Kaikille maksettava palkankorotus on Pron jäsenten eniten arvostamia työehtosopimuksen hyötyjä.
Yleiskorotus ja palkkausjärjestelmän taulukkopalkkojen nosto varmistavat, että kaikkien toimihenkilöiden palkat kehittyvät tasapuolisesti, riippumatta siitä, jakaako työnantaja myös henkilökohtaisia korotuksia vai ei. Työehtosopimuksen vähimmäispalkkojen nousu turvaa uusien alalle työllistyvien toimihenkilöiden palkkatason ja lisää alan vetovoimaisuutta.
Oikein käytettynä palkkausjärjestelmän kautta voidaan toki tunnistaa tarve isommille korotuksille esimerkiksi palkkakuopassa oleville, mutta kaikki työnantajat eivät käytä järjestelmää tähän. Tämän lisäksi toimivassa palkkauksessa on myös henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosuus, jolla työnantaja voi huomioida henkilökohtaista osaamista. Tätä ei pidä sekoittaa työehtosopimuksella sovittuihin palkankorotuksiin.
Työnantajien tavoitteena on, että työehtosopimuksella sovitun palkankorotuksen niin sanotun yrityskohtaisen erän osuus olisi mahdollisimman suuri. Sopimuksessa on sovittu säännöt erän jakamiseksi, mutta kaikki työnantajat eivät kuitenkaan noudata näitä sääntöjä.
Huomattavan suuria palkankorotuksia saatetaan maksaa vain muutamille toimihenkilöille. Tämä hidastaa koko alan palkkakehitystä ja aiheuttaa eriarvoisuuden tunnetta työpaikoilla, kun toimihenkilöt eivät tiedä millä perusteella työnantajat kohdentavat työehtosopimuksella sovittuja palkankorotuksia. Tilannetta on pyritty korjaamaan ohjeistuksilla, mutta ongelmia esiintyy edelleen paljon.
Palkalla pitää tulla toimeen, joten ostovoiman parantaminen on nyt tärkeää. Hintojen nousu on ollut nopeaa, ja yhä useammalla on vaikeuksia pärjätä arjessa. Nyt ei ole oikea hetki antaa vain työnantajien päättää, kenen palkkaa korotetaan. Yhdessä sopimalla on pystyttävä saavuttamaan palkkaratkaisu, joka parantaa jokaisen jäsenemme ostovoimaa kaikkien hintojen noustessa.
Kirjoittaja on Pron teknologiateollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja.