I Finland har arbetstagaren rätt att flytta sin semester på grund av sjukdom, ifall vissa villkor uppfylls.
Pros chefsjurist Patrik Stenholm berättar vad det lönar sig att beakta om man blir sjuk på semestern, hur man ansöker om att flytta semestern och varför ett läkarintyg är viktigt.
Kan jag flytta semestern om jag blir sjuk?
Ja, det kan du. Om du blir sjuk under semestern och sjukdomen hindrar dig från att göra ditt arbete så kan du flytta den för den tid som du är arbetsoförmögen. Detta berör både fysiska och psykiska sjukdomar så länge som de orsakar verklig arbetsoförmögenhet.
Villkor för att flytta semestern:
- Du måste vara arbetsoförmögen (till exempel en förkylning, olycka eller migrän).
- Du bör omedelbart meddela arbetsgivaren om att du är sjuk.
- Du behöver i regel ett läkarintyg som bekräftar din arbetsoförmögenhet.
När flyttas semesterdagarna?
Enligt semesterlagen 25 § har arbetstagaren rätt att flytta semesterdagar om de "går till spillo" på grund av sjukdom eller annan arbetsoförmögenhet. De flyttas ändå inte automatiskt – arbetstagaren bör själv be om det. Det lönar sig alltid att göra en skriftlig ansökan.
Exempel: Om du blir sjuk under en två veckor lång semester och är arbetsoförmögen i fem dagar så kan du flytta dessa fem dagar till en senare tidpunkt.
Vad betyder sex självriskdagar?
Arbetstagaren har rätt att flytta de dagar av arbetsoförmåga som överstiger de sex semesterdagar som ingår i semestern (s.k. självriskdagar). Dessa självriskdagar får dock inte minska arbetstagarens rätt till fyra veckors (24 dagar) semester.
Det innebär att om du skriftligen begär att din semester ska skjutas upp på grund av att du blir sjuk under semestern, kan du förlora högst sex semesterdagar av det maximala antalet fem veckor (30 semesterdagar) som tjänats in under hela kvalifikationsåret.
Så här funkar det
Exempel 1: En person har tjänat in 30 semesterdagar och tar ut fyra veckors semester. Om hen blir sjuk under semestern kommer 6 sjukdagar att dras av från semestern.
Exempel 2: Om en person har tjänat in 24 semesterdagar och blir sjuk under semestern, ska hen genast begära att semestern ska skjutas upp. Den arbetstagaren har inga självriskdagar alls.
Och om jag blir sjuk redan innan semestern börjar?
Om du blir sjuk innan semestern börjar och fortfarande inte kan arbeta när semestern börjar, ska arbetsgivaren skjuta upp hela semestern till en senare tidpunkt. I det här fallet börjar semestern inte alls, utan först när du kan arbeta igen. Kom ihåg att lämna in ett läkarintyg innan semestern börjar.
Lön och flytt av semester under sjukdom
Medan du är sjuk är du berättigad till sjuklön enligt kollektivavtalet eller arbetsavtalet. En flytt av semesterdagarna påverkar inte lönen – de flyttade dagarna hålls vid en annan överenskommen tidpunkt.
Gör så här om du blir sjuk på semestern:
- Meddela genast arbetsgivaren om sjukdomen – trots att du är på semester.
- Skaffa ett läkarintyg, som bekräftar att du är arbetsoförmögen.
- Bokför sjukdagar och semester.
- Gör en officiell ansökan hos din arbetsgivare om att flytta semesterdagar.
- Spara alla dokument inför eventuella frågor.