Hoppa till huvudinnehållet

Vad göra om du misstänker att din arbetskamrat använder droger?

Kuvituskuva työelämä ja huumeet -artikkeliin
TextLeena Minkkinen | Översättning Susanne Paetau
BildAdobe Stock
Kuvituskuva työelämä ja huumeet -artikkeliin
En arbetskamrat kan använda droger eller har blivit fri från dem och det märks nödvändigtvis inte på något. Vad är det bra att veta om saken?

Ännu för tjugo år sedan kunde man tänka att droger är något som inte angår en själv eller den närmaste kretsen. Och speciellt inte sådana som arbetar, för att inte tala om barn. I dag är situationen en annan.

– Det syns inte nödvändigtvis utåt att någon använder droger. Till och med en närstående kan vara droganvändare och problemet kommer fram först med tiden. Det att saken kommer fram kan vara en rejäl chock, säger Sari Leinonen, som arbetat som drogläkare i cirka 20 år.

Det används droger mer än tidigare. Man tänker inte längre att om du en gång rör droger hittar du dig själv på en gång i rännstenen. Det är ändå problematiskt att man inte kan veta i förväg vem som slutligen blir beroende. Av droganvändare som arbetar kan en del gömma sitt beroende under en mycket lång tid.

– Ju mer människan har skyddande strukturer i sitt liv, arbete och utkomst, familj och närstående, desto längre kan användningen av droger hållas måttlig och det kan dröja innan problemen kommer fram. Då man börjar använda droger som ung leder det ofta snabbare till att man blir beroende, då de skyddande strukturerna ännu inte hunnit bildas.

Leinonen är speciellt orolig för psykiska problem hos unga i början av sin karriär, för droger testas ofta just som ett sätt att koppla av och minska ångest. Många kan försvara sin droganvändning med att det bara använder dem på fest.

– Vad är gränsen mellan festanvändning och beroende? Själv lutar jag mot beroende och konceptet är att man använder droger till exempel på fest och för att koppla av, säger Leinonen.

Var lyhörd, fråga hur mår du

Då inte heller ett allvarligt drogproblem nödvändigtvis syns utåt, hur avslöjas då problemet?

– Det börjar kanske ske något överraskande på arbetsplatsen, människans beteende börjar ändra, det förekommer konstiga frånvaron eller arbetsuppgifterna sköts annorlunda än förut. Då skulle det vara bra att fråga av den andra, hur mår du? Det kunde vara ett bra tillfälle att berätta vad det är fråga om.

Den som har drogproblem kan även själv vara trött på att dölja missbruket och att ljuga om det eller om att fritiden går till att skaffa droger. Det är ändå oftast väldigt svårt att på arbetsplatsen medge att man har drogproblem. Stigmat och skammen är stor.

Enligt Leinonen skulle det vara viktigt att det på arbetsplatserna allmänt diskuteras om att hjälp erbjuds och att den första reaktionen inte är sparken. Fastän om människan själv inte upplever att användningen av droger är ett problem, är vården bortkastad.

– Det skulle vara bra med ett drogprogram på alla arbetsplatser. Det ger tydliga förfaringssätt för hur man går vidare om det framkommer misstanke om droganvändning. Drogtester kan bara göras på sådana arbetsplatser som har drogprogram.

Substitutionsbehandling hindrar inte arbete

Många som använder opioider kan leva ett normalt liv med hjälp av substitutionsbehandling. Med substitutionsbehandling som läkare ordinerat ersätts drogen så att abstinenssymtomen hålls borta, men medicinen är inte beroendeframkallande. Behandlingen kan pågå i år och man kan småningom avvänjas från substitutionsbehandlingen.

Alla som får substitutionsbehandling är likväl inte tidigare droganvändare. Tack vare medicin vid substitutionsbehandling hålls till exempel smärtan borta för smärtpatienter. Medicineringen syns ändå i drogtester, så det är viktigt att testning och tolkning av tester sköts av proffs inom hälsovården och företagshälsovården.

Droger och drogberoende berör oss alla åtminstone på omvägar. Det skulle vara viktigt att närstående får utlopp för sina känslor och förstår att de inte är ensamma i situationen.

– Det lönar sig att söka hjälp så att den egna orken och arbetsförmågan bevaras. Det finns nämligen en risk för att man försöker börja bota sitt eget illamående med fel medel.

ProStoori berättar om de nyaste tipsen och fenomenen i arbetslivet

Anslut dig till e-postlistan och du får ProStoori-nyhetsbrevet till din e-post en gång i månaden.