä aika uudessa ympäristössä, puhumattakaan päiväkoti-ikäisestä. Työpäivään on hyvä myös suunnitella taukoja, jolloin lasten on mahdollisuus liikkua ja purkaa energiaa.

– Päiväkoti-ikäiselle esimerkiksi muutama tunti aamupäivällä voi olla mielekäs aika tutustua työelämään. Sen lapsi jaksaa hyvin kuunnella.

Työpaikan pelisäännöt tutuiksi

Työpaikan pelisäännöt sekä työpäivän kulku kannattaa käydä lapsen kanssa läpi. Kerro samalla, missä päivän aikana saa liikkua, voiko kulkea yksin vai pitääkö olla aikuinen mukana. Tärkeää on kertoa, mistä lapsi löytää työpaikan sosiaalitilat.

– Lapset eivät luonnostaan osaa työpaikan sääntöjä ja käyttäytymiskoodeja, Säkkinen kertoo.

– Ohjeet kannattaakin pitää mahdollisimman konkreettisina. Lapselle voi kertoa, että työpaikalle ei saa puhua kovaa, mennä toisen työhuoneeseen ilman lupaa tai heittää käytävällä kuperkeikkoja.

Miten mukaan?

Lapsi mukaan töihin -päivä tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden nostaa esiin lasten ääntä ja osallisuutta sekä saada hyödynnettyä lasten ja nuorten raikkaita ajatuksia. Päivän tarkoituksena ei ole kuitenkaan teettää lapsella varsinaisesti työtä, vaan tutustuttaa hänet vanhempansa tai muun läheisen aikuisen arkeen.

Päivän ei tarvitse olla kestoltaan pitkä, esimerkiksi aamu- tai iltapäivä riittää hyvin. Lapsi on päivän ajan sen aikuisen vastuulla, joka on hänet mukaan työpaikalle ottanut. Tutustumisen aikana lapsille voidaan järjestää esimerkiksi esittelytilaisuus, tutustumiskierroksia sekä työpaikan toimialaan liittyvää pientä toiminnallista ohjelmaa. Apua päivän ohjelman suunnitteluun voit etsiä täältä.

Lue lisää päivästä tästä.