Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä energiansäästöön kotona ja työpaikalla

Ihminen säätää lämpöpatteria.
Prolainen toimitilavastaava ja luottamusmies kertoo vinkit energiansäästämiseksi kotona ja työpaikalla. Tänään alkaa Energiansäästöviikko ja Astetta alemmas -energiansäästökampanja.

Viisi vinkkiä energiansäästöön kotona ja työpaikalla

Julkaistu 10.10.2022 klo 09:42
Uutiset
Prolainen toimitilavastaava ja luottamusmies kertoo vinkit energiansäästämiseksi kotona ja työpaikalla. Tänään alkaa Energiansäästöviikko ja Astetta alemmas -energiansäästökampanja.

Tänään maanantaina 10. lokakuuta alkaa Energiansäästöviikko ja Astetta alemmas -energiansäästökampanja. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Kampanja kannustaa suomalaisia säästämään energiaa.

Kysyimme Kojamon toimitilavastaavalta ja prolaiselta pääluottamusmieheltä Jirka Tuomiselta, miten energiaa voi säästää kotona ja työpaikalla.

Miten yksittäinen suomalainen voi säästää energiaa ja pienentää omaa sähkölaskuaan kotona?

Kaikista tärkeintä on yleisestikin olla tietoinen omasta energiankulutuksestaan ja sen jälkeen pohtia omia kulutustottumuksiaan. Onko järkeä käydä saunassa niin usein? Kuumentaa uuni yhden pakastepitsan takia tai pitää ylimääräisiä valoja päällä?

Mielestäni tärkeintä on olla itse tietoinen kulutuksestaan.

Onko vinkkejä erityisesti työpaikoille?

Tämä riippuu niin paljon siitä, minkälaisessa toimitilassa työskentelee. Uudemmat toimitilat ovat yleensä hyvin pitkälle automatisoitu talotekniikan osalta, jolloin yksittäiselle työntekijälle jää vähemmän vaikutuskeinoja energiankulutuksen vähentämisen suhteen. Kuitenkin samat perussäännöt koskevat niin työpaikkaa kuin kotiakin. Tiedosta toimintasi energiankulutus ja yritä välttää kaikkea ylimääräistä.

Lisäksi kannattaa tehdä yhteistyötä kiinteistönhuollon / kiinteistön omistajan kanssa ja tehdä säännöllisesti kartoituksia kiinteistön energiankulutuksesta ja sitä kautta löytää säästökohteita sen osalta.

Liittyykö energiansäästöön myyttejä?

Ehkä suurin myytti on se, että omasta elintasostaan täytyisi karsia isosti. Jos on vain kriittinen omaa energiankulutustaan kohtaan ja karsii ne turhat kulutukset, niin tekee jo melko paljon ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi.

Mikä on pienin asia, minkä yksittäinen ihminen voi tehdä säästääkseen energiaa?

Pienin asia on olla kuluttamatta energiaa, mitä et tarvitse. Karsi siis elämästäsi turhat kulutukset pois.

Mitä itse olet tehnyt ja mitä työpaikallanne on tehty?

Itse olen pyrkinyt yksityishenkilönä toteuttamaan edelle toteamiani asioita. Toimipisteillämme pyrimme jatkuvasti tehostamaan energiankulutustamme ja huomioimme sen kaikessa toiminnassamme. Oli kyse sitten laitehankinnoista, kiinteistötekniikan päivittämisestä tai ihan vain toimipisteiden käyttöön liittyvistä ohjeistuksista. Kaikki toimipisteemme ovat Green Office -sertifioituja ja sen myötä pyrimme jatkuvasti lisäämään myös henkilökuntamme ympäristötietoutta. Suuri osa sitä on nimenomaan energiankulutus.

Työpaikkani Kojamo on mukana Astetta alemmas -kampanjassa sekä toimitilojemme, että asuinkiinteistöjemme osalta.