Hoppa till huvudinnehållet

Rentav 137 personer är i fara att mista jobbet i Fennia

Ihminen kävelee pitkin tyhjää käytävää
Försäkringsbolaget Fennia planerar våldsamma nedskärningar. Personalen chockades: Börjar samma rumba igen?

Rentav 137 personer är i fara att mista jobbet i Fennia

Publicerad 14.10.2021 kl. 10:59
Nyheter
Försäkringsbolaget Fennia planerar våldsamma nedskärningar. Personalen chockades: Börjar samma rumba igen?

Försäkringsbolaget Fennia ämnar minska personalen med hård hand. Bolaget meddelade om stora samarbetsförhandlingar som omfattar ungefär 530 personer. 137 Fennia-anställda är i fara att mista sitt arbete eller så kan deras anställningsförhållande ändras väsentligt.

Bolaget motiverar sina planer med effektivering av verksamheten och omändringar i till exempel kundtjänsten. Enligt Fennia har antalet kundbesök minskat betydligt i bolagets olika kontor under årens lopp, då kunderna övergått till digitala kanaler.

”Nej, börjar samma rumba igen?”

Personalen chockades av nyheten om samarbetsförhandlingar. I bolaget pågår ett omfattande Framtidens Fennia-utvecklingsprojekt, med målsättningen att erbjuda branschens bästa kundupplevelse.  Samtidigt omfattas över hälften av de anställda av samarbetsförhandlingar och är rädda för att mista sitt arbete. Det här får många att fundera också på vilka som är där och gör det här utvecklingsarbetet och ger den utmärkta kundservicen, då man tänker skära nästan 15 procent av personalstyrkan.

– Bolagets målsättningar och behandlingen av de anställda är motstridiga, konstaterar Fackförbundet Pros ansvariga branschombudsman Jukka Moilanen.

Han är mycket oroad över hur personalen ska orka. Bolaget har redan i flera år varit i en ond cirkel av samarbetsförhandlingar och många proffs i branschen har mist sin arbetsplats.  Arbetet har delats mellan dem som blivit kvar.

– Återkommande samarbetsförhandlingar och fortgående osäkerhet belastar de anställda. Jag förutsätter att Fennia gör allt för att det skulle hittas annat arbete i huset för dem som mister sin arbetsplats.

För tillfället arbetar ungefär 950 personer i Fennia. Samarbetsförhandlingarna inleds måndagen den 18 oktober.