Pro Uutiset
Nokian Neulomo ilmoitti 20.6.2018 hakeutuvansa konkurssiin ja samalla yrityksen yli 90 työntekijää irtisanotaan. Nokian Neulomon toimihenkilöiden luottamusmies Seppo Hakala kertoo, että tilanne ei tullut henkilöstölle aivan yllätyksenä.
– Meille on onneksi puhuttu näistä asioista avoimesti työpaikalla. Kyllä asiat kuitenkin ovat yllättävän nopeasti menneet eteenpäin konkurssitoimenpiteissä.
Mitä konkurssi merkitsee työntekijöille?
Konkurssitilanteissa irtisanomisaika on kaikilla työntekijöillä 14 päivää. Konkurssipesä maksaa työntekijöiden palkan irtisanomisajalta. Ennen konkurssihetkeä kertyneiden työsuhteeseen perustuvien saatavien osalta konkurssipesä laatii palkkaturvahakemukset työntekijöiden puolesta.
Palkkarahat voi saada tilille palkkaturvasta kuitenkin vasta usean kuukauden päästä. Neulomolla oli yli 90 työntekijää, jotka irtisanotaan konkurssin alla.
– Kaikki saivat tänään irtisanomispaperit itselleen ja kahden viikon päästä tämä on sitten ohi. Onhan tämä harmillista, kun monilla työntekijöillä katkeaa nyt 25–30 vuoden työsuhteita. Konkurssipesä päättää kuitenkin hieman myöhemmin, että tehdäänkö jäljellä olevat tuotantotilaukset loppuun ja keitä tähän työhön mahdollisesti tarvitaan, kertoo luottamusmies.
Isku suomalaiselle tekstiiliteollisuudelle
Nokian Neulomo osti Nanson trikootuotannon ja vaatevalmistuksen vuonna 2016. Jo silloin oli tiedossa, että pienen suomalaisen vaatevalmistajan selviytyminen vaatealan jättien hallitsemilla kansainvälisillä markkinoilla on haastavaa.
– Henkilöstöpuolella asiaan on kuitenkin suhtauduttu melko rauhallisesti, sillä konkurssi ei tullut yllätyksenä. Nanso lopetti toimintansa pari vuotta sitten, jonka jälkeen olimme ikään kuin jatkoajalla. Suuri osa työntekijöistä on kiitollisia, että saimme kuitenkin vielä kaksi vuotta työskennellä täällä. Ajoittaisiin lomautuksiinkin suhtauduttiin aina melko myötämielisesti, Hakala toteaa.
Vielä ei ole selvää, mitä tuotemerkille käy.
– Todella sääli, että suomalaisen tekstiiliteollisuuden perinne katkeaa, kommentoi sopimusalavastaava Iris Schiewek Ammattiliitto Prosta.
Yrityssaneerauksella yritettiin jatkaa toimintaa
Verottaja jätti toukokuussa Nokian Neulomoa koskevan konkurssihakemuksen. Tällöin yrityksen toimitusjohtaja Vesa Moisio kertoi Helsingin Sanomissa pitävänsä yrityssaneerausta yrityksen parhaana mahdollisuutena jatkaa toimintaansa.
Nokian Neulomo oli kuitenkin tehnyt tappiollisia tuloksia vuosina 2016 ja 2017, ja yrityksellä oli maksuhäiriömerkintöjä. Yrityksen kassavirta sekä mahdolliset tulevaisuudennäkymät eivät riittäneetkään yrityssaneeraukseen pääsemiseen, minkä vuoksi konkurssihakemus jätettiin.
– Yrityksen maksamattomat laskut sekä rästisummat eivät ole suunnattoman suurta luokkaa, joten olisimme varmasti voineet vielä yrittäneet. Verottaja kuitenkin päätti toisin, joten tilanne on nyt tämä. Kuluttajat pitivät tuotteistamme ja ompelimossa olisi ollut vielä runsaasti tilauksiakin, mutta kulut vain olivat valitettavasti liian kovat, Hakala kertoo.