Hyppää pääsisältöön

Miksi ammattiliittoon kannattaa kuulua?

selät

Työelämä on joukkuelaji, ei yksilösuoritus

Olipa kyse sitten työehtosopimuksista, palkkakysymyksistä tai urapalveluista, Ammattiliitto Pro on tukenasi työelämän pyörteissä. Työelämä muuttuu jatkuvasti: työehtojen ja työajan rinnalle ovat nousseet uudenlaiset kysymykset: tekoäly, osaamisen kehittäminen, yhdenvertaisuus, työarjen pirstaleisuus, työssä jaksaminen ja urapolku – oman jutun löytyminen. Lisäksi aikamme kysymykset ratkotaan yhä useammin kansainvälisissä pöydissä. 

Vaikuttamisen dynamiikat ovat kuin luonnonlakeja: harva pärjää paremmin yksin tulevaisuudessakaan. Pron on kyse siitä, mitä saamme aikaan, kun luotamme joukkojen voimaan ja rakennamme ratkaisuja kaikille harvojen sijaan. 

Sillä kun meitä on monta, työelämä kantaa. Kun meitä on monta, kukaan ei jää työelämässä yksin. 

Miksi lähteä yksin, kun voi mennä porukalla? Tule mukaan!

Voit liittyä Prohon koulutuksestasi, tittelistäsi tai työsuhteesi laadusta riippumatta.

Pron jäsenyys sisältää ansiosidonnaisen työttömyysturvan eli samalla liityt Työttömyyskassa Prohon. Jäsenyydelle ei ole alaikärajaa, mutta työttömyysturvaan olet oikeutettu 18-vuotiaana.

Kun liityt Pron jäseneksi, liityt samalla yhdistykseen. Voit valita yhdistyksen liittymislomakkeen luettelosta. Voit jättää kohdan myös tyhjäksi, silloin valitsemme sinulle yhdistyksen työnantajasi tai asuinpaikkasi perusteella.

Alle 36-vuotiaille Pron jäsenyys 99 e/vuosi

Alle 36-vuotiaana saat Ammattiliitto Pron ja työttömyyskassan jäsenyyden nyt 99 e/vuosi, kun liityt jäseneksi vuoden 2024 aikana. Pron jäsenmaksu on siis kuukaudessa 8,25 euroa.

Maksu sisältää työttömyyskassan ja kaikki Pron palvelut.

tukea

Asiantuntijat ovat tukenasi

Lähin prolainen kontaktisi on työpaikkasi luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu. Pron asiantuntijat ja lakimiehet neuvovat, neuvottelevat, sopivat ja puolustavat viime kädessä sinua jopa oikeudessa. Oikeusapu on sinulle maksutonta ja riskitöntä.

Lue lisää
työtön

Saat neuvoja lakiasioihin

Saat maksutonta puhelinneuvontaa myös yksityiselämään tai yksinyrittämiseen liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä. Työpaikan asiat ovat tietenkin myös hoidossa, asiantuntijamme ja lakimiehemme varmistavat, että työehtosi ovat reilut ja sopimusten mukaiset.

Lue lisää
puhelinneuvonta

Autamme, jos olet työtön

Prolaisena kuulut Työttömyyskassa Prohon, ja saat ansiosidonnaista työttömyysturvaa sen ehtojen täyttyessä. Työttömyyskassa Pron käsittelyajat ovat tutkitusti Suomen ripeimpiä. Jos siis joudut työttömäksi, selustasi on turvattu.

Lue lisää
uravalmentaja

Etenet urallasi

Pron jäsenenä sinun on helpompi edetä urallasi. Saat konkreettisia neuvoja henkilökohtaiselta uravalmentajalta! Menestyt, osaat tuoda osaamisesi esille ja olet varautunut yllättäviinkin muutoksiin. Kun tunnistat osaamisesi, vakuutat muutkin siitä helpommin.

Lue lisää
asiantuntijat

Rentoudut lomalla

Pron jäsenenä voit varata lomia edulliseen etuhintaan niin hotelli- kuin loma-asuntomajoituksessakin. Kohteita löytyy Suomessa, Ruotsissa ja Espanjassa, Saariselältä Calahondaan.

Lue lisää
turvassa

Olet turvassa

Jäsenyyteen sisältyvä matkustaja- ja vapaa-ajan tapaturmavakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa ja kattaa mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapsesi ja lapsenlapsesikin.

Lue lisää
voit paremmin

Voit paremmin

Haluamme, että voit hyvin, elämäsi on tasapainossa ja olet onnellinen. Siksi voit jäsenenä maksutta keskustella henkisen tai fyysisen hyvinvoinnin asiantuntijan kanssa. Myös videoita, webinaareja sekä some-yhteisö, joista saat tietoa, vinkkejä ja inspiraatiota.

Lue lisää
vapaa-aika

Nautit vapaa-ajasta

Jäsenenä pääset nauttimaan myös vaihtuvista vapaa-ajan eduista.  Etuja on joka lähtöön, esimerkiksi hyvinvointiin, ravintoloihin ja elämyksiin. 

Lue lisää
liity nyt

Liity Pron jäseneksi

Liity Pron jäseneksi jo tänään ja pääset hyödyntämään kaikkia jäsenetujamme. 

Voit liittyä meihin koulutuksestasi, tittelistäsi tai työsuhteesi laadusta riippumatta.

Liity nyt
juuso

Työmäärä kasvoi, palkka ei

Kun aloitin työt uudella alalla, työnantaja lisäsi minulle mielellään uusia vastuita. Uusi asema ja uudet tehtävät innostivat, mutten ollut kartalla palkkatasostani. 

Sain ammattiliitosta palkkatilastoja ja apua palkkaneuvottelun tueksi. Liiton avulla sain neuvoteltua itselleni paremman palkan, joka vastasi tehtäviäni ja osaamistani.  Minulla on olo, etten jää työelämän käänteissä yksin.
 

- Juuso, 33 vuotta, rahoitusala

satu

Haluan jonkun pitävän puoliani

Kuulun ammattiliittoon, koska minulla ei yksin ole aikaa tai osaamista ottaa kaikesta itse selvää. On helpottavaa, kun tiedän, että työelämässä tukenani on liitto, josta voin kysyä neuvoa ja joka on aina puolellani.

Olen iloinen siitä, että liitto neuvottelee puolestani työehtosopimuksen ja tiedän, että kun mahdollisimman moni työkaveri kuuluu liittoon, meitä kuunnellaan.
 

- Satu, 45 vuotta, kemianteollisuus

sanna

Olin eksyksissä

Palasin äitiysvapaalta töihin ja tuntui, etten löydä suuntaa urallani. Tuskailin ammatti-identiteettini kanssa ja päädyin selaamaan liiton sivuja. En ollut ennen tajunnut miten paljon koulutuksia ja tukea Pro tarjoaa.  
 
Liiton uraneuvonta auttoi päivittämään CV:n ja miettimään ammattiminääni ja suuntia, joita uraltani haen. Liiton tarjoamalla tuella sain tärkeitä työkaluja tulevaisuuteni pohtimiseen. Nyt tiedän mistä saan tukea urallani ja odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.  

- Sanna, 31 vuotta, rahoitusala

Liittoon kuuluminen voi tuoda jopa 5 % enemmän palkkaa

Pelkkä työttömyyskassa, esimerkiksi YTK, voi vedota ammattiliittoon verrattuna edullisemmalla hinnallaan. Työttömyyskassan jäsenyys sisältyy usein myös ammattiliiton jäsenyyteen, mutta on kuitenkin vain pieni osa sitä. Pelkkä työttömyyskassa ei siis ole edullinen ammattiliitto. Tiesithän, että ammattiliitonkin jäsenmaksun voi vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa?

Pelkkä työttömyyskassa on vain työttömyyskorvauksen maksaja, eikä se ole ammattiliiton lailla työntekijän apuna työelämän ongelmatilanteissa, aja työntekijöiden etuja tai neuvo työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Kuluttajaliiton vuonna 2016 tekemän vertailun mukaan YTK:n jäsenilleen tarjoama oikeusturva jää kauas taakse Pron tarjoaman turvan tasosta.

Mitä useampi alalla kuuluu ammattiliittoon, sitä painavampi on liiton asema esimerkiksi työehtosopimusneuvotteluissa ja sitä tiukemmin työnantajien on sopimuksia noudatettava. Teettämämme tutkimuksen mukaan liittoon kuuluminen tuo työntekijöille lisää palkkaa: kun esimerkiksi Ammattiliitto Prohon kuuluvien määrä nousee työpaikalla 15–20 prosentista vähintään 75 prosenttiin, työntekijöiden palkka nousee keskimäärin viisi prosenttia.

 

Parasta turvaa, tukea ja etuja saat siis kuulumalla ammattiliittoon, jonka jäsenyyteen kuuluu myös työttömyyskassan jäsenyys.

Pron tutkimuksen mukaan liittoon kuuluminen voi tuoda jopa 5 % enemmän palkkaa.
Jotta liittojen sana painaa, mahdollisimman monen pitää kuulua liittoon.