Hyppää pääsisältöön

OP-Pohjolan yt-neuvottelut venyvät

- Ulkoistamis- ja liikkeenluovutusneuvotteluja ei ole vielä käyty, pääluottamusmies kertoo.

Pro Uutiset/Katja Palhus

Pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalveluja myyvän OP Pohjolan yt-neuvotteluja on käyty jo kahdeksan viikkoa ja ne ovat edelleen kesken. OP-Pohjola -keskusyhteisökonserni aloitti syyskuussa kaikkia henkilöstöryhmiä koskevat yt-neuvottelut 700 henkilön irtisanomiseksi ja 215 ulkoistamiseksi vuoden 2013 aikana.

- Suunnitelmia on käyty lävitse, mutta päätöksiä ei ole tehty, kertoo pääluottamusmies Arja Minkkinen.

Yt-neuvotteluesityksen mukaan OP Pohjola on ulkoistamassa 215 työpaikkaa.

- Yt-lain 7. pykälän mukaisia ulkoistamis- ja liikkeenluovutusneuvotteluja ei ole aloitettu, luottamusmies kertoo.

Tällä hetkellä OP Pohjolan keskusyhteisökonsernissa käydään henkilökohtaisia keskusteluja, joissa jokainen saa tietää omaa tehtävää koskevista suunnitelmista ja muutoksista.

- Tarkoitus on, että jokaisella on mahdollisuus miettiä päätöksiä ja asioita omalla kohdallaan tasapuolisesti ja yhtä kauan kuin muutkin. Jos yt-neuvotteluesityksessä mainittujen lähes 1 800 henkilön tehtävistä keskustellaan esimerkiksi puoli tuntia, kyllä se vie aikaa, Minkkinen selventää.

Koska yt-neuvottelut päättyvät, sitä luottamusmies ei lähde arvailemaan.

-Tahto on, että pian.

OP-Pohjola-keskusyhteisökonsernin palveluksessa oli kesäkuun 2012 lopussa 6 500 henkilöä. Koko OP-Pohjola-ryhmän palveluksessa on noin 13 500 henkilöä.

Irtisanojalla tasaisen vahva tulos

OP-Pohjola listasi syyskuisessa tiedotteessa syitä mittaviin irtisanomisiin: finanssialan sääntelyn kiristyminen, kustannusten nousu, varautuminen uusiin veroluonteisiin kustannuksiin kuten pankkiveroon ja pankkien tiukentuvat vakavaraisuusvaatimukset.

Kun verrataan valtion budjettiesitystä ja OP-Pohjolan osavuosikatsausta elokuussa 2012, huomio kiinnittyy lukuihin. Budjettiesityksessä valtion koko pankkiveron tuotoksi arvioitiin 170 miljoonaa euroa, joka vastaa suunnilleen OP:n yhden kvartaalin tulosta.

Velkakriisin syventymisestä huolimatta OP-Pohjola-ryhmä arvioi elokuun osavuosikatsauksessa, että vuoden 2012 tuloksesta muodostuu samantasoinen tai parempi kuin vuotta aiemmin.

OP-Pohjolan vuoden 2011 tulos ennen veroja oli 518 miljoonaa euroa ja tase 92 miljardia euroa 31.12.2011. Ryhmällä on yli neljä miljoonaa asiakasta.

OP-Pohjola kertoo verkkosivuillaan, että ryhmän strateginen tavoite on olla yhteiskuntavastuun edelläkävijä toimialallaan Suomessa.

Yt-neuvottelujen piirissä ovat ja eivät ole

Tehostamisen piiriin kuuluvat OP-Pohjola-keskusyhteisökonsernin yhtiöt: emoyhteisö OP-Pohjola osk sekä sen tytäryhtiöt: Pohjola-konserni, OP-Palvelut, Helsingin OP Pankki, OP-Henkivakuutus, OP-Rahastoyhtiö, OP-Kotipankki sekä lähiyhteisöistä OP-Eläkekassa, OP-Eläkesäätiö ja Osuuspankkien Keskinäinen Vakuutusyhtiö.

Uudelleenjärjestelyohjelma ei koske ryhmän noin 200 jäsenosuuspankkia. Neuvottelut eivät koske OP Pohjola-ryhmän Baltian toimintoja, Omasairaala Oy:tä, Aurum Sijoitusvakuutus Oy:ta, OP-Asuntoluottopankki Oyj:ta, Helsingin OP-Kiinteistökeskus Oy:ta, OP Palvelut Oy:n ICT sovellus- ja kehittämispalveluita, Pohjola Vakuutus Oy:n korvaustoimintoja eivätkä Helsingin OP Pankki Oyj:n henkilöasiakastoiminnon konttoreita.

Aiemmin yrityksestä:

19.9.2012 OP-Pohjola potkii ulos 700 ja ulkoistaa 215