Ammatissa Pro -lehti / teksti: Tuomo Tarvas, kuva: Markus Sommers
Esimiehellä on muiden vastuidensa lisäksi vastuu alaistensa työturvallisuudesta. Laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa työkyvyn menettämiseen tai kuolemaan.
Jos on hiukankin epävarma asemaansa kuuluvista työturvallisuusvastuista, sitä ei pidä peitellä. Pron työympäristöasiantuntijan Tarja Korkalaisen mielestä vastuut on syytä opetella.
– Aina kun huomaat, että et voi varmistaa alaistesi työturvallisuutta, ota yhteyttä esimieheesi, hän kehottaa.
Jos työtapaturma johtuu esimerkiksi laiteviasta, niin lähiesimies, jonka vuorolla tapaturma sattuu, joutuu vastuuseen. Näin käy, vaikka vika olisi todettu jo vuosia sitten.
Pron lakimiehen Tero Peltosen mukaan esimiehet, joita epäillään työturvallisuusrikoksista, eivät koe toimineensa millään tavalla huolimattomasti.
– Toimihenkilö voi kokea epäreiluna, jos hän on ainoana vastuussa. Olisihan muidenkin laitevian aikana työskennelleiden lähiesimiesten pitänyt havaita ja poistaa vika, Peltonen toteaa.
Jos esimies havaitsee alaistensa käyttämässä laitteessa työturvallisuutta uhkaavan vian, eikä hänellä ole valtuuksia itse poistaa sitä, hänen täytyy heti ilmoittaa siitä kirjallisesti omalle esimiehelleen. Näin vastuu siirtyy ylemmälle portaalle. Puutteesta täytyy kertoa myös työsuojeluvaltuutetulle.
Koulutus ja perehdytys käyttöön
Esimiesten vastuut ja velvollisuudet työturvallisuusasioissa voivat olla epäselviä monille toimihenkilöille. He eivät ehkä ole saaneet tarpeeksi koulutusta ja perehdytystä työpaikallaan.
Ammattiliitto Prossa on havaittu, että ammatillisessa koulutuksessa työturvallisuusasioita käsitellään liian vähän. Sen takia kaikki alalle tulijat eivät tunne velvollisuuksiaan.
Esimiesten stressiä työturvallisuuden toteutumisesta voivat lisätä myös liian suuriksi kasvaneet työnjohtoalueet. Esimiehen vastuulla voi organisaatiomuutosten jälkeen olla aiempaa enemmän alaisia, mahdollisesti vielä eri paikkakunnilla ja eri äidinkieltä puhuvia.
Vuoroesimies paljon vartijana
Päävastuu esimiesten perehdytyksestä on työnantajalla, mutta perehdytyksen jälkeen esimiesten täytyy itse tietää, mitä heiltä vaaditaan. Vastuut on määritetty työturvallisuuslaissa. Sen mukaan esimiehet vastaavat muun muassa työolojen, koneiden, laitteiden, työmenetelmien ja työntekijöiden turvallisuudesta.
Suurin osa työtapaturmista voitaisiin välttää ennalta. Koneiden huollosta ja määräaikaistarkastuksista ei pidä lipsua. Tarja Korkalainen huomauttaa, että varaosan hankkiminen ja koneen korjaaminen maksaa kenties vain muutamia satasia. Työtapaturmasta voi vastaavasti aiheutua vahingonkorvausvastuina, työkyvyn menetyksinä ja oikeuskuluina pahimmillaan jopa satojen tuhansien eurojen kustannukset.
Täydennyskoulutus on aina hyödyksi. Pro suosittelee, että kaikki esimiehet suorittaisivat työpaikan oman normaalin perehdytyksen lisäksi viikon mittaisen työsuojelun peruskoulutuksen, Työturvallisuuskortin ja Työhyvinvointikortin. Työturvallisuus- ja Työhyvinvointikortteja hallinnoi Työturvallisuuskeskus, ja niiden suorittaminen edellyttää virallista korttikoulutusta ja korttikokeen suorittamista.
Apu heti liitosta
Jos toimihenkilölle tai hänen alaiselleen sattuu työtapaturma, siitä kannattaa heti ilmoittaa Pron lakiyksikköön.
– Näin varmistetaan, että jo asian tutkinnassa kiinnitetään huomiota oikeisiin asioihin. Työturvallisuusasiat kuuluvat liiton oikeusavun piiriin, Tero Peltonen toteaa.
Oikeusapupäätöksen saaneen jäsenen ei tarvitse maksaa euroakaan mahdollisia oikeudenkäyntikuluja. Oikeusapua voi pyytää heti prosessin alkuvaiheessa, ja liiton lakimies auttaa jäsentä koko jutun käsittelyn ajan.
Onnettomuus muutti kaiken
Robert Karlsson sai Pron oikeusapua entisessä työpaikassaan tapahtuneen työtapaturman takia.
Hän oli kaksi vuotta sitten vuoropäällikkönä ahtausalan yrityksessä. Tiimi hoiti työtehtävää Karlssonin alaisena olleen työnjohtajan johdolla, kun eräälle työntekijälle sattui onnettomuus. Karlsson joutui asiasta vastuuseen.
Jutun esitutkinta on vielä kesken, joten Karlsson ei sen takia voi kertoa yksityiskohdista tarkemmin.
Hänet irtisanottiin yt-neuvotteluissa viime vuonna hänen oltuaan yrityksen palveluksessa noin 20 vuotta ja työnjohtajana ja vuoropäällikkönä reilu kymmenen vuotta.
Työturvallisuusrikoksesta voidaan tuomita sakkoihin. Merkintä sakkorekisterissä voi olla haitaksi odottamattomissakin tilanteissa.
– Olen aikonut hakea järjestysmieskurssille, mutta poliisipiiri voi evätä järjestysmiesluvan sakkojen takia. Olen myös mukana kunnallispolitiikassa, Karlsson huomauttaa.
Omasta kokemuksestaan oppineena Karlsson kannustaa esimiehiä ottamaan selvää vastuistaan työturvallisuuden parantamiseksi.
Lue lisää juttuja ja katso videoita prolaisista työelämässä: Ammatissa Pro