Hyppää pääsisältöön

OP-Pohjola potkii ulos 700 ja ulkoistaa 215

– Ammattiliitto Pro vaatii, että OP-Pohjola kantaa yhteiskuntavastuunsa yt-neuvotteluissa ja tukee irtisanottavien siirtymistä työstä työhön, sanoo puheenjohtaja Antti Rinne.

Pro Uutiset/päivitetty pankkiveroa koskevaa vertailutietoa klo 15.50.

Pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalveluja myyvä OP-Pohjola -keskusyhteisökonserni aloittaa kaikkia henkilöstöryhmiä koskevat yt-neuvottelut 700 henkilön irtisanomiseksi ja 215 ulkoistamiseksi vuoden 2013 aikana.

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ilmoitus tulee huonoon ajankohtaan keskelle synkkää yt-syksyä.

– Ammattiliitto Pro vaatii, että OP-Pohjola kantaa yhteiskuntavastuunsa yt-neuvotteluissa ja tukee irtisanottavien siirtymistä työstä työhön. Pro tulee seuraamaan neuvotteluja tarkasti ja puuttumaan asiaan, jos tilanne niin vaatii, Rinne vakuuttaa.

OP-Pohjolan vuosittainen kustannussäästötavoite on 150 miljoonaa euroa vuoden 2015 loppuun mennessä.

– Kovalta tuntuu. Luvut yllättivät, sanoo OP-Pohjolan henkilöstöyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Suonpää.

Suonpää muistuttaa, että OP-Pohjola osti Pohjola Vakuutuksen 2000-luvun lopulla.

– Liikkeenjohdollisesti olisi ollut aikaa ja mahdollisuuksia purkaa päällekkäistoimintoja jo aiemmin. Sisäisen integraation tekoon olisi ollut aikaa useita vuosia. Samaan aikaan on kuitenkin rekrytoitu uutta väkeä, Suonpää toteaa.

Riitta Suonpää toimi pankkitoimihenkilöliiton, Ammattiliitto Suoran puheenjohtajana ennen liiton fuusiota Ammattiliitto Proksi.

OP-Pohjola-keskusyhteisökonsernin palveluksessa oli kesäkuun 2012 lopussa 6 500 henkilöä. Koko OP-Pohjola-ryhmän palveluksessa on noin 13 500 henkilöä.

Irtisanojalla tasaisen vahva tulos

OP-Pohjola listaa tiedotteessa syitä mittaviin irtisanomisiin: finanssialan sääntelyn kiristyminen, kustannusten nousu, varautuminen uusiin veroluonteisiin kustannuksiin kuten pankkiveroon ja pankkien tiukentuvat vakavaraisuusvaatimukset.

Kun verrataan valtion budjettiesitystä ja OP-Pohjolan osavuosikatsausta elokuussa 2012, huomio kiinnittyy lukuihin. Budjettiesityksessä valtion koko pankkiveron tuotoksi arvioitiin 170 miljoonaa euroa, joka vastaa suunnilleen OP:n yhden kvartaalin tulosta.

Velkakriisin syventymisestä huolimatta OP-Pohjola-ryhmä arvioi elokuussa osavuosikatsauksessa, että vuoden 2012 tuloksesta muodostuu samantasoinen tai parempi kuin vuotta aiemmin.

OP-Pohjolan vuoden 2011 tulos ennen veroja oli 518 miljoonaa euroa ja tase 92 miljardia euroa 31.12.2011. Ryhmällä on yli 4 miljoonaa asiakasta.

OP-Pohjola kertoo verkkosivuillaan, että ryhmän strateginen tavoite on olla yhteiskuntavastuun edelläkävijä toimialallaan Suomessa.

Yt-neuvottelujen piirissä ovat ja eivät ole

Tehostamisen piiriin kuuluvat OP-Pohjola-keskusyhteisökonsernin yhtiöt: emoyhteisö OP-Pohjola osk sekä sen tytäryhtiöt: Pohjola-konserni, OP-Palvelut, Helsingin OP Pankki, OP-Henkivakuutus, OP-Rahastoyhtiö, OP-Kotipankki sekä lähiyhteisöistä OP-Eläkekassa, OP-Eläkesäätiö ja Osuuspankkien Keskinäinen Vakuutusyhtiö.

Uudelleenjärjestelyohjelma ei koske ryhmän noin 200 jäsenosuuspankkia. Neuvottelut eivät koske OP Pohjola-ryhmän Baltian toimintoja, Omasairaala Oy:tä, Aurum Sijoitusvakuutus Oy:ta, OP-Asuntoluottopankki Oyj:ta, Helsingin OP-Kiinteistökeskus Oy:ta, OP Palvelut Oy:n ICT sovellus- ja kehittämispalveluita, Pohjola Vakuutus Oy:n korvaustoimintoja eivätkä Helsingin OP Pankki Oyj:n henkilöasiakastoiminnon konttoreita.