Hyppää pääsisältöön

Yritykset kurvasi ohituskaistalle 

Petteri Hyttisen blogi
Suomen menestys ei ole kiinni työntekijöille tarjottavasta työsuhdeturvasta ja sen ehdoista. Se, että tällaisiin keinoihin turvaudutaan osoittaa hallituksen toimien ideologiset taustat ja johtaa yhteisen elintasomme laskuun – myös heikennysten nykyisten tukijoiden. 

Yritykset kurvasi ohituskaistalle 

Julkaistu 14.02.2024 klo 14:16
Blogit
Suomen menestys ei ole kiinni työntekijöille tarjottavasta työsuhdeturvasta ja sen ehdoista. Se, että tällaisiin keinoihin turvaudutaan osoittaa hallituksen toimien ideologiset taustat ja johtaa yhteisen elintasomme laskuun – myös heikennysten nykyisten tukijoiden. 

Nykyisen työmarkkinaselkkauksen taustalla on pitkään kytenyt työnantajien halu muuttaa tähän mennessä yhdessä sovitut työmarkkinakysymykset yritysten päätettäväksi. Työnantajat, yritysomistajat ja heitä lähellä olevat puolueet pyrkivät lisäämään kilpailuetuaan henkilöstön työsuhde-ehtojen kustannuksella. Syy on yksinkertainen: yritysten tuottama arvonlisäys syntyy pääosin henkilöstölle maksettujen palkkojen kautta. Kun palkat ovat yrityksen tuottamasta arvonlisäyksestä esimerkiksi 60–90 prosenttia, syntyy suuri houkutus säästöihin tästä yrityksen suurimmasta ”kuluerästä”. 

Ilman työehtosopimuksia toimivat työmarkkinat mahdollistaisivat yrityksille varsin vapaat kädet määritellä ja rajata palkkoja ja muita työsuhde-etuuksia. Ei ole siis lainkaan yllätys, että elinkeinoelämän edustajat ja heitä lähellä olevat puolueet pyrkivät kaikin keinoin murtamaan ammattiyhdistysliikkeen asemaa. 

Nyt yritykset ovat lähteneet ohituskaistalle, jonka hallitusohjelma ja sen lakiesitykset tarjoavat. Ohitustiellä huudellaan iskulauseita valtion velkaantumisen estämisestä. Argumenttien mukaan työntekijän ja kansalaisen olisi tingittävä etuuksistaan työpaikkojen säilymiseksi ja Suomen velkaantumisen estämiseksi. Valitettavasti tämä ei perustu taloustieteen tutkimuksissa todettuihin tosiseikkoihin. Suomen menestys ei ole kiinni työntekijöille tarjottavasta työsuhdeturvasta ja sen ehdoista. 

Suomen menestys ei ole kiinni työntekijöille tarjottavasta työsuhdeturvasta ja sen ehdoista.

Ohitustien käyttö on johtanut laajaan vastarintaan. Kun poliittiset lakot alkoivat, hallitus hoki vievänsä hankkeet läpi niistä huolimatta. Ohituskaistalla vastaan saattaa valitettavasti tulla kuoppia, ja niiden aiheuttaja ei ole ammattiyhdistysliike aktiiveineen. Mikäli pahimmat skenaariot toteutuvat, ihmisten toimeentulon heikkeneminen johtaa yleiseen elintason laskuun Suomessa puoluekannasta riippumatta. 

Miksikö? Olemme pääasiassa tytäryhtiötalous, eikä ulkomainen omistaja ole lopulta kovin kiinnostunut yrityksen johtoportaasta. Ulkomainen omistaja löytää halvemmalla omaa etuaan palvelevan yritysjohdon, heitä kun eivät kiinnosta myöskään arvonlisäyksestä maksettavat yhteisöverot.  

Yritysten valitsema neuvotteluiden ohitustie on vaarallinen. Sen vaarallisuuden tulevat näkemään myös hallituksen toimia kannattavat. Ohitustiellä on nähtävissä myös ay-liikettä isompia kuoppia.  

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron sopimuspäällikkö.