En människa som sitter fast i karriären upplever att arbetet är otillfredsställande, hon är på fel arbetsplats eller i helt fel yrke. Det är typiskt med avsaknad av visioner, känsla av stagnation. Att man fastnat i karriären känns som en återvändsgränd, men som tur finns det vägar ut. UP Partners psykolog, karriärcoach Sunny Viljamaa ger utgående från sin erfarenhet tips på hur man identifierar situationen och hur man kommer vidare.
Så här märker du att du sitter fast i karriären
Man kan köra fast i karriären i vilket yrke eller vilken arbetsuppgift som helst, som ung eller som gammal räv.
– Det första viktiga steget är att märka att man stagnerat i sin karriär. Människan kan tänka att det bara är av någon annan orsak som man är lite trött, inte hittar motivation, det inte är roligt att gå till jobbet, man känner sig retlig. Då man märker att de här negativa känslorna i själva verket beror på det egna arbetet, kan man göra något åt saken, berättar Viljamaa.
Det är bra att reagera på situationen även för att Arbetshälsoinstitutets forskning visar att stagnation i karriären kan ha ett samband med hälsoproblem. Den har kopplats till bland annat trötthet, sjukfrånvaro, depressionssymtom och fysiska symtom såsom huvudvärk och nackbesvär.
Identifiera vad som fått dig att stagnera i karriären
Enligt Viljamaa är det viktigt att identifiera det som fått dig att stagnera i karriären.
– Om man inte gör det kan man till exempel byta arbetsplats och snart vara igen i samma situation. Det är viktigt att identifiera om det att man sitter fast i karriären beror på att det inte längre finns utmaningar i arbetsuppgifterna eller att det inte finns möjligheter på arbetsplatsen att avancera. Eller har de egna värderingarna ändrat så mycket att en tidigare meningsfull arbetsplats eller ett meningsfullt yrke inte längre ger tillfredsställelse? Eller finns orsakerna till att man sitter fast i karriären i själva verket i den egna vardagen utanför arbetsplatsen?
Identifiera vad som är viktigt för dig
Innan man i en besvärlig situation börjar byta arbetsplats är det bra att fundera på de egna värderingarna och vad som är viktigt för en.
– Vad strävar du efter, vad vill du med arbetet och karriären? Hurdan skulle drömarbetsplatsen vara? Vilken är din kompetens och din styrka? Vilken arbetsuppgift och arbetsplats skulle ge dig tillfredsställelse efter att du svarat på de här frågorna, frågar Viljamaa.
Enligt Viljamaa är de här frågorna grundläggande steg i karriärplanering.
– Många har kanske aldrig ordentligt svarat på de här frågorna, känner inte sina egna styrkor och allt sitt kunnande och vet inte vilka arbetsgivare som skulle behöva dem.
Även ett litet steg kan hjälpa dig att komma loss
Enligt Viljamaa är det viktigt att identifiera om det krävs en större förändring eller om det är tillräckligt med en liten förändring för att komma loss då man sitter fast i karriären.
– Då jag samtalat med dem som kontaktat oss, framgår det att en liten förändring i arbetet tar bort den tråkiga känslan. De har till exempel diskuterat med den närmaste chefen och fått lov att studera något nytt.
Viljamaa ger ett exempel: Matti, 38, arbetade i ett respekterat företag i finansieringsbranschen. Trots bra lön och ställning upplevde han inte sitt arbete som betydelsefullt. I UP Partners karriärcoachning kartlade Matti sina värderingar och alternativ. Han stannade för att förhandla om en 4 dagars arbetsvecka. En liten förändring, som gav tid att leta efter ett betydelsefullare arbete.
Ny infallsvinkel på det vardagliga arbetet med artificiell intelligens
Viljamaa uppmuntrar till att testa om utnyttjandet av artificiell intelligens skulle medföra ny energi i det egna arbetet.
– Om man tar artificiell intelligens till arbetskamrat blir det egna vardagliga arbetet förvånansvärt snabbt helt annorlunda.
Viljamaa uppmanar till att även fundera på balansen mellan arbete och fritid.
– Ibland uppstår den tråkiga känslan och upplevelsen att man fastnat i gamla hjulspår av att arbetet tar all tid och energi. Arbetet har blivit en för stor del av den egna identiteten. Då är lösningen att ge fritiden mer tid.
Ibland krävs en större förändring
Det räcker inte alltid med en liten förändring. Om till exempel de egna värderingarna och intressena ändrat så mycket att egna arbetsplatsen eller yrket inte längre kan erbjuda arbete som tillfredsställer, vilka ändringar än skulle göras, är det dags att tänka på något helt nytt.
– Det lönar sig att göra stora förändringar i arbetslivet med eftertanke och diskutera med olika människor om vad som kunde vara rätt yrke, arbete eller arbetsplats, som ger en själv tillfredsställelse. Då man identifierat det, kan man skapa en stig för hur man når de egna nya karriärmålen.
Sparra loss med artificiell intelligens
Sunny Viljamaa skapade med hjälp av artificiella intelligensen ChatGPT en Urajumi-chatbott för ProStooris läsare. Med den kan du få sparrning i frågor som gäller en stagnerad karriär.
Med Urajumi-chatbotten kan du till exempel undersöka varför du sitter fast i karriären, reflektera över dina framtida mål och be om stöd för att på nytt hitta gnistan i ditt nuvarande arbete.
Användning av Urajumi-chatbotten kräver inloggning som användare av ChatGPT.
Hjälp från Pro Noste-karriärportalen då du stagnerat i karriären
Pros medlemsförmåner omfattar fritt tillträde till Pro Noste-karriärportalen.
– Pro Noste är i själva verket en fantastisk medicin mot stagnation i karriären. Där finns många olika slags webbinarier, av vilka man får nya element till det egna arbetet och man kan studera nya saker, säger Sunny Viljamaa.
I karriärportalen finns bland annat över 100 videor och uppgifter samt över 240 webbinarieinspelningar, som coachar för olika sidor av arbetslivet och jobbsökning. Pros medlemmar har dessutom interaktiva arbetsredskap och Pro Noste-coacher till sitt förfogande.