Hyppää pääsisältöön

Pitää pystyä puhumaan

Olet menossa keskustelemaan palkasta esimiehesi kanssa. Pää on tyhjä, jännittää ja sanat juuttuvat kurkkuun. Alla kuuden kohdan vinkkilista, joka avulla saat ajatuksen kulkemaan ja pystyt puhumaan palkasta.

Pitää pystyä puhumaan

Julkaistu 26.04.2021 klo 06:45
Blogit
Kirjoittanut
Sari Lassila
Olet menossa keskustelemaan palkasta esimiehesi kanssa. Pää on tyhjä, jännittää ja sanat juuttuvat kurkkuun. Alla kuuden kohdan vinkkilista, joka avulla saat ajatuksen kulkemaan ja pystyt puhumaan palkasta.

1. Älä keskustele kylmiltään

Onnistunut keskustelu palkasta edellyttää ennakkotöitä ja faktojen tarkistusta. Vaativaan liikuntasuoritukseenkaan ei koskaan pidä lähteä ilman huolellista lämmittelyä ja valmistautumista. Sama ohje pätee silloin, kun olet aikeissa ottaa oman palkan puheeksi esimiehesi kanssa.

2. Toimenkuva ja palkka ajan tasalle

Pysähdy miettimään, mitä työhösi kuuluu juuri nyt. Onko tehtävänkuvauksesi ajantasainen? Seuraavaksi tarkista, että tehtävä ja palkka vastaavat toisiaan, ja palkka on työehtosopimuksen mukainen. Useilla työpaikoilla on käytössä järjestelmä, jota käytetään työn vaativuuden arvioinnissa: mitä vaativampi tehtävä, sitä suurempi palkka. Tarvittaessa pyydä apua luottamusmieheltäsi.

3. Mistä työpaikallasi palkitaan?

Tutustu työpaikkasi palkkapolitiikkaan tai palkitsemisstrategiaan. Tehtäväkohtaisen palkan lisäksi sinulle saatetaan maksaa esimerkiksi suoriutumiseen perustuvaa henkilökohtaista palkkaa. Tämä on se osuus palkasta, johon voit itse vaikuttaa. Selvitä, minkä kriteerien perusteilla työpaikallasi palkitaan. Käy kriteerit läpi kohta kohdalta ja mieti jokaisen kohdalle omat perustelusi ja esimerkkisi. Kirjaa ne itsellesi muistiin.

4. Kilauta kaverille

Pyydä apua kollegalta. Samaa työtä tekevä työkaveri voi nähdä sinussa sellaista osaamista ja ammattitaitoa, mitä et itse tunnista tai osaa pukea sanoiksi. Uskaliaimmat ottavat myös palkat puheeksi työkaverin kanssa.

5. Vaatimattomuus ei kaunista eikä tuo palkankorotusta

Keskustelussa esimiehen tuo rohkeasti esille oma osaamisesi ja suoriutumisesi. Hyödynnä tekemiäsi muistiinpanoja ja perustele omat näkemyksesi konkreettisten esimerkkien avulla. Palkkatilastoista ja Pron tutkimuksista löydät lisäperusteluja oman palkankorotusesityksesi tueksi.

6. Mitä, jos esimies sanoo ei

Älä lannistu, jos jäät ilman palkankorotusta. Kysy esimieheltä, miten voisit jatkossa saada korotuksen. Jos työpaikalla ei ole mitään ennalta määriteltyä aikaa, koska palkoista voi puhua, kysy, milloin voit palata asiaan.

Lisäapua ja tukea saat Pron palkkaneuvotteluoppaasta.

Palkkavinkit antoi Pron vakuutusalan sopimusalavastaava.