Hyppää pääsisältöön

Teollisuus tarvitsee oman työväenpuolueen Indonesiassa

Indonesian työväenpuolue kokouskuva
Korona on sysännyt miljoonia indonesialaisia köyhyyteen ja kiistellyn Omnibus-työlain toimeenpano on vain kärjistänyt tilannetta. Lokakuun alussa perustetun työväenpuoleen Partai Buruhin puheenjohtaja, Indonesian metallityöläisten johtaja ja Pron hankekumppani Said Iqbalin mukaan ammattiyhdistysliike on pettynyt nykyisiin valtapuolueisiin, joista yksikään ei edistä työväen etuja.

Teollisuus tarvitsee oman työväenpuolueen Indonesiassa

Julkaistu 27.10.2021 klo 07:52
Uutiset
Kirjoittanut
Stoorisoppi
Korona on sysännyt miljoonia indonesialaisia köyhyyteen ja kiistellyn Omnibus-työlain toimeenpano on vain kärjistänyt tilannetta. Lokakuun alussa perustetun työväenpuoleen Partai Buruhin puheenjohtaja, Indonesian metallityöläisten johtaja ja Pron hankekumppani Said Iqbalin mukaan ammattiyhdistysliike on pettynyt nykyisiin valtapuolueisiin, joista yksikään ei edistä työväen etuja.

 Puolueen tavoitteena on rakentaa Indonesiasta - maailman kolmanneksi suurimmasta demokratiasta - hyvinvointivaltio.

- Nykyiset valtapuolueet ajavat vain rikkaiden etuja. Politiikkaamme hallitsevat dynastiat, korruptio ja rahanvalta, Iqbal kuvailee.

Puolue tavoittelee tasa-arvoisia mahdollisuuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sillä kansantulon epätasainen jakautuminen, ja koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet ovat isoja epäkohtia 270 miljoonaisessa kehittyvässä maassa. Indonesia on väestömäärältään maailman neljänneksi suurin valtio ja seitsemänneksi suurin talous.

- On erittäin hienoa, että Indonesiassa ay-liike on pystynyt kokoamaan voimansa ja perustamaan yhteisen poliittisen liikkeen, joka mahdollistaa työntekijöille tärkeiden asioiden ajamisen myös lainsäädäntöön, Pron kv-päällikkö Matti Koskinen iloitsee.

- Pro on hanketoiminnallaan tukenut ay-liikkeen yhteistyötä. Sosiaaliturvauudistus oli yhteistoiminnan voimasta jo hyvä esimerkki, mutta nyt yhteistyö saanee selkeämmän muodon ja tuloksia voidaan saada laajemminkin aikaiseksi. Ammattiliittojen viestintävalmiuksiakin on vuosien saatossa hankkeessa kehitetty, Koskinen jatkaa.

Alustatyöntekijät ja naiset ratkaisevassa asemassa

Uuden työväenpuolueen perustajia ovat neljä maan suurinta ay-keskusjärjestöä jäsenjärjestöineen ja liittoja, jotka edustavat muun muassa kalastajia, kotiapulaisia, maanviljelijöitä, freelance-opettajia ja siirtotyöntekijöitä.

- Edustamme lähestulkoon kymmentä miljoonaa äänestäjää. Meillä on mahdollisuus ylittää neljän prosentin äänikynnys vaaleissa 2024, Iqbal laskeskelee.

Vuoden 2019 vaaleissa oli 190 miljoonaa äänioikeutettua, joista 158 miljoonaa äänesti. Tämä tarkoittaisi, että puolueen olisi kerättävä yli 6 miljoonaa ääntä ylittääkseen äänikynnyksen.

Puolueen vahvinta kannattajakuntaa ovat teollisuustyöntekijät, mutta kohderyhmänä ovat myös itsensä työllistäjät ja alustatyöntekijät. Maan työvoimasta edelleen yli puolet työskentelee epävirallisella sektorilla työllistäen itse itsensä. Pelkästään maan suurimman kuljetuspalvelun Gojekin palveluksessa on yli kaksi miljoonaa alustatyöntekijää.

Puolueväki vaikuttaa kovin miesvaltaiselta, mutta puolue ajaa voimakkaasti naisten ja lasten suojelemista. Indonesia on maailman suurin muslimimaa, jossa naisten asema on heikko siitäkin huolimatta, että politiikassa on pitkään vaikuttanut voimanaisia, kuten demokraattisen valtapuolueen johtaja ja entinen presidentti Megawati Sukarnoputri. Uuden työväenpuolueen johdossa on mukana useita vahvoja ay-naisia, kuten metalliliitto FSPMI:n varapuheenjohtaja Prihanani ja julkisten ja palvelualojen ammattiliiton ASPEK:n puheenjohtaja Mirah Sumirat.

Verouudistuksella lisää rahaa hyvinvointiin

Indonesian puoluekenttä ei jakaudu suomalaisille perinteisen vasemmisto-oikeisto-akselin kautta vaan pikemminkin nationalistit-islamistit-ulottuvuudella. Uusi työväenpuolue sijoittaa itsensä sosialidemokraattiseen liikkeeseen ja nationalistiseen koalitioon. Länsimaisille työväenpuolueille tutut tavoitteet työmarkkinasuhteiden kehittämiseksi ja työntekijöiden oikeuksien ja palkkojen parantamiseksi ovat puolueen asialistalla. Näiden lisäksi sen pitää pystyä ottamaan haltuunsa myös laajempia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Yksi niistä on verouudistus.

- Vain vajaat 30 prosenttia valtion budjetista käytetään kansalaisten hyvinvointiin, kuten koulutukseen, sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon, Iqbal toteaa.

- Ja kolmannes budjetista häviää korruptioon, hän lisää.

Verotuksen painopiste on Indonesiassa toisenlainen kuin Suomessa. Indonesia nojaa verotuksessaan yritysten tuloveroihin ja kulutuksen verotukseen, kun taas Suomessa yksityishenkilöiden tuloverotus ja sosiaaliturvamaksut muodostavat valtaosan verotuloista. Kaakkois-Aasian maista tällä hetkellä vain Singaporessa on tehokas ja toimiva verojärjestelmä. Muut maat, kuten Indonesia, ponnistelevat verotuksen uudistamiseksi ja verosääntöjen noudattamisen parantamiseksi tavoitteenaan nostaa verotulojen osuutta bruttokansantulosta.

Vuoden takainen työlaki oli takaisku ay-liikkeelle

Indonesian 30-vuotinen diktatuuri päättyi vuonna 1998, minkä jälkeen siitä on kehittynyt maailman kolmanneksi suurin demokratia Intian ja Yhdysvaltojen jälkeen. Ay-liike on vaikuttanut yhteiskunnalliseen päätöksentekoon menestyksekkäästi mobilisoimalla lakkoja ja mielenosoituksia, ja liittoutumalla valtapuolueiden kanssa. Sen saavutuksia ovat muun muassa vähimmäispalkkojen nostaminen elämiseen riittävälle tasolle ja sairausvakuutusuudistus, jonka piirissä on jo noin 220 miljoonaa kansalaista.

Lokakuussa 2020 Indonesian ay-liike koki kovimman takaiskun sitten kahteen vuosikymmeneen, kun maan hallitus toimeenpani kiistellyn Omnibus-työlain. Lain tavoitteena on talouskasvun vauhdittaminen ja työpaikkojen luominen houkuttelemalla investointeja, helpottamalla yritystoimintaa ja joustavoittamalla työmarkkinoita.

Ay-liike varoitti jo lain valmisteluvaiheessa, että muutokset murentavat tähän asti saavutetut parannukset työntekijöiden asemaan, ja johtavat takaisin palkka-aleen ja pätkätyövoiman käytön lisääntymiseen.

Puolue on saanut myönteisen vastaanoton, mutta sen tie tulee olemaan kivikkoinen. Partai Buruh herättää henkiin vuonna 1998 perustetun ja sittemmin lakkautetun työväenpuolueen, joka parhaimmillaankin saavutti vain reilun puolen prosentin kannatuksen. Lisäksi se joutunee taistelemaan vaalikelpoisuuden ja ehdokasasettelun vahvistamiseksi maan vaalikomiteassa.

Kuva: FSPMI