Hyppää pääsisältöön

Video-CV tuo persoonan esiin

Tallennus päälle ja asiaan. Tuomas Kallinki on valmis tekemään vakuuttavan video-CV:n
Tallennus päälle ja asiaan. Tuomas Kallinki on valmis tekemään vakuuttavan video-CV:n
Paperinen CV eli ansioluettelo on tuttu juttu, mutta video-CV:tä harvempi tuntee. Se kuitenkin yleistynee tulevaisuudessa, sillä video kertoo työnhakijasta pelkkää tekstiä enemmän. Ammattiliitto Pro uskoo video-CV:n tuloon. Liitto pilotoi video-CV -työpajaa marraskuussa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Pro Uutiset / Teksti ja kuvat: Tuomas I. Lehtonen

Videoiden rooli viestintämuotona on viime vuosina korostunut. Ammattiliitto Pron sopimusala-asiamies Mikko Kiiskinen uskoo, että video tulee lyömään itsensä pian läpi myös työnhaussa. Sähköistä työhakemusta tehdessä video-CV:llä voi jo nyt korvata paperisen ansioluettelon, jos rekrytoiva yritys ei ole erityisesti paperiversiota pyytänyt.

– Video-CV:llä omaa osaamista myydään työnantajalle kuten paperisessa ansioluettelossakin. Videon etuna on, että omaa persoonaa, viestintätaitoja ja motivaatiota on helpompi tuoda esiin, Kiiskinen sanoo.

Jouni Kinnunen (vas.) antaa palautetta Oskari Tannerille.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) opiskelijakunta Jamko on järjestänyt yhteistyössä Pron kanssa opiskelijoille suunnattuja työpajoja CV:n ja hissipuheen tekemisestä. Heräsi ajatus, että myös video-CV:n tekemisestä voisi järjestää työpajan. Pilottityöpaja järjestettiin marraskuussa JAMKin pääkampuksella, oppilaskunnan kahvilassa. Jamkon ohella yhteistyöhön lähti startup -yritys Uralle Oy, joka tarjoaa alustan video-CV-tiedostojen julkaisuun.

– Työpajassa annoimme opiskelijoille henkilökohtaista opastusta videon käsikirjoittamiseen ja Uralle.fi-sivuston CV-videopankin käyttöön. Opiskelijat voivat myös kuvata omalla kännykällään video-CV:n itsestään. Työpajan yhtenä tavoitteena on, että raja kameralle puhumiseen ylittyy, Kiiskinen sanoo.

nsä Uralle.fi-palveluun työantajien nähtäväksi. Wäistö uskoo, että Uralle.fi tulee helpottamaan piilotyöpaikkojen täyttämistä.

Pron ja Uralle.fin video-CV-työpajat jatkuvat loppuvuonna Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla. Ensi vuonna työpajoja järjestetään ammattikorkeakouluissa ympäri maata.

Mitä mieltä olet video-CV:stä?

Tuomas Kallinki

Tuomas Kallinki 

Restonomiopiskelija, matkailuala

– Minulla on ollut useita työpaikkoja, mutta olen saanut ne ilman työhakemuksia. Nykyinen CV:ni onkin jo 6–7 vuotta vanha. Nyt sen tekemiseen pitäisi paneutua, kun valmistuminen on lähellä. Video-CV:n tekemistä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa. Oli yllättävän haastavaa rajata sanottavansa ja pukea omat vahvuutensa sanoiksi.

Maria Mäkitalo

Maria Mäkitalo 

Tradenomiopiskelija, markkinointi

– CV:n tekeminen on minulle tuttua. Olen tehnyt verkkoportfolionkin, joka koostuu muun muassa persoonallisesti kirjoitetutusta CV:stä sekä koulu- ja harrastusprojekteista. Video-CV:stä on puhuttu koulussa ja olen lukenut siitä netistä. Yhteen työpaikkaankin olen hakenut video-CV:llä. Työpajassa saaduilla ohjeilla videon rakennetta ja sisältöä oli helppo lähteä miettimään, mutta esiintyminen videolle oli se haastava osuus. Nyt kuvattua video-CV:tä en välttämättä käytä työnhaussa, mutta saamani vinkit helpottavat videoiden tekemistä jatkossa.

Oskar Tanner

Oskari Tanner 

Insinööriopiskelija, logistiikka

– Olen ollut pari vuotta samassa työpaikassa, enkä ole tarvinnut CV:tä vähään aikaan. Ensi vuoden kesätöiden haku alkaa olla ajankohtaista, joten CV-asioita on syytä miettiä. Video-CV:n tekeminen oli minulle ihan uusi kokemus. Ilman käsikirjoitusta siitä ei tule mitään, joten hyvä ohjeistus oli tärkeä apu oman esitykseni rakentamisessa. Esiintyminen on tässä vaikeinta. Toisaalta pitäisi olla spontaani ja rento, mutta asiassa on pysyttävä. Video-CV:n tekemiseen tarkoitettu kännykkäsovellus auttoi, kun käsikirjoituksen sai näkymään kuvauksen aikana kännykän ruudulla.
 

n sisällön suunnitteluun.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa logistiikkainsinööriksi opiskeleva Neea Seppänen (vas.) sai Pron Ilona Snellmanilta vinkkejä video-CV:n sisällön suunnitteluun.

n toimitusjohtaja Jussi Wäistö.

JAMKissa pidetyn Video-CV-työpajan järjestelyistä vastasivat Pron asiamiehet Jouni Kinnunen (vas.), Mikko Kiiskinen ja Ilona Snellman (toinen oik.), Jamkon hallituksen puheenjohtaja Mikael Rauhansalo sekä Uralle Oy:n toimitusjohtaja Jussi Wäistö.

Näin onnistut video-CV:n tekemisessä
1. Tee ensin käsikirjoitus. Siinä voi olla esim. alkuesittely, onnistumistarina, keskeisin työhistoria ja koulutus sekä vahvuudet ja ydinosaaminen. Lopeta kiinnostavasti. Jos haet tiettyyn tehtävään, räätälöi video yritys- ja tehtäväkohtaisesti.
2. Harjoittele ennen kuvaamista ja ota aikaa. Sopiva pituus videolle on 1–2 min. Tiivistä tarvittaessa käsikirjoitusta.
3. Valitse kuvauspaikaksi häiriötön ja meluton ympäristö. Pukeudu hakemaasi tehtävään sopivasti.
4. Hymyile ja ole videolla rehellisesti oma itsesi. Katso kameraan, puhu kiirehtimättä. Video-CV:n kuvausta varten on saatavissa kännykkäsovelluksia, mm. Fyte 4 You.
5. Vältä pelkkien adjektiivien luettelemista. Kerro selvästi, millaista hyötyä osaamisestasi on työnantajalle.
6. Tallenna video pilvipalveluun ja lähetä vain linkki työnantajalle, jos muuta ei pyydetä.