Hyppää pääsisältöön

Pro tutki, kuka sählää töissä

Kuva: Shutterstock
Onko sinulla jatkuvasti liikaa töitä? Keskeytetäänkö sinut jatkuvasti? Teetkö turhaa työtä? Silloin työpaikallasi melko varmasti sählätään.

 

Pro tutki, kuka sählää töissä

Julkaistu 16.03.2016 klo 15:16
Uutiset
Onko sinulla jatkuvasti liikaa töitä? Keskeytetäänkö sinut jatkuvasti? Teetkö turhaa työtä? Silloin työpaikallasi melko varmasti sählätään.

 

Pro Uutiset

Toimihenkilötyöolosuhteisiin liittyvää jatkuvaa liiallista työmäärää, häiriöitä ja turhia töitä kuvastava sähläysaste vaihtelee toimialoittain 35 ja 55 prosentin välissä.

– Pahimmillaan puolet työnteosta kärsii tehokkuusongelmista. Vain 10 prosentilla toimihenkilöistä tilanne on oikein hyvä, kertoo tutkija Petri Palmu Ammattiliitto Prosta. 

Tilanne käy ilmi Pron työmarkkinatutkimuksista vuosilta 2009–2015.

Mitä monimutkaisempi työ ja pidemmät työajat, sitä alttiimpi työ on sähläykselle.

– Sähläyksen taustalla näkyvät henkilöstöresurssien puutteet, väsymys, heikko johtaminen ja työyhteisön ongelmat yhteistyössä, kertoo tutkija Palmu.

Palmun mukaan sählääminen ei tuo yhtään elinkelpoista työpaikkaa lisää.

– Tulosten perusteella toimihenkilöiden työviikon pidentäminen vähentäisi tuottavuutta. Lisäksi työajan pidennys heikentäisi työttömien mahdollisuuksia saada työpaikka.

Kolmekymppiset kiireen keskellä

Sähläysmittarin mukaan sählääminen on tilastollisesti yleisintä insinööritutkinnon suorittaneilla, miehillä ja ikäryhmässä 30–39-vuotiaat. Sähläysriski kasvaa yli 30 työntekijän yrityksissä, esimiestehtävissä ja sitä lisää luottamustehtävä kuten luottamusmies- tai työsuojeluvaltuutetun työ.

Toimialoista sähläysaste on ollut korkeinta auto- ja katsastusalalla, kiinteistöalalla, lentoliikenteessä, kaivostoiminnassa, finanssialalla sekä ict-alan teleoperaattoreilla.

Vähiten sähellystä näyttää olevan suunnittelu- ja konsulttialalla, rahapelialalla ja satamissa.

Kaikissa tehtävissä tai kaikilla aloilla häiriöt eivät välttämättä ole työn tehottomuutta eivätkä yksittäisen työntekijän tehottomuutta, koska työ voi olla häiriöiden tai vikojen korjaamista.

– Mutta esimerkiksi insinöörien kokema sähläys on lisääntynyt tutkimusaikana vuodesta 2008, mikä kertoo ongelmista ja millä voi olla vaikutuksia suomalaisten tuotteiden laatuun, arvioi tutkija Palmu.

Myös Pron tutkimukset vahvistavat, että avokonttoreilla näyttää olevan häiriöitä lisäävä vaikutus.


”Sähläämisen puolittaminen olisi todellinen tuottavuusloikka”

Häiriöitä ja sähläystä ei voi saada kokonaan pois, mutta sen puolittaminen pitäisi olla työelämän ja työpaikkojen ykköstavoite.

– Sähläämisen puolittaminen olisi todellinen tuottavuusloikka, sanoo tutkija Palmu.

Tuottavuus on enemmän laatua kuin määrää

Tuottavuus ei ole sitä, että tehdään mahdollisimman paljon, vaan sitä että tehdään tietty hyvälaatuinen asia mahdollisimman vähällä vaivalla.

– Jotta pystytään tekemään korkeaa laatua, tarvitaan korkeaa osaamista ja kunnolliset työvälineet ja hyvät työolosuhteet. Työ sujuu, kun vapaa-aikana on levätty ja palauduttu työstä, muistuttaa tutkija Petri Palmu.

– Jos satsataan liikaa määrään, laatu väistämättä kärsii, elleivät työntekijän toimintakyky, työyhteisön toimivuus ja/tai tuotantomenetelmät ole vastaavasti tulleet paremmaksi. 

 

Voit katsoa tarkempia tietoja sähläämisestä käyttöliittymästä.