Ammattiliitto Pro on antanut 1.9. lausunnon valtion aluehallintouudistusta koskevasta hallituksen esityksestä. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan perustuvan uudistuksen lausuntokierros on päättynyt.
Aluehallinnon uudistuksessa valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä kootaan uuteen valtakunnalliseen Lupa- ja valvontavirastoon. Samalla muodostetaan uudet alueelliset elinvoimakeskukset.
Uusiin virastoihin siirtyy tehtäviä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta, aluehallintovirastoista ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista eli ELY-keskuksista.
Hallituksen esityksen mukaan Lupa- ja valvontavirastoon ja elinvoimakeskuksiin siirtyy kumpaankin lähes 2 000 henkilötyövuotta. Lisäksi Kilpailu- ja kuluttajavirastoon siirtyy uudistuksen myötä noin kymmenen henkilötyövuotta, Liikenne- ja viestintävirastoon vajaa 30 ja Ruokavirastoon reilut 60. Kaikki luvut hallituksen esityksessä ovat arvioita, ja niistä puuttuu nykyisen KEHA-keskuksen osuus.
– Tässä puhutaan noin 4 600 virkamiehestä, 27 virastosta ja yhdeksästä hallinnonalasta, joiden tehtävistä on kyse. Uudistus koskettaa hyvin laajasti prolaisia, koska jäseniämme työskentelee kaikissa edellä mainituissa virastoissa, Pron julkisen sektorin johtaja Niko Simola sanoo.
Uudistuksen mukana siirtyvälle henkilöstölle muutos tarkoittaa uutta työnantajaa, työyhteisöä ja toimintakulttuuria. Simolan mukaan suurimmat muutokset tulevat todennäköisesti koskemaan ELY-keskusten ympäristötehtävissä työskenteleviä, koska tehtävistä valtaosa siirtyy uuteen Lupa- ja valvontavirastoon.
Merkittävä muutos on myös henkilöstöhallinnossa, taloushallinnossa ja muissa hallinto- ja tukitehtävissä työskentelevien osalta, koska näitä tehtäviä hoitavaa henkilöstöä siirtyy virastoihin siirtyvien substanssitehtävien mukaisissa suhteissa.
Hallituksen esitys on määrä saada eduskuntakäsittelyyn keväällä 2025. Uuden rakenteen mukainen toiminta käynnistyy vuoden 2026 alusta.
Valtakunnallinen virasto mahdollistaa monialaisuuden
Pro kannattaa hallituksen esitystä. Lausunnon mukaan monialaisuuden ja poikkihallinnollisuuden vahvistaminen valtionhallinnossa on oikea kehittämissuunta, sillä yksikään toimiala ei kykene yksin ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia.
Pro kannattaa myös Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, Liikenne- ja viestintävirastolle sekä Ruokavirastolle ehdotettuja tehtäväsiirtoja. Siirtyvän henkilöstön näkökulmasta tärkeintä on monipaikkaisen työnteon mahdollistaminen niin, että työskentely voi jatkua nykyisellä työntekopaikkakunnalla.
Lausunto sisältää säädösluonnoksiin kuitenkin useita muutos- ja korjausehdotuksia, joiden huomioimista lopullisessa esityksessä Pro pitää tärkeänä.
– Esityksessä ohjaus- ja johtamisjärjestelmä on rakennettu sellaiseksi, että substanssiministeriöiden asema ohjauksessa on äärimmäisen vahva. Se saattaa johtaa siihen, ettei moniosaamista ja moniammatillisuutta kyetä käytännössä maksimaalisesti hyödyntämään, Simola sanoo.
Säästöt vaikeuttavat uudistuksen toimeenpanoa
Pro esittää muutoksia esityksen toimipaikkoja koskevaan säätelyyn niin, että virastoille itselleen jäisi päätösvalta päättää toimi- ja työntekopaikoista.
– Meillä on koko valtionhallintoa koskevat linjaukset, joilla monipaikkaista työskentelyä ja yhteiskäyttöisiin toimitiloihin siirtymistä valtionhallinnossa edistetään. Samanaikaisesti säädetään lakeja, jotka elävät vanhassa maailmassa, Simola perustelee.
Taustalla ovat hallituksen nykyisiin virastoihin kohdistamat toimintamenoleikkaukset, joiden raskaat säästövelvoitteet periytyvät uusille virastoille. Ilman hallituksen esitykseen tehtäviä muutoksia rajoitetaan virastojen keinovalikoimaa sopeuttaa toimintaansa järkevällä tavalla.
Uuden rakentaminen tuottavuusohjelman tuomassa lisäpaineessa on haastavaa, lausunnossa todetaan. Uudistuksen toimeenpanoon saadut lisämäärärahat ovat vaatimattomat suhteessa uudistuksen laajuuteen ja työmäärään. Lisäksi odotetut, toimintaa mahdollisesti tehostavat myönteiset vaikutukset tulevat näkyviin vasta vuosien päästä.
Pro on erittäin huolissaan kasvavan epävarmuuden olosuhteissa työskentelevän henkilöstön työhyvinvoinnista, jaksamisesta ja motivaation säilymisestä. Henkilöstön muutostukeen ja asianmukaisten yhteistoimintamenettelyjen hoitoon on turvattava riittävät resurssit, lausunnossa todetaan.