Hyppää pääsisältöön

”Yhdessä tekemällä meillä on huomennakin hyvä työelämä"

Pasi Heikkinen ulkoilemassa koiransa kanssa.
Ihmisten auttaminen, edunvalvonta ja tessi ovat Pasi Heikkiselle intohimon asioita. Tässä jutussa Pron teknologiateollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja paljastaa, mitä biisi soi, kun hän lähtee työehtosopimusneuvotteluihin.

”Yhdessä tekemällä meillä on huomennakin hyvä työelämä"

Julkaistu 11.10.2021 klo 08:00
Uutiset
Ihmisten auttaminen, edunvalvonta ja tessi ovat Pasi Heikkiselle intohimon asioita. Tässä jutussa Pron teknologiateollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja paljastaa, mitä biisi soi, kun hän lähtee työehtosopimusneuvotteluihin.

Kuva: Pasi Heikkisen lenkkikaveri on 13,5-vuotias bichon bolognese Hani.

Teräsyhtiö SSAB:n Raahen tehtaan pääluottamusmies Pasi Heikkinen on tyytyväinen. Yritykselle, tehtaalle ja työntekijöille kuuluu hyvää. 

– Meillä on yllin kyllin tekemistä, töitä ja tilauksia. Sellainen eteenpäin meno on silmiinpistävää.  

SSAB on tänä vuonna tuottanut erän fossiilivapaata terästä ensimmäisenä maailmassa. Terästeollisuus on suuri hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja maailmalla ja Suomessa, joten uuden teknologian tuominen markkinoille on tärkeää ja välttämätöntä. SSABn tavoitteena on toimittaa fossiilivapaata terästä teollisessa mittakaavassa jo vuonna 2026 ja olla täysin fossiilivapaa yritys vuoteen 2045 mennessä.

– On kiva olla ykkösenä tässä asiassa, Heikkinen sanoo. 

Auttaminen ja edunvalvonta sytyttävät 

Pääluottamusmiehen työ, työpaikan edunvalvonta ja Pron teknologiateollisuuden neuvottelukunnassa mukana olo ovat Heikkiselle intohimon asioita. Häntä motivoi halu auttaa, se että saa yhdenkin jäsenen asian selvitettyä ja tilanteen paremmaksi. Ja se, että hän saa olla neuvottelemassa entistä toimivampaa työehtosopimusta.  

– Minulla on äärimmäisen matala kynnys ottaa yhteyttä ihmisiin, työnantajaan, Prohon, hoitaa asioita. Kaikkea ei ole tarkoitettu yksin pohdittavaksi, Heikkinen toteaa. 

Nuorille hän esittää suoria kysymyksiä: Haluatko olla vaikuttamassa siihen, miten asioitasi hoidetaan? Pidätkö lomarahoista, tai että meillä on palkkausjärjestelmä ja tiedät, mistä palkkasi muodostuu?  

– Helposti unohtuu, että pienetkin asiat on neuvoteltu ja sovittu jossain pöydässä. Mutta jos nämä pienet asiat katoavat, niistä tulee suuria. 

Heikkinen kertoo, että tehtaalla on jo pitkään sovittu monista asioista paikallisesti. Esimerkkinä hän mainitsee vuorokierrot.

– Kun asioita on perusteltu molemmin puolin ja on luottamusta, kyetään tekemään hyviä ratkaisuaja. 

Ikääntyminen vaikuttaa terästehtaalla 

Heikkisen puheessa korostuu ylpeys omista edustettavista. Esimerkiksi koronaa on isossa vuorotyötalossa onnistuttu taklaamaan turvallisuustyöllä, ohjeilla ja niiden noudattamisella – yhdessä. 

– Iso kiitos joustamisesta, skarppaamisesta ja tietoisuuden ylläpidosta. Porukka on onnistunut ja jaksanut. 

Terveenä töihin ja terveenä pois töistä on yksi Heikkisen motoista. Tapaturmaluvut on Raahen tehtaalla painettu alas muun muassa ennakoivalla työllä ja vaarailmoituksilla. Koska tehtaalla työntekijöiden keski-ikä on melko korkea, vuorotyö rasittaa yhä useampaa yhä enemmän. 

– Silloin korostuu se, miten vapaa-aikaansa käyttää. Jaksamisesta kannattaa keskustella, myös kehityskeskusteluissa työantajan kanssa.  

Pasi Heikkinen kertoo huolehtivansa omasta jaksamisestaan mielekkäällä vapaa-ajan tekemisellä ja laittamalla puhelimen hyllylle iltaisin kello yhdeksän maissa. 

– Se on tärkeää, vaikka ei aina ihan helppoa. 

Rockia neuvotteluihin 

Musiikki on Heikkiselle tärkeää. Autossa soi iskelmä, juoksulenkillä toisenlaiset rytmit. 

– Voimabiisiä minulla ei ole, mutta Queenin musiikista tulee hyvä fiilis.  Neuvotteluihin mennessä toimii Bohemian Rhapsody ja Guns N' Rosesin versio Live and Let Die -kappaleesta. 

Heikkinen kertoo, että yleissitovuuden lisäksi työaikaan ja työstä saatavan, ostovoimaa turvaavan palkkaratkaisuun liittyvät asiat ovat tämän neuvottelukierroksen tärkeitä teemoja teknologiateollisuudessa. 

Neuvottelukierroksen slogan Prolla on ”Yhdessä Sopien”.  Se on Heikkisestä osuva.  

– Tämä on joukkuelaji, yhdessä tekemällä meillä on huomennakin hyvä työelämä, ja ylihuomenna vielä parempi.   

– Kaipaan hirveästi jäsentilaisuuksia. Toivottavasti nähdään pian livenä, Heikkinen lisää. 

Tässä juttusarjassa esittelemme Pron hallituksen jäseniä ja heidän työpaikkojaan.

Kuka?
Pasi Heikkinen 
Titteli: Pääluottamusmies 
Työpaikka: SSAB Oy 
Pron sektori: Teknologiateollisuus 
Pron yhdistys: Raahen Terästehtaan Toimihenkilöt Pro ry 
Tärkeimmät luottamustoimet: Pron hallituksen 1. varapuheenjohtaja, Pron teknologiateollisuuden neuvottelukunnan pj. 
Lempiruoka: poronkäristys ja pastaruuat