Hyppää pääsisältöön

Vinkit palauttavaan arkeen ja lomaan

mies katsoo tietokoneen ruutua ja hieroo silmiään väsyneenä
Monilla työpaikoilla paiskitaan juuri nyt töitä lomaa odotellen. ProStoori kertoo, kuinka sekä työarjesta että loma-ajasta palautuu riittävästi.

Vinkit palauttavaan arkeen ja lomaan

Julkaistu 18.05.2022 klo 16:07
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Kuvaaja Istockphoto
Monilla työpaikoilla paiskitaan juuri nyt töitä lomaa odotellen. ProStoori kertoo, kuinka sekä työarjesta että loma-ajasta palautuu riittävästi.

Tuntuuko tutulta: Ylitöitä, taas. Maailma täytyy saada töissä valmiiksi ennen juhannusta, jotta voi jäädä pitkään odotetulle lomalle tekemään mökkiremonttia, kiertämään huvipuistot ja puuhamaat sekä kokemaan elämyksiä ulkomailla.

– Tämä ei ole palautumisen kannalta paras tapa jäädä lomalle, työterveyspsykologi ja organisaatiokonsultti Mari Laari kertoo.

Pitkäkään loma ei riitä katkaisemaan kuormitusta, jos työstä ei ole ehtinyt palautua ja loman aloittaa keskeltä kaaosta. Täyteen aikataulutettu loma saattaa vain lisätä paineita, jolloin töihin palaa valmiiksi väsyneenä.

Palautumista tarvitaan joka päivä

Jokaisessa päivässä pitäisi olla aikaa palautumiselle. Muuten kuormitus alkaa kasautua.

– Palautuminen tarkoittaa energian palautumista fyysisen tai henkisen kuormituksen jälkeen. Palautumista ei tapahdu, jos kuormitus ja siitä palauttavat asiat ovat epätasapainossa, Laari määrittelee.

Esteenä työpäivän jälkeiselle palautumiselle voi olla esimerkiksi se, että työtä on yksinkertaisesti määrällisesti liikaa tai että omaan työhön ei ole tarpeeksi vaikutusmahdollisuuksia. Työpaikalla voi myös olla ongelmia yhteistyössä tai työntekijä ei koe saavansa riittävästi tukea esihenkilöltä. Kuormitusta voivat lisätä myös arvoristiriidat tai odotukset työn palkitsevuudesta.

Omat työnteon tavat voivat myös estää palautumisen. Esimerkiksi multitaskaaminen rasittaa aivoja.

Omat työnteon tavat voivat myös estää palautumisen. Esimerkiksi multitaskaaminen rasittaa aivoja. Tai sitten työpäivä ei lopu selkeästi, eli siirtymä työstä vapaa-aikaan ei onnistu, ja työasiat jäävät pyörimään mielessä.

Miksi palautuminen on tärkeää?

Jonkin aikaa pystyy sinnittelemään suuremmallakin kuormituksella, mutta ajattelu- ja oppimiskyky eivät enää kuormituksen pitkittyessä toimi täydellä kapasiteetilla. Lisäksi tunnesäätely vaikeutuu, mikä näkyy esimerkiksi ärtyneisyytenä.

– Jos ihminen ei palaudu työstään, on seurauksena vääjäämättä ylikuormitus ja pitkällä aikavälillä riski työuupumukselle kasvaa merkittävästi, Mari Laari sanoo.

Jos joku huomauttaa töissä tai vapaa-ajalla, että et ole ihan oma itsesi, kannattaa huomioon tarttua ja miettiä omaa käytöstä ja sitä, onko palautunut riittävästi.

Mari Laari suosittelee jaksamisensa itsetarkkailua kaikille. Omia tuntemuksia voi kirjata esimerkiksi mobiilisovellukseen tai ruutuvihkoon. Jos huomaa, että fiilismittari on pidemmän aikaa ollut pakkasen puolella, kannattaa tehdä muutoksia työarkeen. On todennäköistä, että palautumisessa on ongelmia.

Selkeät siirtymät auttavat palautumaan

Työn kuormittavuuteen voi vaikuttaa sopimalla selkeistä työyhteisön pelisäännöistä kuten siitä, reagoidaanko työviesteihin ilta-aikaan. On myös hyvä käydä läpi, miten kollegan kalenteriin ja työaikaan suhtaudutaan. Monissa toimistosovelluksissa on tavoitettavuusasetuksia, jolloin esimerkiksi tietyn kellonajan jälkeen viestit eivät pomppaa ruudulle. Laari suosittelee lämpimästi ottamaan nämä apuvälineet käyttöön.

Yhtenä keinona Laari neuvoo tekemään siirtymän työstä vapaa-ajalle: se voi olla vaatteiden vaihto, kävely kotiin tai mikä vaan teko, jonka lopuksi työpäivä oikeasti päättyy. Erityisesti jos on kuormittunut, työ- ja vapaa-ajan välillä kannattaa pitää selkeät rajat.  

Palautumisen pahin vihollinen on se, että vapaan hetken tullessa kaivaa puhelimen esiin ja aloittaa selailun.

Harrastus tai kiinnostuksen kohde, johon täytyy keskittyä, elvyttää töistä. Palautumisen pahin vihollinen on se, että vapaan hetken tullessa kaivaa puhelimen esiin ja aloittaa selailun. Mobiililaitteen viriketulva ei palauta aivoja, vaikka kuvatulvaan uppoaminen saattaisikin tuntua levolta työpäivän jälkeen.

– Suosittelen ruutuajan rajoittamista ihan kaikille, Mari Laari sanoo.  

Lomalla aikaa haahuiluun

Entä miten loma-ajasta saa kaiken levon ja palautumisen irti?

Lomalle lähtö tulisi suunnitella niin, ettei töistä lähde pahimman kiireen keskellä. Laari suosittelee aloittamaan ja lopettamaan loman keskellä viikkoa, jos se on mahdollista. Kannattaa myös pohtia, onko työpöytä saatava tyhjäksi ennen lomaa, vai voisiko osan tehtävistä jättää suosiolla loman jälkeiseen aikaan.

Voisiko osan tehtävistä jättää suosiolla loman jälkeiseen aikaan.

Lomaa ei myöskään pidä aikatauluttaa täyteen tekemistä ja suuria odotuksia. Palautumisen kannalta olisi tärkeää, että lomaan jää aikaa täysin vapaata aikaa tehdä mitä haluaa ja jopa tylsistyä.

 – Vapauden kokemus ja mahdollisuus haahuiluun on tärkeää.