Miten oman työn digitalisointi on vaikuttanut työtyytyväisyyteesi ja työmäärääsi?
Ovatko monimutkaiset työtehtävät hallittavampia ja meneekö töihin vähemmän aikaa, kiitos digitalisaation?
Silloin olet digileppoistaja ja kuulut digitaalisen murroksen suurempiin voittajiin. Olet löytänyt digitaalisista ratkaisuista keinot tehdä työsi nopeammin ja virtaviivaisemmin.
Koetko, että teknologian nopea kasvu ja työelämän digitalisointi ovat vain tuoneet lisää työtä ja vaikuttaneet negatiivisesti työtyytyväisyyteesi?
Silloin olet digiuupuja. Digitaaliset välineet ja vaatimukset ovat tuoneet lisää kielteisiä haasteita.
Onko digitalisaatio vähentänyt työkuormaa, mutta myös työtyytyväisyyttäsi?
Silloin olet diginuutuja. Digitaaliset työkalut ja menetelmät ovat vähentäneet työkuormaa, mutta vieneet samalla myös mielekkäitä työtehtäviä pois toimenkuvasta. Toisaalta myös tehtävien mielekkyys on vähentynyt.
Oletko digitaalisen aikakauden uranuurtaja, joka sukeltaa rohkeasi teknologian syvään päätyyn ja syttyy digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista, vaikka työn määrä on kasvanut?
Silloin olet digileimahtelija. Siinä missä toiset saattavat uupua jatkuvan teknologisen muutoksen edessä, digileimahtelijat kokevat sen virkistävänä ja inspiroivana.
Rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalan alan sekä ICT-alan asiantuntijat nousivat esiin niin sanottuina digileimahtelijoina, jotka kokevat digitalisaation lisääntyneet vaatimukset tervetulleina haasteina. Digiväsymyksen sijaan digitaalisuus oli lisännyt heidän teknologista hyvinvointiaan.
Digileimahtelijan profiilia ennustavat tulosten mukaan korkeampi ikä, miessukupuoli, vaihteleva tehtävänkuva, tilaisuus oppia säännöllisesti uusista teknologioista, vaikutusmahdollisuudet työpaikalla sekä hyvä tasapaino työelämän ja vapaa-ajan välillä.
Vaikutusmahdollisuudet lisäävät positiivisia kokemuksia
Tampereen yliopisto ja Työterveyslaitos yhteistutkivat digitalisaation kuormittavuutta. Tutkimusaineistona käytettiin Tilastokeskuksen Työolo-tutkimusta ja sen osaotosta suomalaisista palkansaajista, joilla oli kokemusta oman työn digitalisoinnista.
Digitalisaation kuormittavuutta tutkinut sosiaalipsykologian tutkijatohtori Tuuli Turja Tampereen yliopistosta kertoo, että rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöaloilla työskentelevät suhtautuivat myönteisesti teknologisten muutosten tuomiin haasteisiin.
– Jopa 89 prosenttia kertoi oman työn digitalisoinnin muuttaneen työtä mielekkäämmäksi.
Toisaalta moni vastaaja koki, että digitalisointi on lisännyt työn kuormittavuutta. Tämä viittaa kuormittavuuden kokemukseen innostavana ja motivoivana piirteenä työssä, voidaan jopa puhua digiflow´sta.
Turja uskoo taustalla olevan pohjoismaisen työkulttuurin, jossa näillä aloilla työntekijällä on vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja sen kehittämiseen. Taas esimerkiksi sote-sektorilla järjestelmien muuttuessa muutosväsymys on vahvaa. Digitalisaation liittyessä työpaikalla tapahtuneisiin leikkauksiin oli teknologisiin muutoksiin liittyvä työhyvinvointi heikompaa.
Prolaiset suhtautuvat digitalisaatioon myönteisesti
Pron tutkimuksen mukaan digitalisaatio voi uuvuttaa, jos oma työ tuntuu hallitsemattomalta ja työmäärä lisääntyy. Teknologian voidaan myös pelätä vievän oman työpaikan tai heikentävän palkkaa.
– Mahdollisista uhista huolimatta prolaiset suhtautuvat kyselyn mukaan tekoälyyn, digitalisaatioon ja korkeaan teknologiaan myönteisesti. Tekoäly on enemmän mahdollisuus kuin uhka, Ammattiliitto Pron vastaava tutkija Petri Palmu kertoo.