Hyppää pääsisältöön

Vuorovaikutus ei ole välineestä kiinni - tärkeintä on läsnäolo ja osaamisen hyödyntäminen

Nainen osallistuu hymyillen kokoukseen tietokoneella.
KirjoittanutJenni Meronen
Nainen osallistuu hymyillen kokoukseen tietokoneella.
Työhyvinvointiin vaikuttaa paljon se, minkälaista vuorovaikutusta työyhteisön sisällä on. Poimi parhaat vinkit työyhteisösi yhteisöllisyyden ja yhteistyön vahvistamiseen jäsenwebinaaristamme. 

Jälleen yksi palaveri tai Teams-kokous, jossa esihenkilö puhuu ja muut kuuntelevat puolella korvalla, muita hommia samalla tehden.  

– Parempiakin ratkaisuja on olemassa, seniorikonsultti Annika Ranta sanoo. 

Ranta kouluttaa Pron Työnteon rakenteet & yhteisöllisyyden energia hybridiajassa -jäsenwebinaarissa, joka on 31. lokakuuta kello 17–18.  Webinaarissa tarkastellaan yhteisen ajan ja teknologian käyttöä ja pohditaan, minkälaisilla työnteon rakenteilla ihmiset kohtaisivat nykyajan työelämässä paremmin toisensa. 

– Organisaatioiden toimintaympäristö on muutoksessa, ja se pakottaa muuttamaan toimintatapoja. Koska yhteinen aika on kriittinen resurssi, webinaarissa pohditaan, miten sitä voitaisiin muotoilla yhdessä, Ranta sanoo. 

Hän herättelee pohtimaan, missä organisaation ajattelu on. Aina se ei ole palavereissa, sillä iso osa vuorovaikutuksesta tapahtuu niiden välissä. 

Yhteisen ajan parempi käyttö ei hybridiajassa välttämättä tarkoita kasvokkaisia kohtaamisia. Se voi tapahtua myös digitaalisesti esimerkiksi Teamsin, Slackin, Howspacen tai muiden ajattelualustojen välityksellä. Tärkeintä on aito läsnäolo ja osallistujien osaamisen hyödyntäminen. 

–Tavoite voisi olla, että digitaalisista tilanteista lähdetään ihan yhtä energisinä kuin silloin, kun on kohdattu kasvokkain. Silloin tietää, että väline ei ole se, mikä estää meitä toimimasta hyvin, Ranta sanoo. 

Kun ihmiset tutustuvat toisiinsa säännöllisten ajattelu- ja keskusteluhetkien myötä, syntyy myös luottamusta. 

Yhteistyössä on voimaa 

Ranta kertoo olevansa sekameteli-ihminen, jolla on taustallaan opintoja esimerkiksi kasvatus- ja kauppatieteissä. Hän on toiminut lähes 20 vuotta esihenkilönä ja liiketoiminnan kehittäjänä kansainvälisissä yrityksissä pankki- ja vakuutussektorilla. Uran varrelle on mahtunut myös useampi fuusio. 

Viimeiset 17 vuotta Ranta on ollut seniorikonsulttina Humapissa tukemassa strategiatyötä, johtamista ja kulttuurinrakentamistyötä. Humap on erikoistunut monipaikkaiseen työhön ja uuden työn johtamiseen. 

– Uskon läpinäkyvään, luottamukselliseen ja läsnä olevaan ajatteluun sekä johtamiseen, joka käyttää sitä kivijalkanaan.  

Harvoja asioita voi enää selittää pelkästään yksilöön liittyvillä asioilla. Esimerkiksi työhyvinvointiin vaikuttaa paljon se, minkälaista vuorovaikutusta työyhteisön sisällä on. 

– Miten juttelemme ja jaamme tietoa ja pyydämmekö apua. Miten organisaatiossa puhutaan kilpailusta ja miltä arvostus näyttää. Myös se, suhtaudutaanko virhetilanteisiin oppimisen paikkoina vai henkilöityvätkö ne. 

Ranta puhuu ihmiskäyttöliittymästä, joka jää yrityksissä toisinaan varjoon. Hyvin hoidettuna se voi kuitenkin nostaa tuottavuutta jopa kymmeniä prosentteja.  

– On mielenkiintoista ajatella, kuinka paljon potentiaalia on vielä käyttämättä.