– Pahoittelemme suuresti hiihtolomalaisille työtaistelusta aiheutuvaa haittaa. Pro ja IAU olisivat halunneet neuvotella sovinnollisesta ratkaisusta, mutta työnantajapuolen kieltäytyminen ei jättänyt meille muita vaihtoehtoja, pahoittelee johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta
Pro Uutiset/Pron tiedote 3.2.2017 / Palkkoja tarkennettu 13.2.2017
Ammattiliitto Pro ja Ilmailualan Unioni IAU ovat tänään jättäneet valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen Airpro Oy:ssä. Toteutuessaan mahdollinen työtaistelu koskisi Airpro Oy:n matkustamohenkilökuntaa, turvatarkastusta, matkustajapalveluita, Travel Service -asiakaspalvelua sekä aula- ja ramp-toimintoja. Airpro vuokraa matkustamohenkilökuntaa esimerkiksi entiselle Finnmatkoille eli TUI:lle ja Tjäreborgille. Lentokenttäpalveluita Airpro tarjoaa esimerkiksi Norwegianille.
Perjantaina 17. helmikuuta Airpron työtaistelun piirissä ovat kello 14–18 turvatarkastus, kello 15–18 matkustajapalvelut ja Travel Service sekä kello 16–19 aula- ja ramp-toiminnot.
Matkustamohenkilökunnan työtaistelu alkaa sunnuntaina kello 19. helmikuuta kello 00.00 ja päättyy maanantaina 20. helmikuuta kello 23:00. Työtaistelu koskee kaikkia Helsingistä lähteviä TUI Flyn, Thomas Cookin ja Thomsonin lentoja. Kyseiset yhtiöt operoivat esimerkiksi TUIn ja Tjäreborgin lomalentoja. Tukitoimenpiteenä Airpron maapalveluita käyttäville lentoyhtiöille IAU ei tee jäänpoistoa Tuille, Thomas Cookille ja Norwegianille mielenilmauksen aikana.
Mistä on kyse?
Airpro on Finavian tytäryhtiö ja täysin valtio-omisteinen yritys, joka on polkenut työehtoja vuosien ajan. Airprossa noudatetaan omaa halpatyöehtosopimusta.
– Sen avulla matkustamo- ja maahenkilöstön palkkoja ja työehtoja on pidetty huomattavasti alan standardeja alempana, kertoo palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.
Airpro vuokraa noin 150 matkustamohenkilökunnan jäsentä suomalaisille lomalennoille ympäri vuoden.
Airprossa on käytössä yrityskohtainen työehtosopimus, jonka ovat allekirjoittaneet JHL, Pardia ja työnantajaliitto Palta. Pro ja IAU irtisanoivat sopimuksensa määräajassa ja sopimus päättyi molempien osalta 31. tammikuuta 2017.
– Finavia haluaa jatkaa työehtojen polkemista, ja tästä syystä työnantaja on kategorisesti kieltäytynyt neuvottelemasta Pron tai IAU:n kanssa. Molemmat ovat pyrkineet neuvottelemaan marraskuusta lähtien, jatkaa johtaja Kirvesniemi.
Koko matkustamohenkilökunta on tällä hetkellä järjestäytynyt Prohon, ja maahenkilökunnasta huomattava osa kuuluu IAU:hun.
– Pro ei halua tukea Finavian harjoittamaa halpalentotoimintaa tai palkkojen polkemista. Airprolaisen lentoemännän palkka on kuukaudessa vain noin 1900 euroa, kertoo Kirvesniemi.
Myös airprolaisten työehdot ovat selkeästi koko alan huonoimmat. Lentoyhtiöt ovat vuosia saaneet huomattavaa taloudellista hyötyä vuokratessaan Suomen halvinta matkustamohenkilökuntaa.
– Pahoittelemme suuresti hiihtolomalaisille työtaistelusta aiheutuvaa haittaa. Pro ja IAU olisivat halunneet neuvotella sovinnollisesta ratkaisusta, mutta työnantajapuolen kieltäytyminen ei jättänyt meille muita vaihtoehtoja, kertoo johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.