Kiista juontaa juurensa vuoteen 2018, jolloin Elisan myyntipisteiden esihenkilöt totesivat, että heidän palkkatasonsa oli jäänyt jälkeen suhteessa työntehtävien vaativuuteen.
Esihenkilöt pyysivät vaativuusarviointia vedoten muuttuneeseen tehtävänkuvaan, mutta Elisa pitkitti tarkoituksella arviointia. Palkkaryhmän tarkistus tehtiin lopulta tammikuussa 2020, vaikka ensimmäinen pyyntö tarkistamisesta oli tehty jo keväällä 2018.
Työehtosopimuksen mukaan palkkaryhmä tulisi tarkistaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa henkilön tehtävien muutoksesta.
Asia päätyi työtuomioistuimeen, joka vahvisti Pron näkemyksen, että vaativuusarviointi tehtiin liian myöhään ja palkat jäivät liian alhaisiksi.
Neuvotteleva luottamusmies Jukka Mutanen näkee ongelmia nykyisessä neuvottelutasapainossa työpaikalla.
– Asiaa yritettiin sopia työnantajan kanssa noin kahden vuoden ajan, mutta neuvottelut ajautuivat umpikujaan kerta toisensa jälkeen työnantajan vahvan tulkintaetuoikeuden takia. Koska Suomessa työpaikoilla ei käydä neuvotteluja tasaväkisistä lähtökohdista, päädytään usein erimielisiksi, Mutanen toteaa.
Esimerkiksi Ruotsissa toimihenkilöiden näkökulma olisi Mutasen mukaan ollut alusta asti oikea ja työnantajan olisi pitänyt käynnistää oikeustoimet hakeakseen muutosta asiaan.
Mutanen on kuitenkin tuomioon tyytyväinen, vaikka kuusivuotinen prosessi asian ratkaisemiseksi oli kohtuuton.
– Tuntuu hyvältä kantajien puolesta, että pitkän ajan päästä saatiin tuomio, joka vahvisti Pron kannan asiassa, Mutanen sanoo.
Vain 3000 euron sakko työehtosopimuksen rikkomisesta
Työtuomioistuin vahvisti näkemyksen, että Elisa oli tietoinen ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimukseen kuuluvasta määräyksestä, jonka mukaan henkilön tehtävien muuttuessa tarkistetaan palkkaryhmä viivytyksettä.
Työtuomioistuin katsoi, että Elisa oli tieten rikkonut työehtosopimusta ja tuomitsi työnantajan 3000 euron hyvityssakkoon.
Mutasen mielestä nykyinen lainsäädäntö kohtelee työnantajia silkkihansikkain.
– 3000 euron sakko on melko naurettava yrityksen liikevaihtoon nähden, joten työnantaja voi ottaa laskelmoituja riskejä työehtosopimuksen määräysten rikkomiseksi. Hyödyt työnantajalle ovat paljon suuremmat kuin mahdolliset sanktiot, Mutanen tuhahtaa.
Elisa ei myöskään korjannut menettelyään maksamalla takautuvasti palkkaryhmän muutoksesta aiheutuneita palkkasaatavia siitä lukien, kun palkkaryhmän tarkistus olisi pitänyt tehdä.
Työtuomioistuin velvoitti Elisa Oyj:n maksamaan takautuvasti maksamatta jääneet summat korkoineen vuodesta 2019 lähtien.
Lisätiedot:
Jukka Mutanen
neuvotteleva luottamusmies, Elisa
050 506 5042
Antti Hakala
johtaja, finanssisektori & ICT- ja viestintäsektori
Ammattiliitto Pro
040 533 7413