Arbetskrav och resurser
Att bedöma arbetsbördan och åtgärderna för att minska belastningen, samt främja arbetets resursfaktorer främjar orken att jobba. Arbetskrav avser arbetets fysiska, mentala, sociala och organisatoriska egenskaper, som kräver både mentala och fysiska insatser från arbetstagarens sida. Kraven kan till exempel omfatta tidspress eller problem med stämningen på arbetsplatsen.
Arbetets resursfaktorer avser å sin sida de fysiska, mentala, sociala och organisatoriska aspekterna av arbetet som bidrar till att uppnå de mål som har fastställts för arbetet, minskar arbetskraven och deras negativa konsekvenser och bidrar till individens tillväxt och utveckling. Resursfaktorer kan till exempel vara arbetets relevans, möjligheter till påverkan, socialt stöd och feedback på jobbet. Ibland kan något vara både en kravfaktor och en resursfaktor. Detta kan till exempel vara arbetsengagemang, vilket vanligtvis är positivt, men som i för hög grad kan orsaka överbelastning, vilket leder till överengagemang i arbetet eller organisationen.
Orken att jobba påverkas av
Arbetshälsa innebär ett säkert, hälsosamt och produktivt arbete som utförs av kvalificerade arbetstagare och arbetsgemenskaper i organisationer med bra ledarskap. Arbetstagarna upplever att arbetet är meningsfullt, givande och känslan av balans i livet ökar. Arbetshälsa är arbetstagarens upplevelse av hur säkert, hälsosamt, välskött och välorganiserat deras arbete är, och hur effektivt förändringar i arbetet hanteras, vilken nivå av stöd gemenskapen ger arbetstagaren och hur meningsfull och givande personen upplever att arbetet är med hänsyn till färdighets- och produktivitetskraven för arbetet.
Arbetsförmågan utgörs av en balans mellan mänskliga resurser som hälsa, arbetsförmåga, funktionsförmåga, kompetens, utbildning, värderingar och attityder samt arbete. Arbetet omfattar själva arbetets innehåll, arbetets krav och organisation, arbetsgemenskapen och ledningen i arbetsmiljön.
Trakasserier är en ensidig och oönskad handling mot den trakasserade. Trakasserier och osaklig behandling är förbjudna enligt arbetarskyddslagen. Jämställdhetslagen förbjuder sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön. Arbetsgivaren är skyldig att förebygga trakasserier och måste vidta nödvändiga åtgärder för att utreda saken och undanröja trakasserierna så snart hen får kännedom om dem.
Ytterligare information
Arbetsgivaren ska underrättas om arbetsolyckor i enlighet med de rutiner som överenskommits på arbetsplatsen. Anmälan ska göras genast det är möjligt med beaktande av omständigheterna. Arbetsgivaren anmäler arbetsolyckan till sitt försäkringsbolag. Arbetsgivaren bör göra anmälan utan dröjsmål och senast 10 arbetsdagar efter att ha mottagit informationen.
Arbetsgivaren är skyldig att ta ut och betala försäkring för olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar för sina anställda av ett försäkringsbolag som tillhandahåller arbetsolycksfallsförsäkring. Arbetstagarens kostnader och inkomstbortfall vid arbetsolyckor och yrkessjukdomar ersätts av försäkringen för arbetsolycksfall och yrkessjukdomar. Försäkringen gäller på arbetsplatsen och på resor mellan hem och arbete.
Ytterligare information
Återhämtning från arbetsbelastning
Att återhämta sig från arbetsbelastningen är centralt för att orka jobba och för arbetstagarens välbefinnande. Vid återhämtningen fylls arbetstagarens resurser på och arbetstagaren återhämtar sig till nivån före arbetsbelastningen. Ur hälsosynpunkt är den bästa situationen att arbetstagaren kan återhämta sig från arbetsbelastningen innan hen måste göra en ny ansträngning. Fritiden är den viktigaste tiden för återhämtning, men återhämtning bör också ske under arbetsdagen. Återhämtning främjas bland annat av psykologiskt avstånd till arbetet, avkoppling, upplevelser av kompetenshantering (till exempel studier av ny färdighet), socialt stöd och hälsosam livsstil. Att själv kunna bestämma över, det vill säga styra, sin egen fritid, vad man gör, när och hur mycket, främjar också återhämtningen.
Arbetarskydd och välbefinnande på arbetsplatsen
Syftet med arbetarskyddet är att säkerställa trygga, hälsosamma, trivsamma och utvecklande arbetsförhållanden samt att stödja medarbetarnas arbetsförmåga. Välbefinnandet på arbetsplatsen påverkas även av ens kompetens och upplevelse av att trivas på jobbet, balansen mellan arbete och privatliv och en fungerande arbetsgrupp.