Hyppää pääsisältöön

Miten haen vuorotteluvapaata? Tarkista ainakin nämä

miten haen vuorotteluvapaata?
Onko työvuosia mittarissa reilusti? Kiinnostaisiko pieni tauko? Tarkista nämä ehdot, jos mielit vuorotteluvapaalle.

Miten haen vuorotteluvapaata? Tarkista ainakin nämä

Julkaistu 07.11.2018 klo 13:05
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Onko työvuosia mittarissa reilusti? Kiinnostaisiko pieni tauko? Tarkista nämä ehdot, jos mielit vuorotteluvapaalle.

Vuorotteluvapaalle pääsyn ehdot ovat muuttuneet viimeksi vuonna 2016. Vuorotteluvapaaseen on tällä hetkellä oikeutettu työntekijä, jonka työura on kestänyt vähintään kaksikymmentä vuotta.  Vapaan kesto on 100–180 kalenteripäivää ja vuorotteluvapaan ajalta maksettava korvaus on 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta.

Vuonna 2017 vuorotteluvapaan korvausta sai 286 Pron jäsentä. 

Työnantajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta myöntää vuorotteluvapaata, joten keskusteluille mahdollisuudesta päästä vuorottelemaan kannattaa varata riittävästi aikaa.

Työtehtävä usein määrittää myönnetäänkö vapaata, sillä vapaan ajaksi tarvitaan tietenkin joku hoitamaan vapaalle jäävän työt.

Vuorotteluvapaan sijaiseksi palkattavan henkilön ei kuitenkaan tarvitse tulla tekemään samoja työtehtäviä kuin vapaalle jäävän. 

Vuorotteluvapaan sijaiseksi tulee palkata TE-toimistossa työttömänä työnhakijana oleva henkilö. Sijaiseksi voidaan palkata henkilö, joka on ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa vähintään 90 kalenteripäivää sijaisuutta edeltäneiden 14 kuukauden aikana tai alle 30-vuotias äskettäin ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittanut tai vuorotteluvapaasijaisuuden alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.

– Vuorotteluvapaalle mielivän kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä tarvittavan byrokratian hoitamiseen menee helposti useampi kuukausi, kertoo etuuspäällikkö Sari Järvinen Pron työttömyyskassasta.

Jos on esimerkiksi epävarma siitä, täyttyykö työuran pituudelle asetettu ehto, Pro-kassa selvittää jäsenen puolesta sen jo ennen kuin vapaata hakee.

– Vapaamuotoinen hakemus kassalle riittää, Järvinen vinkkaa.

Tarkista nämä, kun haet vuorotteluvapaata

1. Varmista, että työurasi on kestänyt yli 20 vuotta. Koko työhistoria siitä lähtien, kun on täyttänyt 18 vuotta, otetaan huomioon. Työhistoria lasketaan työrekisteriotteesta. Myös varusmies- tai siviilipalvelusaika tai vanhempain- ja hoitovapaa-aika lasketaan mukaan. Näitä jaksoja voidaan laskea työhistoriaan enintään viisi vuotta.  

2. Huomioi, että vapaalle pääsee, jos on tehnyt kokoaikaista työtä. Sellaiseksi lasketaan työaika, joka on yli 75 prosenttia alan täysiaikaisen työn työajasta.

3.  Tarkista, että olet ollut vapaata edeltävät 13 kuukautta saman työnantajan palveluksessa. Ajanjaksoon voi sisältyä enintään 30 palkatonta päivää.