Työn vaatimukset ja voimavarat
Työn kuormittavuuden arviointi ja toimenpiteet kuormituksen vähentämiseksi sekä työn voimavaratekijöiden edistäminen, auttavat työssä jaksamista. Työn vaatimuksilla tarkoitetaan työn fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia ja organisatorisia piirteitä, jotka vaativat työntekijältä sekä henkisiä että fyysisiä ponnisteluja. Vaatimuksia voivat olla esimerkiksi aikapaineet tai työilmapiiriongelmat.
Työn voimavaratekijöillä puolestaan tarkoitetaan työn fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia ja organisatorisia piiteitä, jotka auttavat saavuttamaan työlle asetettuja tavoitteita, vähentävät työn vaatimuksia ja niiden kielteisiä seurauksia, ja edistävät yksilön kasvua ja kehitystä. Työn voimavaratekijöitä voivat olla esimerkiksi työn merkityksellisyys, vaikuttamismahdollisuudet, sosiaalinen tuki ja saatu palaute työssä. Joskus jokin seikka voi olla sekä vaatimustekijä että voimavaratekijä. Tällainen voisi olla esimerkiksi työhön sitoutuminen, joka yleensä on myönteinen asia, mutta liiallisena voi aiheuttaa ylikuormitusta, puhutaan siis ylisitoutumisesta työhön tai organisaatioon.
Työssä jaksamiseen vaikuttaa
Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät sekä työyhteisöt tekevät hyvin johdetuissa organisaatioissa. Työntekijät kokevat työnsä mielekkääksi, palkitsevaksi ja elämänhallinnan tunnetta lisääväksi. Työhyvinvointi on työntekijän kokemus siitä, miten turvallista, terveellistä, hyvin johdettua ja hyvin organisoitua hänen työnsä on, ja miten tehokkaasti muutoksia työssä hallitaan, minkä tasoisen tuen yhteisö antaa työntekijälle sekä miten merkitykselliseksi ja palkitsevaksi henkilö kokee työnsä ammattitaito- ja tuottavuusvaatimukset huomioon ottaen.
Työkyky muodostuu ihmisen voimavarojen, kuten terveyden, työkyvyn, toimintakyvyn, osaamisen, koulutuksen, arvojen ja asenteiden sekä työn välisestä tasapainosta. Työ kattaa itse työn sisällön, työn vaatimukset ja organisoinnin, työyhteisön ja työympäristön johtamisen.
Häirintä on teko, joka on luonteeltaan yksipuolinen ja vastentahtoinen häiritylle. Häirintä ja epäasiallinen kohtelu on kielletty työturvallisuuslaissa. Tasa-arvolaki kieltää seksuaalisen ja sukupuolen perusteella tapahtuvan häirinnän. Työnantajalla on velvollisuus ennaltaehkäistä häirintää ja hänen on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin asian selvittämiseksi ja häirinnän poistamiseksi heti saatuaan tiedon asiasta.
Lisää tietoa
Työtapaturman sattumisesta tulee ilmoittaa omalle työnantajalle työpaikalla sovittujen käytäntöjen mukaisesti. Ilmoitus on tehtävä heti, kun se on olosuhteet huomioiden mahdollista. Työnantaja ilmoittaa sattuneesta työtapaturmasta omalle vakuutusyhtiölleen. Työnantajan tulee tehdä ilmoitus viipymättä ja viimeistään kymmenen arkipäivän kuluessa tiedon saatuaan.
Työnantaja on velvoitettu ottamaan ja maksamaan työntekijöitään varten työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen työtapaturmavakuutuksia tarjoavalta vakuutusyhtiöltä. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvataan työntekijälle työtapaturmasta ja ammattitaudista aiheutuneita kustannuksia ja ansionmenetyksiä. Vakuutus on voimassa työntekopaikalla sekä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla.
Lisää tietoa
Työkuormituksesta palautuminen
Työkuormituksesta palautuminen on keskeistä työssä jaksamisessa ja työntekijän hyvinvoinnissa. Palautumisen aikana työntekijän voimavarat täydentyvät ja työntekijä palautuu työkuormitusta edeltävälle tasolle. Terveyden kannalta paras tilanne on, että työntekijä ehtii palautua työkuormituksesta, ennen kuin hän joutuu taas ponnistelemaan.
Vapaa-aika on pääasiallisinta aikaa palautumiselle, mutta palautumista tulisi tapahtua myös työpäivän aikana. Palautumista edistävät muun muassa psykologinen työstä irrottautuminen, rentoutuminen, taidonhallinnan kokemukset (esim. uuden taidon opiskelu) sosiaalinen tuki ja terveelliset elämäntavat. Myös se, että voi itse päättää eli kontrolloida omaa vapaa-aikaansa, mitä tekee, milloin ja miten paljon, edistävät palautumista.
Työsuojelu ja hyvinvointi työssä
Työsuojelutyön tavoitteena on taata turvalliset, terveelliset, viihtyisät ja kehittävät työolot sekä tukea henkilöstön työkykyä. Omaan hyvinvointiin työssä vaikuttaa myös osaaminen ja kokemus työn mielekkyydestä, työn ja yksityiselämän tasapaino sekä työyhteisön toimivuus.