Hyppää pääsisältöön

Pro: Työnantajan lakon murtamisyritykset menneestä maailmasta

Sektorijohtaja Markku Palokangas pitää yritystä rikkoa paperiteollisuuden henkilöstöryhmien välejä harkitsemattomana.

Teksti. Pro Uutiset/Paavali Kukkonen

Metsäteollisuus ry:n yritykset murtaa paperiteollisuuden toimihenkilöiden UPM:ään kohdistuvaa lakkoa puhuttavat ammattiyhdistysväkeä ja mediaa.

Viime viikolla työnantajaliiton jäsenyrityksilleen lähettämässä kiertokirjeessä kehotettiin verhotusti käyttämään rikkurityövoimaa.

Työnantaja toteaa Ammattiliitto Pron lakon ja ylityökiellon olevan laillisia, mutta väläyttää heti perään mahdollisuutta sen kiertämiseen teettämällä lakonalaisia töitä muilla henkilöstöryhmillä, alihankkijoilla ja vuokratyövoimalla.

Samalla nostetaan esiin myös työnteosta sopimista "yksittäisten toimihenkilöiden" kanssa.

Pron teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas arvioi, että kirjeellä työnantaja pyrkii rikkomaan palkansaajakeskusjärjestöjen välisen sopimuksen liittojen keskinäisestä solidaarisuudesta, jonka perusteella muut henkilöstöryhmät kieltäytyvät tekemästä lakonalaista työtä.

– Linjauksillaan työnantajaliitto rikkoo nyt niin työmarkkinasuhteitaan valtakunnallisesti kuin oman henkilöstönsä välejä paikallisesti. Millä eväillä työnantaja kuvittelee jatkavansa toimintaa normaalisti tämän hetkisen kiistan ratkettua, jos se on yrittänyt viiltää eri henkilöstöryhmien välille avoimen haavan.

Vertaaminen Vientirauhaan tarkkasilmäistä

Suomen suurilevikkisin päivälehti Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta sunnuntaina numerossaan (HS 10.4.).

Lehden mukaan Metsäteollisuuden kiertokirjeen sävy tuo mieleen 1920-luvun yritykset murtaa lakkoja Vientirauha Oy:n eli ns. Pihkalan kaartin avulla.

Vientirauha tukeutui toiminnassaan aikansa poliittiseen oikeistoon, Lapuan liikkeeseen ja sittemmin lailla kiellettyyn fasistiseen Isänmaalliseen kansanliikkeeseen (IKL).

– Vertaus on raju, mutta tarkkasilmäinen. Työnantajan toimintatavoissa näkyy selkeästi otteiden koveneminen. Sopimiseen ja konsensukseen ei ilmeisesti enää pyritä. Keinoina ovat sen sijaan pakottaminen ja peittelemätön voimankäyttö, sektorijohtaja Markku Palokangas toteaa.

– Viime vuonna vietettiin tammikuun kihlauksen 70-vuotisjuhlia. Onko työnantaja hakemassa nyt irtiottoa Suomen menestykseen siivittäneestä sopimisen kulttuurista?

Muuta aiheeseen liittyvää

Paperiteollisuuden lakko jatkuu / Neuvottelut käynnistyvät vasta, kun kutsu käy valtakunnansovittelijan toimistoon. Lakkoavustusta haetaan lakon päätyttyä. (päivitetty 11.4. klo 12.31)

Sähköongelmat sulkivat Kaipolan-tehtaan neloskoneen / Toimihenkilöt eivät korjaa konetta lakon aikana. (päivitetty 11.4. klo 16.12)