Hyppää pääsisältöön

Miten etätyö vaikuttaa työterveyteen?

Antti Koivula
Onko kaikki hyvin, kun sairauspoissaolot ovat kadonneet ja työtapaturmat vähentyneet? – Elämme nyt työelämän koelaboratoriossa, arvioi Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula Pro goes future -haastattelussa. Etätyö voi piilottaa useitakin huolenaiheita.

Miten etätyö vaikuttaa työterveyteen?

Julkaistu 05.01.2021 klo 08:51
ProTV
Onko kaikki hyvin, kun sairauspoissaolot ovat kadonneet ja työtapaturmat vähentyneet? – Elämme nyt työelämän koelaboratoriossa, arvioi Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula Pro goes future -haastattelussa. Etätyö voi piilottaa useitakin huolenaiheita.

Pro Uutiset/ProTV

Suomalaisilla työpaikolla on onnistuttu koronatoimissa. Miljoona suomalaista on siirtynyt etätyöhön ja se on pienentänyt altistumisriskiä.

– Läsnätyössä puolestaan on esimerkiksi teollisuusorganisaatioissa tehty valtavasti työtä turvallisuuden eteen, toteaa pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitokselta. Ammattiliitto Pron johtaja Niko Simola haastatteli Koivulaa Pro goes future -haastattelusarjassa.

Onnistumisen takana ovat myös työpaikkojen työturvallisuusorganisaatiot, joissa työntekijät ja työnantajat ovat yhdessä tottuneet ratkomaan työsuojelullisia ongelmia nopeasti. Suomalaisen sairauspäivärahan ansiosta sairastunut uskaltaa jäädä kotiin sairastamaan.
Jos verrataan joihinkin muihin maihin, sairastuneen elanto loppuu välittömästi, joten saatetaan tulla sairaampana työpaikalle, sanoo Antti Koivula.

Pandemia jakaa työpaikkoja ja -tekijöitä

Vaikka miljoona suomalaista on etätöissä, suurelle osalle etätyö on mahdotonta. Pääjohtaja Koivulan mukaan korona kärjistää työelämän kahtiajakautumista.

– On yrityksiä, joilla menee taloudellisesti hyvin ja joissa on vahva yhteishenki. Silloin yhdessä koronanvastainen taistelu on vahvempaa. Toisaalta on työyhteisöjä, joissa joudutaan olemaan enemmän työpaikalla, ehkä taloudellinen tilanne on heikompi, eikä ole samanlaista luottamuspääomaa, Koivula sanoo.

Etätyö piilottaa ongelmat?

Etätyö tuo suomalaiseen työelämään uusia ilmiöitä, jotka haastavat meitä eri tavalla kuin ennen. Tilastojen valossa etätyö näyttää kuitenkin sujuvan.

Sairauspoissaoloja ei käytännössä tällä hetkellä ole, ja työtapaturmien määrä on pudonnut, kertoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Hänen mukaansa nyt eletään etätyön koelaboratoriossa, eivätkä ongelmat tule työterveyshuollon tietoon.

Koronan vuoksi osa etätyön aiheuttamista ongelmista jää aluksi näkymättömiin. Etätyö voi piilottaa yksinäisyyden ja työssäjaksamisen ongelmat. Puutteet ergonomiassakin alkavat vaivata vasta, kun etätyö jatkuu.

Koivula on huolestunut siitä, miten jatkuva etätyö vaikuttaa ergonomiaan.
–Entä lounastauot ja työn tauotus ylipäätään? Työpaikalla liikkuminen jää kokonaan.

Ihmisten kohtaaminen ja läsnäolo vaikuttavat myös työn laatuun.

Strategisten, luovien ongelmien ratkaiseminen verkossa on aidosti hankalaa. On sellainen vaara, että ne ovat jääneet ratkaisematta ja me hoidamme vain helpompia rutiinijuttuja.  Me tarvitsemme sosiaalisuutta tiettyihin asioihin, jotta pääsemme eteenpäin.

Etätyön pidempiaikaisista vaikutuksista on alkamassa 4-5 uutta tutkimusta. Tietoa on siis tulossa.

Suomalaiseen voi luottaa etätyössäkin

Miten etätyö vaikuttaa työn tuottavuuteen, kysyy Pron johtaja Niko Simola.

– Suomalaisista työyhteisöistä on vielä odotettava tutkimusta. Mutta jos vertaa muihin maihin, niin kyllähän muut ihmettelevät, miten suomalaiset ovat pystyneet jatkamaan töitä etänä, sanoo Antti Koivula.

Työterveyslaitoksen Antti Koivulan keskieurooppalaiset kollegat ihmettelevät, tekevätkö ihmiset todella kotona töitä. Entä voiko teknologia edes toimia, että kotoa voisi olla kunnolla yhteydessä työpaikalle?

Koivulan mukaan emme ehkä edes ymmärrä sitä, että teknologiset valmiudet Suomessa ovat hyvin pitkällä.

– Olemme myös rakentaneet tiettyä luottamuspääomaa organisaatioihin. Valtaosassa suomalaisista organisaatioista voi luottaa, että ihmiset itse asiassa tekevät hienosti töitä kotona.

Miten pitää työkaverista huolta?

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Koivula kannattaa työpaikan pelisääntökeskusteluja, vaikka niiden käymisessä etänä onkin omat hankaluutensa.

– Kannattaa tehdä myös etätyön riskinarviointi. Jos etänä jää yksin, miten toimitaan? Esimerkiksi työssäjaksamisen ongelmien huomaaminen on vaikeutunut, kun työkavereiden kanssa ei työskennellä fyysisesti samassa tilassa.

Koska sairauspoissaoloja on nyt vähän, ongelmat eivät tule työterveyshuollon tietoisuuteen, eikä niihin päästä sitä kautta puuttumaan.

Irti ruudusta, kun mahdollista

Millainen on Työterveyslaitoksen pääjohtajan mielestä ideaali etätyöpäivä?

– Ideaali on jokaiselle henkilökohtainen. Itse herään parhaan työkaverini vierestä aamuisin, sillä vaimoni on myös etätyössä, Antti Koivula kertoo.

Päivä koostuu tauoilla rytmitetyistä työrupeamista, mutta onpa Koivula kokeillut luennon seuraamista juoksumatolla juosten.  – Oli huomattavasti helpompi seurata luentoa juosten ja kävellen, kuin istua ergonomisesti huonossa asennossa tuijottamassa ruutua.

Jos tiedossa on pääosin kuuntelua sisältävä palaveri, hän rohkaisee muitakin kokeilemaan kävelyä luurit korvilla.

– Iso kysymys on, millä tavalla irrottautuu jatkuvasta näytöllä työskentelystä. Tauotus ja työpäivän pitäminen 7–8 tunnissa ovat tärkeitä, varsinkin kun etätyö on monilla jatkunut jo näin pitkään.