Hyppää pääsisältöön

VVO-konserni myy yli 8 000 pitkien rajoitusten ARA-vuokra-asuntoa Y-Asunnoille

VVO:n vuokrayhtiössä viihdytään Järvenpäässä.
VVO:n vuokrayhtiössä viihdytään Järvenpäässä.
Vuokra-asuntokonserni VVO keskittyy vapaarahoitteisiin Lumo-asuntoihin. VVO myy Y-Säätiölle yli 8 000 vuokranmääritykseltään omakustannusperusteista asuntoa eri puolilta Suomea. 

Pro Uutiset/VVO

Vuokra-asuntokonserni VVO  myy Y-Säätiön konserniin kuuluvalle Kiinteistö OY Y-Asunnoille 8 631 vuokranmääritykseltään omakustannusperusteista asuntoa eri puolilta Suomea.

Kauppahinta on Asumisen kehittämis- ja rahoituskeskus ARA:n vahvistama luovutuskorvaus, joka on arviolta noin 75 miljoonaa euroa. Kauppa ei vaikuta asukkaiden asemaan ja kaikki vuokrasopimukset säilyvät entisellään. 

Tähän asti VVO on toiminut kahdella brändillä, VVO ja Lumo. VVO-brändin alla on tarjottu valtion tukeman tuotannon omakustannusperiaatteella vuokrattavia asuntoja, joissa vuokralaisen varallisuus ja asunnon tarve vaikuttavat asunnon saantiin. Vapaarahoitteisen Lumo-brändin alla konserni jatkaa markkinaehtoisten asuntojen rakentamista ja vuokraamista. 

– Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti Lumo-asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta tai ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa, kertoo toimitusjohtaja Jani Nieminen.

VVO-konserni tarjoaa tulevaisuudessa vuokra-asuntoja Suomessa noin 30 paikkakunnalle aiemman 41 paikkakunnan sijaan. Tällä hetkellä konsernilla on hankesitoumuksia noin 2 000 vuokra-asunnon eli 300 miljoonan euron edestä.

VVO-konserni on Suomen suurin markkinaehtoinen vuokranantaja. Konsernin Lumo-vuokra-asuntoja on tällä hetkellä yhteensä yli 27 000.

Miksi myydään?

– Asumisen sääntelyn muutosten vuoksi valtion tukeman vuokra-asuntokannan hallinta eriytyy tulevaisuudessa merkittävästi VVO-konsernin pääliiketoiminnasta eli markkinaehtoisen vuokra-asumisen tarjoamisesta. Konserni aikoo panostaa yhä voimakkaammin uusien asumisen Lumo-palvelukonseptien kehitykseen, toimitusjohtaja Nieminen kertoo.

– Yrityksen painopiste on koko  2000-luvun ollut markkinaehtoisessa toiminnassa ja kauppa on luonteva jatkumo osakeyhtiön viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden kehitykselle. Aiomme rakennuttaa vuoden 2018 loppuun mennessä merkittävän määrän vuokra-asuntoja alueille, joissa työvoiman tarve kasvaa. Haluamme helpottaa työn perässä muuttoa kasvukeskuksiin ja nostaa siten Suomea nousuun. Uudet asumisen palvelut ja vuokra-asumisen joustavuus ovat avainasemassa työvoiman liikkuvuuden helpottamisessa, VVO-yhtymän hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto kertoo. Riku Aalto on myös Metalliliiton puheenjohtaja. 

Aiemmin osuuskuntana toiminut VVO muutettiin osakeyhtiömuotoon vuonna 1997. Ammattiliitoista VVO:n omistajia ovat Pron lisäksi muun muassa Metalliliitto, JHL, Rakennusliitto ja PAM. Pron osuus VVO:sta on 7,5 prosenttia.

Kauppa toteutetaan tammikuun alussa 2016. Samalla noin 60 työntekijää siirtyvät vanhoina työntekijöinä Y-Säätiön konsernin palvelukseen.