Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston pääluottamusmiehet vaativat työnantajalta lisätietoja taloudesta ja henkilöstöstä

Kuva: Shutterstock
KirjoittanutPro Uutiset
Kuva: Shutterstock
Tampereen yliopiston henkilöstön edustajat vaativat työnantajalta riittäviä tietoja, jotta yt-neuvotteluita voidaan käydä aidossa vuoropuhelussa.

Tampereen yliopiston henkilöstön edustajat ovat tänään jättäneet Tampereen yliopistotyönantajalle kirjeen, jossa pyytävät työnantajalta riittäviä tietoja neuvotteluiden käymiseksi aidon vuoropuhelun muodossa. Tampereen yliopistolla on käynnissä syyskuun puolessa välissä käynnistyneet, 1100 työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Tampereen yliopiston johdon ilmoittama tavoite on 215 henkilötyövuoden vähentäminen ja lisäksi 40 henkilön ulkoistaminen Certialle.

Neuvotteluissa on käsitelty niiden taloudellista perustetta. Työntekijöiden edustajat ovat jättäneet useita tietopyyntöjä yliopiston taloudesta ja henkilöstöstä, mutta saaneet toistaiseksi hyvin niukasti tietoja. Työnantajan tähän mennessä antamien tietojen mukaan taloudesta muodostunut kuva ei ole sellainen, että sillä voisi perustella työvoiman vähentämisen tarvetta.

Neuvotteluissa eteneminen mahdotonta ilman lisätietoja

Työnantajan laatiman asialistan mukaan neuvotteluissa edettäisiin seuraavaksi käsittelemään vaihtoehtoja työvoiman vähentämisen kohteena olevan henkilöpiirin rajoittamiseksi sekä vähentämisestä työntekijöille aiheutuvien seurausten lieventämiseksi. 

- Eteneminen vaihtoehtojen esittämiseen on mahdollista vasta, kun työntekijöitä edustavilla pääluottamushenkilöillä on käytössään tiedot siitä, miten esitetyt toiminnan muutokset kohdistuvat eri palveluyksikköihin, mitä tehtäviä missäkin vähennetään ja miten jäljelle jäävät tehtävät hoidetaan, todetaan pääluottamushenkilöiden työnantajalle toimittamassa kirjeessä.

Aitoon vuoropuheluun pääsy edellyttää tietoa muutossuunnitelmista

Pääluottamushenkilöt toteavat, että vuoropuheluun voidaan päästä vasta kun työnantaja on toimittanut tuotannolliset muutossuunnitelmat, joissa selvitetään, miksi ja miten palveluyksiköittäin työt vähenevät. Millaisia ovat työtehtävien vähennysten vaikutukset henkilöstön määrään sekä tehtävien määrään ja sisältöön: mitkä tehtävät vähenevät, onko tehtävien väheneminen pysyvää vai tilapäistä? Miten palveluyksiköhin jäljelle jäävät tehtävät hoidetaan vai siirtyykö tehtäviä opetus- ja tutkimushenkilöstölle? Mihin henkilöstö- ja tehtävämuutosten arviointi perustuu? Miten muutosten kokonaisuus vaikuttaa yliopiston toimintaan ja tulokseen nyt ja tulevaisuudessa?

Pääluottamushenkilöt pyytävät työnantajaa toimittamaan tarkennetun tuotantoa koskevan toimintasuunnitelman 14.10.2021 mennessä.

Ammattiliitto Prota Tampereen yliopistossa edustavat pääluottamusmiehet  Jorma Viikki ja Ari Moskari.  JUKOa ja sen akavalaisia jäsenliittoja Tampereen yliopistossa edustavat pääluottamusmiehet Sinikka TorkkolaMatti Aarnio ja Jarkko Valjakka. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n pääluottamusmiehenä toimii Arja Liikanen.