Hyppää pääsisältöön

Tuore insinööri työelämään viitosen lopputyöllä

sanna_törrönen
Ammattikorkeakoulusta toukokuussa valmistuneet insinöörit Eetu Kahelin ja Sanna Törrönen tekivät poikkeuksellisen erinomaiset opinnäytetyöt. Molemmat ovat jo työelämässä.

Tuore insinööri työelämään viitosen lopputyöllä

Julkaistu 20.06.2019 klo 08:30
ProStoori
Kirjoittanut
Anu Vallinkoski
Ammattikorkeakoulusta toukokuussa valmistuneet insinöörit Eetu Kahelin ja Sanna Törrönen tekivät poikkeuksellisen erinomaiset opinnäytetyöt. Molemmat ovat jo työelämässä.

Metropolian ammattikorkeakoulusta tieto- ja viestintätekniikasta sekä ohjelmistotuotannosta valmistunut Eetu Kahelin, 24, ei opinnäytetyössään asettanut rimaa ainakaan liian matalalle. Nuorimies nimittäin suunnitteli kokonaan uuden, avoimeen lähdekoodiin perustuvan mobiilikäyttöjärjestelmän.

– Tämä on nyt kaikille tuttujen Androidin ja iOSin haastaja. Suurin ero vanhojen ja tämän uuden järjestelmän välillä on se, että kehittämässäni käyttöjärjestelmässä tietoturva on kilpailijoita parempi. Järjestelmästä asiantuntija pystyy todentamaan, onko siellä tunkeutujan vierasta koodia, Kahelin selittää.

Työssään Kahelin hyödynsi avointa lähdekoodia ja jo olemassa olevia ohjelmistoja. Vaikeinta hänen mukaansa oli saada erilaiset komponentit toimimaan yhdessä ja ylipäätään koko järjestelmä toimimaan halutulla tavalla.

– Paljon piti itse selvittää ja opiskella uutta. Ei tällaista opi koulussa, Kahelin sanoo.

Kaikkiaan lopputyön tekeminen vei Kahelinilta noin puolitoista vuotta.

Oma firma pystyyn

Vaikka opinnäytetyö valmistui, ei Kahelin ole jättänyt käyttöjärjestelmän parissa työskentelyä. Nyt hän kehittelee järjestelmää täysipäiväisesti Necuno Solutions Oy:ssä, jonka hän perusti viime vuonna yhdessä opiskelutoverinsa kanssa.

Yritys myy Suomessa valmistettuja Necunos-mobiililaitteita, joilla pystyy soittamaan verkon kautta. Laitteiden käyttöjärjestelmänä on Kahelinin luomus. Uuden käyttöjärjestelmän voi ladata myös Android-puhelimiin.

– Kohderyhmänämme ovat tietoturvastaan huolestuneet yritykset, organisaatiot ja vaikkapa valtion eri virastot. Muutaman vuoden päästä aiomme myydä tuotteitamme myös tavallisille kuluttajille, Kahelin kertoo.

Opiskelutoverien tulevaisuudensuunnitelmissa ei ole enempää eikä vähempää kuin maailman valloittaminen. Kahelinin visioissa lopputyötä varten tehty mobiilikäyttöjärjestelmä on vielä joku päivä käytössä ympäri maailmaa.

Visioissa lopputyötä varten tehty mobiilikäyttöjärjestelmä on vielä joku päivä käytössä ympäri maailmaa.

– Uskon, että tuotteellemme on valtavat markkinat. Ihmisten ymmärrys tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta kasvaa koko ajan. Pahantahtoinen hakkeri voi nyt teoriassa seurata Androidin ja iOSin kautta vaikkapa yksittäisen ihmisen Facebookin käyttöä, Kahelin sanoo.

Valmistumistaan nuori yrittäjä aikoo juhlia kesän kuluessa kotipuolessa Itä-Suomessa perheen kesken.

Sanna Törrönen loi opinnäytteessään mallin kaikkien rakennusprojektin osapuolien osallistamiseen.

Lopputyössä malli osallistamiseen rakennushankkeessa

Rakennusinsinööriksi ammattikorkeakoulu Savoniasta valmistunut Sanna Törrönen, 27, paneutui opinnäytteessään toimitilahankkeen rakennusvaiheen aikaiseen projektinhallintaan.

Työn Törrönen teki rakennusyhtiö YIT:n Kuopion työmaalta. Yhtiö rakentaa parhaillaan Kuopion Kuntolaaksoa. Siinä Kuopion kaupunki rakennuttaa uuden uimahallin ja pysäköintitalon. Samaan hankkeeseen kuuluu myös vanhan jäähallin peruskorjaus ja laajennus.

Törrösen lopputyön tuloksena syntyi työkalu, jonka avulla voi tunnistaa merkittävimmät rakennushankkeeseen jollain tapaa liittyvät ihmiset tai organisaatiot sekä niiden tarpeet. Tällaisia osapuolia ovat esimerkiksi hankkeen tilaaja, suunnittelijat, viranomaiset, media, käyttäjät ja naapurit.

Lisäksi Törrönen loi mallin, joka esittää, miten kaikki osapuolet voi osallistaa mukaan hankkeeseen rakennusvaiheen aikana.

– Tällainen osallistava lähestymistapa on rakennushankkeissa toistaiseksi vielä aika poikkeuksellista. Projektin alkuvaiheessa kysyttiin esimerkiksi uimahallin käyttäjien ja jääkiekkoseura KalPan mielipiteitä ja toiveita. Loppuvaiheessa taas on tärkeää viestiä riittävästi esimerkiksi uimahallin avautumisesta ja uusista palveluista, Törrönen kertoo.

Hän toivoo, että mallia hyödynnettäisiin jatkossa muidenkin suurten toimitilojen rakennushankkeissa.

Osallistava lähestymistapa on rakennushankkeissa toistaiseksi vielä aika poikkeuksellista. 

Lopputyö ja harjoittelu poikivat työpaikan

Lopputyön aiheen Törrönen keksi tehdessään opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua Kuntolaakson työmaalla.

Lopputyö ja harjoittelu poiki Törröselle myös työpaikan. Parhaillaan hän työskentelee YIT:llä työnjohtajana. Hänen vastuullaan on muun muassa uimahallin tasoitus- ja maalaustöiden johtaminen.

– Olen viihtynyt tässä työssä hirveän hyvin. Toivon, että määräaikainen työsuhde saa jatkoa, Törrönen sanoo.

Valmistumistaan Törrönen aikoo juhlia pienimuotoisesti kavereiden kanssa.

– Ehkä mennään jonnekin syömään, hän aprikoi.