Hyppää pääsisältöön

Tutkimaton työtapaturma voi viedä korvaukset

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Pron jäsenkunnasta tulee säännöllisesti esiin tilanteita, joissa työnantaja ei ole ilmoittanut työtapaturmaa työsuojeluviranomaiselle eikä edes tapaturmavakuutusyhtiöön, kertoo Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen.

Pro Uutiset / Katri Kangas / lähde: Avi, TTK, TVL

– Molemmat asiat ovat vahingoittuneen kannalta ongelma, koska korvauksien saanti ilman tapaturmatutkintaa voi vaikeutua tai kokonaan estyä. On tapauksia, joissa vamma on aluksi tuntunut pieneltä ja merkityksettömältä ja tapaturmaa ei tutkita eikä ilmoiteta. Viikkojen tai kuukausien päästä vamma paheneekin, Korkalainen sanoo.

Jokainen tapaturma on ilmoitettava ja tutkittava, kehottaa Korkalainen.

– Silloin on löydettävä vastaus kolmeen yksinkertaiseen kysymykseen: Mitä tapahtui? Miksi tapahtui? ja ennen kaikkea: Miten torjutaan vastaava tapaturma jatkossa?

Työnantaja ilmoittaa vakuutusyhtiöön

Työnantaja on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työtapaturmien, työmatkatapaturmien ja ammattitautien varalta lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Lisäksi tapaturmista on pidettävä luetteloa korvaus- ja vakuutusasioiden selvittämistä varten. Vakuutusyhtiöön tulee tehdä tapaturmailmoitus kaikista sellaista tapaturmista, joista työntekijöiden voidaan olettaa saavan korvausta.

Vuonna 2013 korvattiin lähes 125 000 palkansaajille sattunutta tapaturmaa. Korvatuista työtapaturmista noin 103 000 sattui työssä tai työstä johtuvissa olosuhteissa, 22 000 kodin ja työpaikan välisellä matkalla.

Työtapaturmien määrä laski vuodesta 2012 noin 2 prosenttia. Vakavien tapaturmien osuus laski vielä enemmän, mutta lievempien työpaikkatapaturmien osuus on kasvanut useana vuonna peräkkäin. Tämä voi osaltaan heijastaa työturvallisuuden kehittymistä, sillä työturvallisuustyö vaikuttaa erityisesti vakavien tapaturmien esiintymiseen, arvioi Tapaturmavakuutuslaitosten liiton TVL:n tutkimus- ja analyysitoiminnon johtaja Mika Tynkkynen.

Työsuojelutarkastus selvittää työolosuhteet

Vaikeaan ruumiinvammaan tai kuolemaan johtaneet tapaturmat on ilmoitettava välittömästi myös työsuojeluviranomaisille ja poliisille. Työsuojeluviranomaiset tekevät tapaturmapaikalla tapaturmatutkinnan ja poliisi poliisitutkinnan.

– Liian usein tieto tapaturmasta saapuu meille vasta pari päivää tai jopa pari viikkoa tapaturman jälkeen. Tällöin olosuhteet työpaikalla ovat voineet muuttua hyvinkin oleellisesti, työsuojelun ylitarkastaja Pekka Valtonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Työsuojelutarkastus pyrkii selvittämään tapaturman syyn ja sen, ovatko olosuhteet työpaikalla olleet lain määräämällä tasolla. Olosuhteita ei saa muuttaa turmapaikalla ennen tarkastusta.

Ilmoitusvelvollisuus on määritelty laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistyöstä. Ilmoituksen laiminlyönnistä voidaan tuomita sakkorangaistus.

– Varsinkaan nuoret työnantajat eivät aina tunne työturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksiaan. Myös työsuojeluvaltuutetuista aiempaa harvempi tuntuu tietävän ilmoitusvelvollisuudesta, Valtonen kertoo.

Tavoitteena tapaturmien ehkäisy

Ilmoitusvelvollisuus koskee vain vakavia työtapaturmia, joiden seurauksena on kuolema tai vaikealaatuinen vamma. Koska vammojen laatu saattaa selvitä vasta myöhemmin, kannattaisi työnantajan tehdä ilmoitus mieluummin liian herkästi kuin jättää tekemättä.

Työsuojelutarkastajan tekemän tapaturmatarkastuksen tärkein tavoite on vastaavien tapaturmien ehkäisy. Lisäksi tarkastuksella ja sen dokumentoinnilla varmistetaan sekä loukkaantuneen työntekijän että työnantajan oikeusturvaa.

Eniten vakavia tapaturmia tapahtuu rakennusalalla, teollisuudessa ja kuljetusalalla. Työsuojeluviranomainen tutki koko maassa viime vuonna yhteensä 979 työtapaturmaa.