Hyppää pääsisältöön

Oletko urajumissa? Näin siitä pääsee irti

Kuvituskuva urajumi-artikkeliin
KirjoittanutMatti Lintulahti
KuvaAdobe Stock
Kuvituskuva urajumi-artikkeliin
Urajumissa ihminen on ollut jo pitkään tyytymätön työhönsä. Siihen ei kannata jämähtää. Näin tunnistat urajumin ja pääset tilanteesta eteenpäin.

Urajumissa ihminen kokee tekevänsä epätyydyttävää työtä, olevansa väärässä työpaikassa tai kokonaan väärässä ammatissa. Tyypillistä on näköalattomuus, tunne paikoilleen jämähtämisestä. Urajumi tuntuu umpikujalta, mutta onneksi siitä on reittejä ulos. UP Partnersin psykologi, uravalmentaja Sunny Viljamaa antaa kokemuksen mukanaan tuomat vinkit, miten urajumin tunnistaa ja miten siitä pääsee eteenpäin.

Näin tunnistat urajumin

Urajumi voi kohdata ihmisen missä tahansa ammatissa tai työtehtävässä, nuorena tai ikääntyneenä konkarina. 

– Ensimmäinen tärkeä askel on havaita, että on jämähtänyt urallaan. Ihminen saattaa ajatella, että on vain jostain muusta syystä vähän väsynyt, motivaatiota ei enää löydy, töihin ei ole kiva mennä, oma fiilis on ärtynyt. Kun havaitsee, että nämä negatiiviset tunteet johtuvat itse asiassa omasta työstä, asialle voi tehdä jotain, Viljamaa kertoo.

Tilanteeseen kannattaa reagoida senkin takia, että Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan urajumi on yhteydessä terveysongelmiin. Se on liitetty muun muassa väsymykseen, sairauspoissaoloihin, masennusoireiluun ja fyysisiin oireisiin, kuten päänsärkyyn ja niskavaivoihin.

Tunnista, mikä jumittaa

Viljamaan mukaan on tärkeä tunnistaa se asia, mikä jumittaa.

– Jos sitä ei tee, voi esimerkiksi vaihtaa työpaikkaa ja olla taas samassa tilanteessa. On tärkeä tunnistaa, johtuuko jämähtäminen uralla siitä, että työtehtävissä ei ole enää haasteita tai että työpaikalla ei ole mahdollisuuksia edetä. Vai ovatko omat arvot muuttuneet niin paljon, että ennen mielekäs työpaikka tai ammatti ei enää tuokaan tyydytystä? Vai johtuuko urajumi itse asiassa omassa arjessa työpaikan ulkopuolella tapahtuviin asioihin?

Tunnista, mikä sinulle on tärkeää

Ennen kuin lähdet hankalassa tilanteessa vaihtamaan työpaikkaa, kannattaa miettiä omia arvoja ja itselleen tärkeitä asioita.

– Mitä tavoittelet, mitä haluat työltä ja uralta? Millainen olisi unelmatyöpaikkasi? Mitkä ovat osaamisesi ja vahvuutesi? Mikä olisi näihin kysymyksiin vastaamisen jälkeen sellainen työtehtävä ja työpaikka, joko toisi sinulle tyydytystä, Viljamaa kysyy.

Viljamaan mukaan nämä kysymykset ovat urasuunnittelun perusaskeleita.

– Monet eivät ehkä ole koskaan kunnolla vastanneet näihin kysymyksiin, eivät tunnista omia vahvuuksiaan ja kaikkea osaamistaan, eivätkä tiedä, mitkä työnantajat niitä tarvitsisivat.

Pienikin askel voi ratkaista urajumin

Viljamaan mukaan on tärkeä tunnistaa, vaatiiko urajumista irti pääseminen isomman muutoksen vai riittääkö pieni muutos.

– Kun olen keskustellut meihin yhteyden ottaneiden kanssa, selviää, että pieni muutos työssä poistaa ikävän fiiliksen. Esimerkiksi he ovat keskustelleet oman esimiehen kanssa ja saaneet lähteä oppimaan jotain uutta.

Viljamaa kertoo esimerkin: Matti, 38, työskenteli arvostetussa finanssialan yrityksessä. Hyvästä palkasta ja asemasta huolimatta hän ei kokenut työtään merkitykselliseksi. UP Partnersin uravalmennuksessa Matti kartoitti arvojaan ja vaihtoehtojaan. Hän päätyi neuvottelemaan 4-päiväisen työviikon. Pieni muutos, joka antoi aikaa etsiä merkityksellisempää työtä. 

Tekoälystä uutta kulmaa arkiseen työhön

Viljamaa kannustaa myös testaamaan toisiko tekoälyn hyödyntäminen omassa työssä mukanaan energisoivan purskeen.

– Jos ottaa tekoälyn työkaveriksi, omasta arkisesta työstä tuleekin yllättävän nopeasti aivan erilaista. 

Viljamaa kehottaa myös miettimään työn ja vapaa-ajan tasapainoa.

– Joskus urautunut ja ikävä tunne syntyy siitä, että työ imee kaiken ajan ja energia. Työstä on tullut liian iso osa omaa identiteettiä. Silloin ratkaisu on antaa lisää aikaa vapaa-ajalle.

Joskus vaaditaan isompi muutos

Aina ei pieni muutos kuitenkaan riitä. Jos esimerkiksi omat arvot ja kiinnostuksen kohteet ovat muuttuneet niin paljon, että oma työpaikka tai ammatti ei pysty tyydyttävää työtä enää tarjoamaan, vaikka mitä muutoksia tekisi, on aika miettiä jotain ihan uutta.

– Isot muutokset työelämässä kannattaa tehdä harkiten ja keskustella eri ihmisten kanssa siitä, mikä olisi itselle oikea tyydytystä tuova ammatti, työ ja työpaikka. Kun sen on tunnistanut, voi rakentaa polun miten omiin uusiin uratavoitteisiin pääsee.

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt

Liity sähköpostilistalle ja saat ProStoori-uutiskirjeen sähköpostiisi kerran kuukaudessa.