Hyppää pääsisältöön

18 miljoonaa kenkäparia olemattomalla palkalla?

Suomalaiset ja eurooppalaiset kenkiä teettävät yritykset eivät varmista elämiseen riittäviä palkkoja tai raaka-aineiden tuotannon vastuullisuutta tuotantoketjuissaan. Suomessa kenkiä valmistava Sievi erottui positiivisesti selvityksessä.
 

Pro Uutiset

Suomalaisyrityksistä parhaiten ihmisoikeusvastuutaan toteuttaa Sievi ja toiseksi parhaiten Kesko, selvisi Change your shoes -hankkeen ja Eettisen kaupan puolesta ry: n tänään julkaistusta tutkimuksesta. Eurooppalaisista brändeistä parhaiten pärjäsivät Adidas, Euro Sko ja El Naturalista. Huonoimmin vastuutaan toteuttavat Gabor ja luksusmerkki Prada.

– Kotimaiset yritykset olivat yhtä lukuunottamatta kansainvälistä keskitasoa. Ainoastaan Suomessa valmistava Sievi sai paremman arvosanan, kertoo selvityksen kirjoittaja, tutkija Outi Moilala.

– Suomalainen yritys pärjäsi kovassa seurassa, myhäilee kenkäalan sopimusalavastaava Iiris Schiewek Prosta.

Vastuullisia kenkiä? Ihmisoikeudet suomalaisten ja eurooppalaisten jalkineyritysten tuotantoketjuissa -selvityksessä arvioidaan kenkiä tuottavien yritysten toimia ihmisoikeusloukkausten riskien vähentämiseksi. Suomalaisista yrityksistä mukana ovat Kesko, Reima, S-ryhmä ja Sievi. Eurooppalaisista yrityksistä mukana ovat muun muassa ECCO, Clarks, Adidas ja El Naturalista. Selvitys perustuu yritysten omiin vastauksiin.
 

Kenkiä ammattilaisille läheltä

Miksi valmistatte kenkiä Suomessa? Sievin Jalkineen myyntijohtaja Teppo Kemppainen vastaa kysymykseen viikoittain.

– Haluamme pitää tuotannon lähellä, hän kertoo.

Sievi valmistaa Oulaisten tehtaalla noin miljoona kenkäparia vuodessa 470 suomalaisen tekijän voimin. Lähes 90 prosenttia kengistä tehdään ammattilaiskäyttöön ja joka kymmenes pari kuluttajamyyntiin.

– Ostajat voivat tulla omin silmin auditoimaan ja tarkastamaan työolot tehtaalla, toteaa myyntijohtaja Kemppainen Sievistä.
 

Tekijä vaarantaa terveytensä


Suomessa ostetaan vuosittain noin 18 miljoonaa paria kenkiä, joista suurin osa tulee niin sanotuista riskimaista, kuten Kiinasta ja Intiasta.

Globaalissa kenkä- ja nahkatuotannossa ihmisoikeusloukkaukset ovat arkipäivää: nahkatuotannossa käytettävä kromi voi olla hengenvaarallista työntekijöille, Intiassa kotiompelijat saavat alle 10 senttiä kenkäparista ja Kiinassa, jossa ammattiyhdistys on kielletty, järjestäytyneitä työntekijöitä uhataan ja pidätetään. Lisäksi Itä-Euroopassa palkat voivat olla suhteellisesti jopa huonompia kuin Aasiassa.

– Vastuutyö pitäisi aloittaa yritysten omista ostotoiminnoista. Kunnon hinnat ja toimitusajat takaavat, että kunnon työoloihin on varaa, huomauttaa tutkija Outi Moilala.


– On huolestuttavaa, että yritykset eivät valvo raaka-aineiden tuotantoa itse lähes ollenkaan. Suomalaisyrityksistä ainoastaan Sievi valvoo suoraan nahan tuotantoa, sanoo Anna Härri.
Eettisen kaupan puolesta ry:stä.

Paras palkka on neuvoteltu palkka


Yritykset eivät varmista, että tuotantoketjuissa kenkien tekijät saisivat elämiseen riittäviä palkkoja etenkään riskimaissa.
Ihmisoikeuksien toteutumisen osalta suomalaisyritykset vetoavat Sieviä lukuunottamatta vastuullisuusjärjestelmä BSCI:hin (Business Social Compliance Initiative).
– Yritysten keskinäinen järjestelmä BSCI ei kuitenkaan automaattisesti takaa kaikkia ihmisoikeuksia, kuten parkitsimojen kunnollisia työoloja tai elämiseen riittävää palkkaa, sanoo Anna Härri Eetti ry:stä.