Irtisanominen henkilöstä johtuvasta syystä
Kun työsuhde irtisanotaan henkilösyihin liittyen, saa työnantaja irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Syynä voi olla esimerkiksi työsopimusvelvoitteiden vakava laiminlyönti tai rikkominen. Lisäksi, jos toimihenkilö ei vaikkapa pitkäaikaisen sairauden takia enää kykene hoitamaan työtehtäviään eikä hänelle voida tarjota muita tehtäviä yrityksessä, voidaan työsuhde irtisanoa henkilösyin.
Ammattitaidottomuus voi olla myös tietyissä tilanteissa irtisanomisperuste. Kuitenkin, jos työnantaja ei riittävällä tavalla ole huolehtinut opastuksesta ja perehdyttämisestä, ammattitaidon puute ei ole riittävä irtisanomisperuste.
Ennen työsopimuksen irtisanomista toimihenkilölle on yleensä annettava varoitus ja sitä kautta mahdollisuus korjata toimintaansa. Varoitusmenettelyyn sisältyy toimihenkilön kuuleminen ja mahdollinen varoituksen vanhenemisaika.
Vaikka varoitus voi olla vapaamuotoinen, se kannattaa antaa kirjallisesti ja sen antaminen kannattaa aina todentaa.
Erittäin painavista rikkeistä työsuhde voidaan myös purkaa, jolloin työsuhde päättyy välittömästi ilman irtisanomisaikaa.
Irtisanominen tuotannollisin, taloudellisin tai uudelleen järjestelyistä johtuvista syistä
Työnantaja voi irtisanoa vakituisen työsopimuksen, kun työ vähenee olennaisesti tai pysyvästi taloudellisista tai tuotannollisista syistä tai toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuen.
Taloudellinen syy tarkoittaa yleensä yrityksen tuloksen heikkenemistä tai sen ennakointia. Tuotannollinen syy ja uudelleenjärjestelyt voivat liittyä esimerkiksi organisaatiomuutoksiin.
Työsopimusta ei voi irtisanoa taloudellisista ja tuotannollisista syistä, jos toimihenkilö on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin. Irtisanomisperustetta ei katsota olevan ainakaan silloin, jos
- työnantaja on ottanut uuden toimihenkilön samankaltaisiin tehtäviin (ennen irtisanomista tai sen jälkeen)
- töiden uudelleenjärjestelyt eivät ole vähentäneet töiden määrää.
Toimihenkilölle on tarjottava ensisijaisesti hänen työsopimuksensa mukaisia töitä. Jos tällaista työtä ei ole, tarjotaan hänelle muuta työtä, josta hän pystyy suoriutumaan.
Irtisanomisajat
Irtisanomisajat riippuvat työsuhteen kestosta. Työnantajan irtisanoessa ne ovat
- 14 päivän irtisanomisaika, jos työsuhde on jatkunut enintään yhden vuoden
- yhden kuukauden irtisanomisaika, jos työsuhde on jatkunut yli vuoden, mutta enintään neljä vuotta
- kahden kuukauden irtisanomisaika, jos työsuhde on jatkunut yli neljä mutta enintään kahdeksan vuotta
- neljän kuukauden irtisanomisaika, jos työsuhde on jatkunut yli kahdeksan mutta enintään 12 vuotta
- kuuden kuukauden irtisanomisaika, jos työsuhde on jatkunut yli 12 vuotta.
Toimihenkilön on irtisanoessaan työsopimuksen noudatettava
- 14 päivän irtisanomisaikaa, jos työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta
- yhden kuukauden irtisanomisaikaa, jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta.
Lomautus
Irtisanominen päättää työsuhteen, kun taas lomautus keskeyttää työnteon ja palkanmaksun, mutta työsuhde on edelleen voimassa. Lomautuksen aikana voi ottaa vastaan muuta työtä, mutta töihin on palattava lomautuksen päätyttyä. Tämä pätee myös, mikäli työnantaja keskeyttää lomautuksen ja kutsuu takaisin työhön. Lomautus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva ja se voi alkaa ilmoitusajan (14 vrk–1kk) täytyttyä.
Työnantaja tai toimihenkilö voi irtisanoa työsuhteen lomautuksen yhteydessä. Mikäli työnantaja irtisanoo työsuhteen lomautuksen aikana, on normaaliin tapaan annettava irtisanomisilmoitus ja maksettava irtisanomisajan palkka. Toimihenkilö voi irtisanoa työsuhteensa lomautuksensa aikana, jos lomautuksen päättymisaika ei ole hänen tiedossaan. Jos lomautus on kestänyt yhtäjaksoisesti 200 päivää, työsuhde tulkitaan päättyväksi työnantajasta johtuvasta syystä, ja toimihenkilölle muodostuu oikeus saada irtisanomisajanpalkkaa vastaava korvaus.
Lomautuksen yhteydessä tulee antaa kirjallinen lomautusilmoitus, jossa on mainittava:
- lomautuksen perusteet
- lomautuksen alkamisaika
- määräaikaisen lomautuksen osalta sen kesto
- toistaiseksi tapahtuvan lomautuksen osalta sen arvioitu kesto.
Lomautus voi myös keskeytyä, siirtyä, sen aikana voi ilmaantua uutta tilapäistä työtä tai se voi jatkua entisen lomautuksen päälle. Näissä tilanteissa kannattaa selvittää, kuinka niiden suhteen syytä toimia ja mitä toimenpiteitä muutokset aiheuttavat.